Συνέντευξη Προέδρου ΣΒΒΕ στην ενημερωτική ιστοσελίδα ereportaz.gr
Χωρίς πολιτικές πρωτοβουλίες και κοινωνική αλληλεγγύη το οικονομικό κόστος για πολλές επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα προκαλέσει δομικές αλλαγές και ριζικές αναδιατάξεις τραντάζοντας συθέμελα την Πολιτεία, δηλώνει σε αποκλειστική συνέντευξή του στο «eReportaz», ο Πρόεδρός των βιομηχάνων του Έβρου, Χρήστος Γιορδαμλής. Δεδομένου ότι προΐσταται μίας εταιρίας που δραστηριοποιείται στον χώρο της έρευνας και της τεχνολογίας έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τα λεγόμενό του για την εμπλοκή της Ελλάδας στο Διάστημα με τους μικροδορυφόρους, ένας τομέας που μπορεί να δώσει εξωστρέφεια στην ελληνική παραγωγή και να δημιουργήσει πολλές και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.
Κύριε Γιορδαμλή, ως άνθρωπος της αγοράς και ως πρόεδρος των βιομηχάνων του Έβρου πως αποτιμάτε την οικονομική κρίση που συνοδεύει την πανδημία. Με άλλα λόγια ποιο είναι το κόστος;
Η πανδημία έφερε την ανθρωπότητα απέναντι σε συνθήκες πρωτόγνωρες όπου η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα καλά κρατούν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα ειδικότερα αντέδρασε σωστά στην αρχή αλλά η παρατεταμένη εφαρμογή των μέτρων δοκιμάζει τις κοινωνίες και κυρίως την οικονομική συνοχή κάθε περιοχής. Το κόστος των μέτρων για την Χώρα θα είναι δυσθεώρητο, αλλά χωρίς πολιτικές πρωτοβουλίες και κοινωνική αλληλεγγύη το οικονομικό κόστος για πολλές επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα προκαλέσει δομικές αλλαγές και ριζικές αναδιατάξεις τραντάζοντας συθέμελα την Πολιτεία. Ήδη μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων αιμορραγούν οικονομικά, δοκιμάζονται καθημερινά και καλούνται να λειτουργήσουν σε ένα θεσμικό πλαίσιο που διέπει συνθήκες κανονικής λειτουργίας σε περιβάλλον κατάστασης ανάγκης. Η κάθε επιχείρηση αντιμετωπίζει ειδικά θέματα και το πρόβλημα είναι πιο έντονο στις επιχειρήσεις που δεν έχουν αναστείλει την λειτουργία τους. Ποιες οι επιπτώσεις της πανδημίας στο κόστος της λειτουργίας μιας επιχείρησης, ή της απαγόρευσης απολύσεων σε μία επιχείρηση που έχει απωλέσει το 30% του κύκλου εργασιών της, ποιες οι υφιστάμενες διαδικασίες νέου δανεισμού της επιχείρησης αυτής από το τραπεζικό σύστημα και ποιες οι επιπτώσεις του δανεισμού μιας επιχείρησης στους εκπροσώπους αυτής, σχέση ακόμη ενοχική και διαρκής για το Ελληνικό Δίκαιο.
Επιπρόσθετα το 2021 είναι από μόνο του μία δύσκολη χρονιά, πιθανόν πιο δύσκολη από το 2020. Το ζητούμενο πλέον είναι οι τρόποι οικονομικού και κοινωνικού μετασχηματισμού ώστε η Χώρα μας να ξεπεράσει την οικονομική κρίση που έρχεται με τρόπο που σέβεται κάθε πολίτη και κάθε επιχείρηση.
Τον λογαριασμό τον έχουμε πληρώσει ή θα μας έρθει αργότερα και θα είναι βαρύς, θα συνοδεύεται ενδεχομένως με περιορισμούς, με μέτρα;
Η επιτυχής αντιμετώπιση της Πανδημίας μέσω των μαζικών εμβολιασμών φέρνει στο προσκήνιο τα θέματα της Οικονομίας. Ήδη με πρωτοστάτη τις Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνονται πρωτοφανή μέτρα για την άρση των επιπτώσεων. Η άμεση λήψη μέτρων και η επιτάχυνση κρατικών επενδύσεων και διάθεσης Ευρωπαϊκών κονδυλίων μπορεί να περιορίσει την ύφεση να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία ανάκαμψης. Τότε και τα αναγκαία υποχρεωτικά μέτρα θα είναι τα ελάχιστα δυνατά. Η κεντρική λήψη αποφάσεων χωρίς μέθοδο διάχυσης προς τις περιφέρειες, η περαιτέρω καθυστέρηση στην γενναία πολυετή ενίσχυση των επιχειρήσεων με ταυτόχρονη υλοποίηση πολλών μικρών και μεγάλων έργων σε βάθος χρόνου, θα προκαλέσει κοινωνική αναταραχή και διαρκή ύφεση.
Τα μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση είναι στη σωστή κατεύθυνση; Θα έπρεπε να ληφθούν και άλλα και τι συγκεκριμένα κατά τη γνώμη σας;
Πολλά από τα μέτρα ήταν σωστή και έχουν βοηθήσει στην μείωση των επιπτώσεων της κρίσης. Μέτρα όπως αυτό της επιδότησης των τόκων, της επιστρεπτέας προκαταβολής χωρίς την μεσολάβηση των τραπεζών, της αναστολής εργασιών και επιδότησης των εργαζόμενων λειτούργησαν αποτελεσματικά. Δυστυχώς όμως το Δημόσιο δεν έχει μπορέσει ακόμη να λειτουργήσει αποτελεσματικά με την τηλεργασία και αυτό φρενάρει το σύνολο της οικονομίας.
Το παρατεταμένο κλείσιμο των επιχειρήσεων δεν βοηθά και έχει μετατοπίσει μεγάλο μέρος της οικονομίας προς τις μεγάλες επιχειρήσεις αυξάνοντάς την περιφερειακή ανισότητα αλλά και τις κοινωνικές αντιδράσεις. Απαιτούνται άμεσα ενέργειες και περιφερειακή διαχείριση των ενισχύσεων με υψηλή διασπορά ώστε να περιοριστούν τα αποτελέσματα της κρίσης στο ελάχιστο.
Η ελληνική βιομηχανία στο περιβάλλον που θα δημιουργηθεί μετά το τέλος της πανδημίας θα μπορεί να είναι ανταγωνιστική;
Η Ελληνική Βιομηχανία που έχει απομείνει από την πολυετή αδυναμία της Ελληνική Πολιτείας να αντιληφθεί την αλλαγή σκηνικού στην παγκόσμια οικονομίας ήταν και είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον. Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις όχι μόνο κεφαλαιουχικών και λειτουργικών ενισχύσεων αλλά και ένα νέο πιο ενεργητικό μοντέλο υποστήριξης και υποβοήθησης της Ελληνικής Βιομηχανίας να λειτουργεί σε ένα περιβάλλον όπου μεγάλο μέρος των προϊόντων θα αποτελούν μέρος διακρατικών συμφωνιών και κεντρικών αποφάσεων. Θα πρέπει να καθορισθεί άμεσα το σχετικό πλαίσιο ώστε οι σχετικές υπηρεσίες να μπορούν να ανταποκριθούν. Η αναστάτωση στην παραγωγική διαδικασία, η απρόβλεπτη ζήτηση των προϊόντων, η απαγόρευση εξαγωγών σε κρίσιμα προϊόντα και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα απαιτούν ισχυρό κεντρικό σχεδιασμό ώστε η βιομηχανία είναι ανταγωνιστική σε ένα νέο περιβάλλον. Επιπρόσθετα η ύπαρξη συνδυασμένων υποδομών με ανταγωνιστικό κόστος αποτελεί προϋπόθεση προσέλκυσης νέων επενδύσεων σε συνδυασμό με ισχυρές περιφερειακές ενισχύσεις.
Ο δικός σας τομέας είναι η έρευνα και η τεχνολογία. Αλήθεια υπάρχει έρευνα και τεχνολογία στην χώρα μας; Μπορούν ελληνικές εταιρίες να είναι ανταγωνιστικές στο εξωτερικό; Είναι θέμα του ιδιωτικού τομέα, είναι θέμα της πολιτείας να στηρίξει θεσμικά και οικονομικά τον τομέα σας;
Η Έρευνα, η καινοτομία, η Τεχνολογία συνάδει με τον χαρακτήρα του Έλληνα. Η οποία όμως για να βρει τον δρόμο της στην αγορά, απαιτεί την ομαδική εργασία, τον μακροχρόνιο σχεδιασμό, την ύπαρξη επαρκούς χρηματοδότησης και ανταγωνιστικών υποδομών καθώς την ταχεία αποδοχή της τεχνολογίας από μικρούς ή μεγάλους οργανισμούς μέσα από ένα ευέλικτο κανονιστικό πλαίσιο. Αυτά δεν είναι σήμερα το ισχυρό χαρακτηριστικό της Ελληνικής Πολιτείας αλλά και των Ελλήνων. Η έρευνα και οι νέες τεχνολογίες απαιτούν ιδιωτική πρωτοβουλία καθότι οι πιθανότητες επιτυχίας ήταν και θα είναι πολύ μικρές. Η αρωγή της Πολιτείας προς τις επιχειρήσεις, η στοχευμένη σύνδεση Πανεπιστημίων και επιχειρηματικότητας, σύγχρονα μοντέλα χρηματοδότησης, εκσυγχρονισμός και φιλική νομοθέτηση προς την επιχειρηματικότητα υψηλής τεχνολογίας, ισχυρό κανονιστικό πλαίσιο σε θέματα ανταγωνισμού, διαφάνειας, προστασίας περιβάλλοντος, και εφαρμογής διατάξεων, η ταχεία απονομή δικαιοσύνης στην επίλυση οικονομικών διαφορών και ένα ισχυρό κανονιστικό πλαίσιο ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών από φορείς του Δημοσίου και των Ενόπλων Δυνάμεων επαυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες οικονομικής επιτυχίας και διατήρησης τεχνολογικών εταιρειών στην χώρα.
Η εταιρία σας η Prisma Electronics έχει ένα πρωτοποριακό σύστημα για την ναυτιλία και όχι μόνο. Μπορείτε να μας μιλήσετε γι’ αυτό;
Η Πρίσμα Ηλεκτρονικά ΑΒΕΕ μέσα από πολυετή συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και άλλες επιχειρήσεις έχει αναπτύξει το LAROS, ένα ολοκληρωμένο σύστημα τηλεμετρίας από αισθητήρες πάνω στα πλοία και ευφυούς ανάλυσης δεδομένων για την διαρκή παρακολούθηση και ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντολογικού αποτυπώματος ενός πλοίου, την έγκαιρη αντίληψη πιθανών δυσλειτουργιών και την επαύξηση της αποδοτικής λειτουργίας ενός Πλοίου. Η καινοτομία του προϊόντος και τα αποδεδειγμένα οφέλη σε μία Ναυτιλιακή εταιρεία έχουν καταστήσει το LAROS ως το κορυφαίο, ανεξάρτητο από κατασκευαστές, σύστημα συλλογής δεδομένων με εκατοντάδες εγκαταστάσεις που επιτρέπουν την διαρκή εξέλιξη του προϊόντος.
Σήμερα το LAROS επιφέρει σημαντική μείωση στο κόστος λειτουργίας ενός πλοίου, μειώνει τον χρόνο σύνταξης αναφορών, αυξάνει την συνεργασία πληρώματος με την Ναυτιλιακή και τους τρίτους όπως οι κλάσεις, οι ναυλωτές, οι τράπεζες, τα λιμάνια και συντελεί στην ευκολότερη ενσωμάτωση ουσιαστικών βελτιώσεων.
Εργαζόμαστε σήμερα στην δημιουργία έξυπνων μοντέλων βασισμένων σε υψηλής δειγματοληψίας δεδομένα από το πλοίο που θα αποτελούν ψηφιακούς βοηθούς για το πλήρωμα ώστε να επιτευχθεί η ελάχιστη δυνατή κατανάλωση καυσίμων ανά ώρα όπως για την συνεχή παρακολούθηση των δομικών συστατικών ενός πλοίου που επηρεάζουν την καλή λειτουργία αυτού. Επιπρόσθετα η τεχνολογία που αναπτύσουμε βοηθά στην διαρκή παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα με έμφαση σε ευαίσθητους χώρους για τον άνθρωπο ή την παραγωγή.
Η εξοικονόμηση ενέργειας, η μείωση του κόστους παραγωγής είναι ένα ζητούμενο για τον χώρο της βιομηχανίας. Η τεχνολογία τι λύσεις μας προσφέρει;
Η μείωση των εκπομπών CO2 είναι μονόδρομος για την ανθρωπότητα. Στην Πρίσμα Ηλεκτρονικά είμαστε χαρούμενοι που οι τεχνολογίες που δημιουργούμε και αναπτύσσουμε συντελούν προς την κατεύθυνση αυτή. Η τεχνολογία που έχουμε αναπτύξει βοηθά στην πραγματική και δυναμική αξιολόγηση της ενεργειακής απόδοσης κάθε νέου συστήματος που τίθεται σε εφαρμογή και την σύγκριση αυτών ως προς τα αναμενόμενα. Οι στόχοι που έχουν τεθεί από την διεθνή κοινότητα μέσω του ΟΗΕ, του IMO και της ΕΕ για το 2050 έχουν προκαλέσει μία διαρκή ζύμωση για νέα καύσιμα, για πλοία αυτόνομα ή τηλεχειριζόμενα, διαρκώς συνδεδεμένα σε ένα πιο διάφανο πλαίσιο λειτουργίας και με στόχο την συνεχή μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Βιώνουμε όλοι έναν ψηφιακό μετασχηματισμό μια βιομηχανίας της πλέον. Άλλωστε η χρηματοδότηση κάθε νέου μεγάλου έργου συνδέεται με το περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα αυτού σε βάθος χρόνου.
Ένα τελευταίο ερώτημα αφορά το διάστημα. Η Ελλάδα μετέχει στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Ως χώρα τι θέλουμε να πετύχουμε με αυτό, ποια θα είναι τα οφέλη και για τον απλό κόσμο, αλλά και για τις επιχειρήσεις η εμπλοκή μας στους μικροδορυφόρους.
Η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια συμμετέχει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος ως όφειλε. Η αδυναμία της Πολιτείας να αντιληφθεί την δυναμική και τις συνέργειες που αναπτύσσονται μέσα από τον μεθοδικό πολυετή σχεδιασμό προς μεσομακροπρόθεσμους στόχους έχει προκαλέσει πλήθος θεμάτων, καθυστερήσεων και παρενεργειών. Η απουσία μητρώων για το ποιος κάνει τι και το τεχνολογικό επίπεδο, σύμφωνα με τον ΕΟΔ, κάθε προτεινόμενης λύσης, υπηρεσίας ή προϊόντος, σε συνδυασμό με την ατολμία της Πολιτείας να δομήσει με διαφάνεια διαδικασίες εμπλοκής της Ελληνικής Επιχειρηματικότητας σε έργα του Διαστήματος δημιουργεί σημαντικά εμπόδια.
Για την Ελληνική Βιομηχανία και τις ελληνικές εταιρείες που παράγουν τεχνολογία η απόφαση της Ελλάδος να κάνει το αυτονόητο βήμα προς το Διάστημα με τους μικροδορυφόρους ήταν ένα ιδιαίτερα θετικό και ουσιαστικό βήμα. Αν αυτό συνδυασθεί με ισχυρή βούληση της Πολιτείας για την ενσωμάτωση Ελληνικών τεχνολογιών και λύσεων TRL4 έως TRL9 με την προεπιλογή αυτών, τότε δημιουργούνται και οι προϋποθέσεις για ακόμη μεγαλύτερα βήματα στον τομέα του Διαστήματος με σημαντικές εξαγωγές και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Τα οφέλη συμμετοχής δημιουργούν συνθήκες έντασης γνώσης σε τομείς που άπτονται στην Γεωργία, την Αλιεία, την Θάλασσα, την Πολιτική Προστασία την Άμυνα, τις Επικοινωνίες κλπ, δίνουν πιο ισχυρά όπλα στην Ελληνική Οικονομική Διπλωματία και δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης με ισχυρό πολλαπλασιαστή για την Ελληνική Οικονομία.
Πηγή: ereportaz.gr