• orestiada
 • soufli1a
 • orestiada2a
 • Didymoteicho
 • webbanner
 • alexandroupolis
 • alexandroupolis
 • soufli
 • alexandroupolis
 • orestiada
 • Didymoteicho2a

ΒΙΠΕ ΓΙΟΡΔΑΜΛΗΣ

Σε μια περίοδο όπου παρά τη βαριά σκιά του Covid 19, γίνονται γενναία βήματα ενίσχυσης της οργανωμένης χωροθέτησης των επιχειρήσεων σε Επιχειρηματικά Πάρκα νέας γενιάς με το νέο χωροταξικό νόμο να είναι ένα καλό δείγμα προς αυτήν την κατεύθυνση,

Όπου η 4η βιομηχανική επανάσταση, Industry 4.0, δεν αφορά ούτε μόνο τη βιομηχανία, ούτε μόνο την ψηφιοποίηση, αλλά το πρασίνισμα όλων των παραγωγικών λειτουργιών, οι ήδη εγκατεστημένες στα Επιχειρηματικά Πάρκα της χώρας επιχειρήσεις, δίνουν το δικό τους μήνυμα:

Οι ΒΙΠΕ είναι ιδανικοί και έτοιμοι χώροι για την ανάπτυξη της πράσινης και της κυκλικής επιχειρηματικότητας. Μικρομεσαίες στην πλειοψηφία τους, οι 1.500 περίπου εγκατεστημένες σε αυτές, πλήττονται εκ νέου έντονα από τις επιπτώσεις του Covid 19. Παρολαυτά, διεκδικούν τη βιωσιμότητα, την ευρωστία και μελλοντική τους ανάπτυξη στις νέες συνθήκες, καλώντας την Πολιτεία να υποστηρίξει τις απαραίτητες εκείνες υποδομές και προϋποθέσεις που θα τις οδηγήσουν σε νέες επενδύσεις και ανανεωμένη δυναμική. «Το ζητούμενο» τονίζουν εκπρόσωποι των επιχειρήσεων είναι η καταγραφή από την Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας των απόλυτα αναγκαίων και επειγουσών υποδομών εντός των Επιχειρηματικών Πάρκων, όπως δίκτυα ύδρευσης, δρόμοι, βιολογικοί καθαρισμοί, ηλεκτροφωτισμός και η χρηματοδότηση αυτών κατά έναν ευνοϊκό τρόπο. Αυτό όμως προϋποθέτει αλλαγή του νόμου 3982/11 ο οποίος θεωρεί τις ΒΙΠΕ κατά 100% ιδιωτική περιοχή, κάτι που ναι μεν ισχύει για τα οικόπεδα αλλά όχι για τις κοινόχρηστες υποδομές που θα έπρεπε και λογικά να εντάσσονται στις υποχρεώσεις τις Πολιτείας».

 • «Το ζητούμενο, τονίζουν εκπρόσωποι των εγκατεστημένων επιχειρήσεων είναι η καταγραφή των απόλυτα αναγκαίων και επειγουσών υποδομών εντός  των Επιχειρηματικών Πάρκων και η χρηματοδότησή τους με ευνοϊκό τρόπο»
 • «Στην άμεση επικαιρότητα ο νέος Κανονισμός λειτουργίας των ΒΙΠΕ στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του θεσμικού του πλαισίου»
 • «Η αγωνία 1500 επιχειρήσεων για το αύριο και γιατί ορισμένες ΒΙΠΕ θεωρούν τη  λύση της αυτοδιαχείρισης  ως μονόδρομο» 

Το θέμα αφορά ασφαλώς την κυβέρνηση, εφόσον επιθυμεί  να προσελκύσει επενδύσεις στους Οργανωμένους Υποδοχείς Επιχειρηματικών  Δραστηριοτήτων και παράλληλα να φτιάξει και καινούργιους.

Αφορά επίσης την ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ, που είναι μια ιδιωτική εταιρεία – θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς και διαχειρίζεται την πλειοψηφία των Επιχειρηματικών Πάρκων ( σε σύνολο 59  ΒΙ.ΠΕ  διαχειρίζεται τις 25),αντιμετωπίζοντας όμως δυσκολίες λόγω του μεγάλου όγκου ανείσπρακτων οφειλών κοινοχρήστων της τάξης των 30 εκ. ευρώ προερχόμενες κυρίως από την δεκαετή κρίση. Στις ήδη υπάρχουσες δυσκολίες προστέθηκε και η νέα κρίση του κορωνοϊού με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός εγκατεστημένων επιχειρήσεων να αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης για την επόμενη ημέρα και την ΕΤΒΑ να γνωστοποιεί ήδη από πέρυσι στις επιχειρήσεις πρόγραμμα αποπληρωμής των κοινοχρήστων δαπανών της περιόδου σε δόσεις.

Η  μεγάλη εικόνα ξεπερνά βέβαια τον κορωνοϊό και τις επιπτώσεις του με το κεντρικό ερώτημα να είναι «πώς θα βελτιωθεί  ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων εντός ΒΙΠΕ και με ποιο τρόπο.

Το πρώτο μέρος της έρευνας του ecopress που ακολουθεί , ελπίζοντας μέσα από την ειλικρινή καταγραφή να συνδράμει  εποικοδομητικά στους τρέχοντες προβληματισμούς εστιάζεται στην παρούσα φάση στις απόψεις και διαπιστώσεις των ίδιων των επιχειρήσεων. Σε επόμενο στάδιο θα ακολουθήσει αντίστοιχη έρευνα σχετικά με τις σκέψεις και προθέσεις της Πολιτείας και φυσικά της ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ ως διαχειρίστριας της πλειοψηφία των επιχειρηματικών περιοχών.   

Χρήστος Γιορδαμλής, Πρόεδρος ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης και Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνιών – Βιομηχανιών Ακριτικών Περιοχών:Παραμένουμε όμηροι ενός άτολμου τραπεζικού συστήματος

Μια όχι απλώς αποθαρρυντική, αλλά και ανησυχητική εικόνα για την ακριτική Βιομηχανική Περιοχή Αλεξανδρούπολης, μας μεταφέρει ο  κ. Χρήστος Γιορδαμλής, Πρόεδρος της ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης και του Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνιών – Βιομηχανιών Ακριτικών Περιοχών τονίζοντας ότι στην  περιοχή τα περισσότερα κτίρια βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας ενός άτολμου τραπεζικού συστήματος που προτιμά να συντηρεί φαντάσματα από το να διεκδικεί την εξυγίανση και την βιώσιμη λειτουργία των επιχειρήσεων. Με υψηλό κόστος γης και χωρίς συνδυασμένες μεταφορικές υποδομές ελάχιστες είναι πλέον οι επιχειρήσεις που παραμένουν σε λειτουργία (μετρώνται δυστυχώς στα δάκτυλα μόνον του ενός χεριού). Προειδοποιεί δε ότι χωρίς ισχυρή πολιτική βούληση και άμεσες ενέργειες οι επιπτώσεις της κρίσης από την Πανδημία στην περιοχή θα ξεπεράσουν και το πλέον απαισιόδοξο σενάριο…

 – Ποιά  είναι τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν την ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης και πώς τα αντιμετωπίζετε;

«Δυστυχώς στην Βιομηχανική Περιοχή Αλεξανδρούπολης, πολλά κτίρια βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας ενός άτολμου τραπεζικού συστήματος που προτιμά να συντηρεί φαντάσματα από το να διεκδικεί την εξυγίανση και την βιώσιμη λειτουργία των επιχειρήσεων. Ως εκ τούτου οι ελάχιστες επιχειρήσεις που έχουν απομείνει σε λειτουργία είναι υποχρεωμένες να ακολουθήσουν μία αμυντική πολιτική απέναντι στις εξελίξεις αυτές. Οι διαθέσιμες υποδομές λειτουργούν μόνον με το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων. Ευελπιστούμε ότι η υλοποίηση ενός μεγάλου ενεργειακού έργου που έχει δεσμεύσει όλη την Β΄φάση της ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης θα δώσει μία αναπτυξιακή ανάσα.  ( ΣΣ η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής του Ομίλου Κοπελούζου). Παρότι δε στην ΒΙΠΕ οι εναπομείνασες  επιχειρήσεις είναι καινοτόμες και  προσβλέπουν στην αειφόρο αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη βασισμένη σε ενεργειακά projects, στην τεχνολογία και την κυκλική οικονομία, το θεσμικό πλαίσιο απέχει  μακράν των συγχρόνων απαιτήσεων για να ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον».

«Η κυκλική οικονομία, η λειτουργία «Πράσινων Σημείων» εντός των ΒΙΠΕ θα μπορούσε να συμβάλει σε επενδύσεις ανακύκλωσης και ελαχιστοποίησης των απορριμμάτων με τη συμμετοχή όλων»

-Ποια νέα έργα υποδομής θεωρείτε στην παρούσα φάση ως τα πλέον απαραίτητα στην περιοχή σας;

«Η σιδηροδρομική σύνδεση της ΒΙΠΕ παλιά ήταν υψηλά στην ατζέντα αλλά πλέον δεν υφίσταται σιδηρόδρομος στην περιοχή και επιχειρήσεις με μεγάλο μεταφορικό έργο έχουν από-επενδύσει πλέον από την περιοχή…»

-…έγιναν ωστόσο τόσοι αυτοκινητόδρομοι τις τελευταίες δεκαετίες…

 «Οι αυτοκινητόδρομοι έφεραν πράγματι έφεραν την περιοχή πιο κοντά, αλλά η άκριτη λογική των διοδίων στρέβλωσε το στόχο της πραγματικής περιφερειακής ανάπτυξης όπου η μεταποίηση πρέπει να συμμετέχει με ένα ικανό ποσοστό του τοπικού ΑΕΠ. Το λιμάνι της πόλης  δεν  είναι επιχειρησιακό για τις επιχειρήσεις, η ανάπτυξη ανταγωνισμού στο αεροδρόμιο έφερε σημαντική μείωση του κόστους μεταφοράς και ο σιδηρόδρομος απλά δεν είναι προτεραιότητα της πολιτείας για την περιοχή. Καταλήγω στο ότι η συνδυασμένη λειτουργία των μεταφορικών υποδομών με ανταγωνιστικό κόστος για τις επιχειρήσεις είναι απαραίτητη προϋπόθεση ανάπτυξης».

«Πρέπει να γίνει  τακτοποίηση του καθεστώτος των χρεοκοπημένων επιχειρήσεων ώστε τα φαντάσματα του παρελθόντος να σταματήσουν να ταλαιπωρούν την υγιή επιχειρηματικότητα»

Ενεργειακοί συνεταιρισμοί μεταποιητικών επιχειρήσεων

-Πιστεύετε πώς μπορείτε να ανταποκριθείτε και να αξιοποιήσετε τον ενεργειακό και ψηφιακό μετασχηματισμό, όπως και τις δυνατότητες της κυκλικής οικονομίας;

«Έχουμε κάνει ήδη παρεμβάσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία ώστε να δοθεί προτεραιότητα στις μεταποιητικές επιχειρήσεις για την παραγωγή ενέργειας με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την EBRD και την διασύνδεση με το δίκτυο μέσω ενεργειακών συνεταιρισμών μεταποιητικών επιχειρήσεων. Επίσης η κυκλική οικονομία, η λειτουργία «Πράσινων Σημείων» εντός των ΒΙΠΕ θα μπορούσε να συμβάλει σε επενδύσεις ανακύκλωσης και ελαχιστοποίησης των απορριμμάτων με τη συμμετοχή όλων.  Όλα αυτά όμως απαιτούν διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο και συνέργειες με τις τοπικές αρχές.. Ευελπιστούμε ότι η Περιφέρεια ΑΜΑΘ και τα αρμόδια Υπουργεία θα βοηθήσουν σε αυτά τα θέματα και συνολικότερα στην διατήρηση του παραγωγικού ιστού της περιοχής καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας  είναι  ήδη δυσβάστακτες».

  – Τι  κινήσεις περιμένετε συνοπτικά από την Πολιτεία;

«Πρώτα από όλα να τηρεί τις υποσχέσεις της. Παρότι μιλούμε για μία θεσμοθετημένη περιοχή ακόμη και σήμερα απαιτείται άδεια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία για μικρές επεκτάσεις. Πρέπει επίσης να γίνει και η τακτοποίηση του καθεστώτος των χρεοκοπημένων επιχειρήσεων ώστε τα φαντάσματα του παρελθόντος να σταματήσουν να ταλαιπωρούν την υγιή επιχειρηματικότητα. Αλλά και το κόστος γης  δεν είναι καθόλου ανταγωνιστικό και φιλικό  προκειμένου να προσελκύσει  νέες επιχειρήσεις  ειδικά  για τις  επιχειρηματικές περιοχές της Θράκης που υφίστανται ισχυρό ανταγωνισμό από όμορες περιοχές με σημαντικά κίνητρα, χαμηλό κόστος ενέργειας και χαμηλή φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση».

« Το  καθεστώς της διαχείρισης των ΒΙΠΕ είναι σημαντικό γιατί έχει δημιουργήσει στις επιχειρήσεις  ανασφάλεια και έλλειψη  εμπιστοσύνης ως προς τις προτεραιότητες και τα κριτήρια λήψης απόφασης»

-Από την ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ;

«Η ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ καλείται, είτε να είναι απλώς ένας εισπράκτορας-ελεγκτής, είτε να εξελιχθεί και να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές σε μία εποχή όπου οι συνέργειες, η εξωστρέφεια, η τεχνολογία και το μηδενικό περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα αποτελούν κυρίαρχη προτεραιότητα. Οι συνέργειες λόγου χάριν με τον Δήμο και την Περιφέρεια για θέματα κυκλικής οικονομίας και ενέργειας πρέπει να εξετασθούν από κοινού με τις επιχειρήσεις και να δρομολογηθούν βιώσιμες λύσεις. Η στείρα αντιπαράθεση για το ποιος κάνει τι και μοντέλα που προσβλέπουν σε κερδοφορία από την διαχείριση υποδομών δεν ταιριάζουν σε μία κοινωνία που θέλει να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί. Σε κάθε περίπτωση  το  καθεστώς της διαχείρισης των ΒΙΠΕ είναι σημαντικό γιατί έχει δημιουργήσει στις επιχειρήσεις  ανασφάλεια και έλλειψη  εμπιστοσύνης ως προς τις προτεραιότητες και τα κριτήρια λήψης απόφασης. Το βραχυπρόθεσμο συμφέρον, πολλές άστοχες ενέργειες,  έλλειψη κατανόησης ή υποστήριξης της παραγωγής οδήγησαν τις ΒΙΠΕ σε τέλμα.

Ευελπιστούμε ότι μέσα από το νέο πλαίσιο και τις ευκαιρίες που δημιουργούν τα επιπλέον χρήματα που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα θα αξιοποιηθούν ώστε να θωρακισθούν οι εναπομείνασες επιχειρήσεις και να προσελκυσθούν νέες παραγωγικές επενδύσεις σε ένα πιο φιλόξενο περιβάλλον».

Πηγή: ecopress.gr

  

Εκτύπωση Email

SEVE GR

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Πραγματοποιήθηκε χθες 22.06.2022 η 47η Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του ΣΕΒΕ. Το Ανοιχτό μέρος της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒΕ πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή ως ομιλητών του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση, του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Γεώργιου Καραγιάννη, της Γενικής Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρας Σδούκου, του Προέδρου και Διευθύνoντος Σύμβουλος της PELOPAC ΑΒΕΕ Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη, του Αντιπροέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της EREN Hellas Κοσμά Φέσσα και του Γενικού Διευθυντή και Επικεφαλής Εταιρικής Τραπεζικής και Προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς Θάνου Βλαχόπουλου, ενώ το συντονισμό έκανε η δημοσιογράφος Μαρία Σαμολαδά. Προηγήθηκε το Κλειστό μέρος (μόνο για μέλη), με Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης τον π. Πρόεδρο του ΣΕΒΕ Δημήτρη Λακασά, όπου παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, τα Πεπραγμένα του ΣΕΒΕ για το διάστημα Μάιος 2021-Ιούνιος 2022.

Το Ανοιχτό μέρος ξεκίνησε με την ομιλία του Προέδρου του ΣΕΒΕ, Δρ. Γιώργου Κωνσταντόπουλου, ο οποίος έκανε έναν απολογισμό της 4ετούς θητείας του λέγοντας πως σήμερα ο ΣΕΒΕ αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγικό φορέα της χώρας με περισσότερα από 800 μέλη, το 25% από τα οποία προστέθηκαν την τελευταία τετραετία στην οικογένειά του και τα οποία στο σύνολό τους πραγματοποιούν άνω του 50% των ελληνικών εξαγωγών. Στη συνέχεια τόνισε τις σημαντικές και πρωτοποριακές δράσεις του Συνδέσμου, όπως είναι τα ιδιαίτερα καινοτόμα Export Summit VI, VII και VIII, η δημιουργία των συνεργατικών σχημάτων-cluster και η εκπαίδευση 1000 εργαζομένων και ανέργων το 2021 σε όλες τις ελληνικές περιφέρειες. Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ αναφέρθηκε, επίσης, στις εξελίξεις γύρω από το Μακεδονικό Σήμα «Macedonia the GReat», ζητώντας από τις επιχειρήσεις της Μακεδονίας να το υιοθετήσουν και τονίζοντας ότι αποτελεί την παρακαταθήκη που αφήνει ο ίδιος στον Σύνδεσμο. Ο κ. Κωνσταντόπουλος ολοκλήρωσε την ομιλία του ευχόμενος καλή επιτυχία στη νέα διοίκηση του Συνδέσμου και εκφράζοντας την προσδοκία οι εξαγωγές να επιτύχουν πολλά νέα ρεκόρ.   

Ο Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αναφέρθηκε αρχικά στον τομέα των εξαγωγών, ο οποίος υποστήριξε ουσιαστικά την ελληνική οικονομία καθώς κάλυψε το κενό που προέκυψε το 2020 από την πανδημία. Μάλιστα, τόνισε πως οι εξαγωγές θα αποτελέσουν το βασικό πυλώνα ανάπτυξης και το 2022 εξαιτίας του εκρηκτικού ρυθμού με τον οποίο αυξάνονται που υπερβαίνει το 30%. Σύμφωνα με τον Υπουργό, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να διατηρούμε σταθερό το δημοσιονομικό χώρο καθώς στόχος μας είναι να αποκτήσουμε επενδυτική βαθμίδα. Η επενδυτική βαθμίδα θα διευρύνει την περίμετρο των επιχειρήσεων που είναι σε θέση να δανειστούν, στην οποία ανήκουν σήμερα μόλις τα 45.000 από τα 280.000 ΑΦΜ, ενώ τόνισε πως στην Ελλάδα αναμένεται να εισρεύσουν €80 δις, τα οποία θα μοχλεύσουν άλλα €40 δις σε ιδιωτικούς πόρους.

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης, υπογράμμισε την πρωταγωνιστική θέση του ΣΕΒΕ στην εθνική προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας. Μάλιστα σημείωσε ότι «ο στόχος της τόνωσης της απασχόλησης καθώς και η ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων προς όφελος της τοπικής αγοράς εργασίας και της αποτροπής του brain drain, που είναι διακηρυγμένες αρχές του, καθιστούν τον Σύνδεσμο έναν φυσικό σύμμαχο της κυβέρνησης. Το εξαγωγικό προϊόν χρειάζεται γρήγορους δρόμους, συνδυασμένες μεταφορές, για να αξιοποιήσει τη γεωστρατηγική θέση και δυναμική της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα έργα υποδομών που γίνονται στη Θεσσαλονίκη και στην ανάπτυξη του σιδηρόδρομου μέσω του προγράμματος σιδηροδρομικών έργων ύψους €4 δις. Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως «στόχος μας είναι να μετατρέψουμε το λιμάνι σε εμπορευματικό κόμβο μεταφορών και logistics στην Βόρεια Ελλάδα με άμεση θετική επίδραση και διείσδυση στις βαλκανικές και ευρωπαϊκές αγορές. Την ίδια στιγμή η κατασκευή της οδικής σύνδεσης του 6ου προβλήματα με τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό έχει ήδη ξεκινήσει μετά από δεκαετίες στασιμότητας».

Η Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, τόνισε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε την Ευρώπη στα όριά της προκαλώντας μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση εξαιτίας κυρίως του άλματος στο κόστος του φυσικού αερίου. Υποστήριξε πως  στρατηγική της Ελλάδας παραμένει η αποδέσμευση από τα ορυκτά καύσιμα με πρώτο τον λιγνίτη και, σταδιακά στην πορεία προς το net zero, το φυσικό αέριο, διασφαλίζοντας όμως παράλληλα την ενεργειακή επάρκεια και την ασφάλεια εφοδιασμού στο μεσοδιάστημα. Υπογράμμισε ότι οι ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) θα αποτελούν ολοένα και περισσότερο τη «ραχοκοκαλιά» του ενεργειακού μας συστήματος και η εξοικονόμηση το μέσο για να διαχειριστούμε βέλτιστα τους ενεργειακούς μας πόρους. Μέσα από σημαντικά έργα υποδομών, όπως ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη, η χώρα έχει διασφαλίσει την ενεργειακή της επάρκεια σύμφωνα με την κα. Σδούκου, καθώς η Ελλάδα ήταν προνοητική και μέσω της εξωστρέφειάς της κατάφερε να δρομολογήσει έγκαιρα επενδύσεις σε σημαντικές νέες ενεργειακές υποδομές.

Στην ομιλία του ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της PELOPAC ΑΒΕΕ, δήλωσε ότι η αύξηση στο κόστος ενέργειας, αλλά και η αύξηση στις τιμές α’ υλών και υλικών συσκευασίας έχουν προκαλέσει σημαντική αύξηση στο κόστος προϊόντος. Ο κ. Κωνσταντινίδης συνέχισε την τοποθέτησή του λέγοντας πως «ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι ελλείψεις υλικών και οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις. Οι αυξήσεις τιμών στα κανάλια λιανικής και ειδικά στα supermarkets είναι πολύ δύσκολη. Παρά την αύξηση της ζήτησης ελληνικών τροφίμων στις διεθνείς αγορές, υπάρχει ο φόβος της πτώσης των πωλήσεων λόγω της αύξησης του πληθωρισμού και της μείωσης της αγοραστικής δυνατότητας των καταναλωτών. Η πρώτη προτεραιότητά μας είναι η διατήρηση της συνέπειας στις παραδόσεις και αυτό απαιτεί υψηλά αποθέματα υλικών, ακολούθως η μείωση του κόστους με αύξηση απόδοσης, περιορισμού εξόδων και επενδύσεις πχ. σε φωτοβολταϊκά, και τέλος οι επιλεκτικές αυξήσεις τιμών, όπου αυτό είναι εφικτό.

Εκπροσωπώντας την EREN Hellas, o Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Κοσμάς Φέσσας, τόνισε ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ σήμερα, ανέρχεται στο 20% των συνολικών ενεργειακών αναγκών της χώρας και οι προοπτικές για την περαιτέρω εκμετάλλευση του εγχώριου και θαλάσσιου αιολικού αλλά και ηλιακού δυναμικού σε συνδυασμό με το πολύ ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον δημιουργεί ευοίωνες προοπτικές για την αλματώδη αύξηση του ποσοστού κάλυψης ενεργειακών αναγκών από ΑΠΕ. Η Total Eren εντάσσει την Ελλάδα στις απόλυτες προτεραιότητές της για την περαιτέρω ανάπτυξη των επενδυτικών δραστηριοτήτων της στους ανωτέρω τομείς καθώς και στη διαχείριση και εξοικονόμηση ενέργειας όσον αφορά τη θέρμανση και την ψύξη με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και έξυπνων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που θα οδηγήσουν στη μείωση ενεργειακής εξάρτησης από το φυσικό αέριο άνω του 50%. 

Ο Θάνος Βλαχόπουλος, Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Εταιρικής Τραπεζικής και Προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η Τράπεζα Πειραιώς έχει δεσμευτεί στρατηγικά να συμβάλλει αποτελεσματικά στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας σε μια σύγχρονη, παραγωγική, ανταγωνιστική και εξωστρεφή οικονομία και αναπτύσσει προς αυτή την κατεύθυνση ενεργό χρηματοδοτική δράση στους πλέον δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από ανθεκτικότητα, εξωστρέφεια και βιωσιμότητα. Σε μια περίοδο έντονων πιέσεων και αυξημένης αβεβαιότητας, όπου οι επενδύσεις πράσινου μετασχηματισμού, ψηφιακής μετάβασης και καινοτομίας θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις, η Τράπεζα έχει αναγνωρίσει το σημαντικό ρόλο που πρέπει να αναλάβει στη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων και είναι απόλυτα προετοιμασμένη να χρηματοδοτήσει νέες επενδύσεις που θα έχουν μακροχρόνια θετικό κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αλλά και να διασφαλίσει την αποτελεσματική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων. Έχοντας ήδη διοχετεύσει ρευστότητα σε περισσότερες από 15.000 επιχειρήσεις μέσω των εγγυοδοτικών προγραμμάτων κατά την πανδημική κρίση και με εκταμιεύσεις δανείων ύψους 1,7 δισ. ευρώ το 1ο τρίμηνο του 2022, η Τράπεζα Πειραιώς πορεύεται προς το στόχο που έχει θέσει για εκταμιεύσεις νέων δανείων ύψους περίπου €27 δισ. την επόμενη τετραετία προκειμένου να στηρίξει την πραγματοποίηση επενδύσεων με αναπτυξιακό πρόσημο, σε τομείς όπως της ενέργειας, των υποδομών, της βιομηχανίας, των μεταφορών και του πρωτογενούς τομέα παραγωγής.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης απονεμήθηκε το Βραβείο του ΣΕΒΕ «Χρυσός Αλέξανδρος» 2022 στον  Γεώργιο Μυλωνά, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΑΛΟΥΜΥΛ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ Α.Ε., για τη σημαντική συμβολή του στην ενδυνάμωση της εξωστρέφειας. Ο κ. Μυλωνάς ευχαρίστησε θερμά τη Διοίκηση του Συνδέσμου για την τιμητική διάκριση, αναφέροντας πως ο ΣΕΒΕ αποτέλεσε τον πρώτο Σύνδεσμο με τον οποίο ασχολήθηκε ενεργά – ως μέλος από το 1996 και στη συνέχεια ως Μέλος ΔΣ και ως Αντιπρόεδρος ΔΣ την περίοδο 2002-2006 - καθότι η ΑΛΟΥΜΥΛ αποτελεί μία εκ φύσεως εξωστρεφή επιχείρηση με 85% εξαγωγική δραστηριότητα και 33 εταιρίες σε όλον τον κόσμο.

Χορηγοί της 47ης Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒΕ ήταν οι: Gold χορηγοί: EREN HELLAS, AEGEAN, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, Silver Χορηγοί: ΑΛΟΥΜΥΛ Α.Ε., Ελληνικά Πετρέλαια Όμιλος Εταιρειών, KLEEMANN, ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.- OLYMP, Bronze Χορηγοί: ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ, ΣΙΔΕΝΟΡ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΧΑΛΥΒΑ ΑΕ, ΟΛΘ Α.Ε., ΑΙΧΜΗ ΑΕ, ΣΟΛ Crowe, ISOMAT A.B.E.E., Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, Datalize GDPR Services, ΒΑΡΟΥΤΣΙΚΟΣ ΑΕ, Standard Χορηγοί: LEX' ΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, SGS Greece SA, OLYMPIA ELECTRONICS ΑΕ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ Α.Μ.Β.Ν.Ε.Ε., ΑΚΡΙΤΑΣ ΑΕ, LINK – EKATOS, και χορηγοί επικοινωνίας οι: GRTIMES.GR, ETHOS MEDIA SA, VORIA.GR, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, με την ευγενική υποστήριξη των οποίων πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση.

Φωτογραφικό υλικό

To νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΒΕ

Στο πλαίσιο του κλειστού τμήματος της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒΕ πραγματοποιήθηκαν αρχαιρεσίες από τις οποίες εξελέγη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου για τα επόμενα δύο χρόνια (2022-2024), το οποίο θα απαρτίζεται από τα ακόλουθα τακτικά αιρετά μέλη (με αλφαβητική σειρά):

 

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΘΕΣΗ

1

VAN ASPEREN SVEN

EURIMAC ΑΕ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ

Διευθυντής Εξαγωγών

2

ΒΑΜΒΑΛΗΣ ΚΟΣΜΑΣ

ΑΤΛΑΝΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΕ

Πρόεδρος ΔΣ & Διευθύνων Σύμβουλος

3

ΒΟΥΛΗΣ ΓΕΔΕΩΝ

ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ ΑΕ

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος

4

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΡΓΥΡΙΟΣ

ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ - ΟΙΝΟΠΟΙΪΑ ΑΕ

Οινολόγος-Μέλος ΔΣ

5

ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΣΥΜΕΩΝ

ΔΙΟΠΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΔΙΧΤΥΩΝ

Πρόεδρος  & Διευθύνων Σύμβουλος

6

ΖΑΓΚΛΙΒΕΡΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΝΤΙΑΞΟΝ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΜΟΝ. AΒΕΕ

Πρόεδρος ΔΣ & Διευθύνων Σύμβουλος

7

ΘΕΟΧΑΡΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΣΙΔΕΝΟΡ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΑ ΑΕ

Διευθυντής Εργοστασίου

8

ΚΕΧΑΓΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΚΕΧΑΓΙΑΣ Β. & Λ. ΟΕ

Εταίρος & Διαχειριστής

9

ΚΟΛΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΛΙΟΥ ΑΒΕΕ

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος

10

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

PELOPAC ABEE

Πρόεδρος ΔΣ & Διευθύνων Σύμβουλος

11

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΘΥΜΗΣ

ΑΚΡΙΤΑΣ ΑΕ

Γενικός Διευθυντής & Μέλος  ΔΣ

12

ΛΟΥΦΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ-ΜΙΧΑΗΛ

ΛΟΥΦΑΚΗΣ ΧΗΜΙΚΑ A.B.E.E.

Οικονομικός Διευθυντής

13

ΜΥΛΩΝΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΑΛΟΥΜΥΛ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΕ

Εμπορικός Διευθυντής

14

ΜΥΛΩΝΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΚΡΙ ΚΡΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΑΒΕΕ

Διευθυντής Εξαγωγών

15

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΑΕ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ

Διευθυντής Εργοστασίου

16

ΠΑΛΑΤΙΑΝΑ ΖΩΗ

PALAPLAST ΑΕ

Διευθύντρια Marketing & Διεθνών Πωλήσεων

17

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΒΒΑΣ

Σ+Α ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΟΒΕΕ (PCA Ο.Β.Ε.Ε.)

Εταίρος-Διαχειριστής

18

ΠΡΑΣΣΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

EPSILON NET ΑΕ

Μέλος ΔΣ

19

ΡΟΥΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ZKP CONSULTANTS ΜΟΝ. ΕΠΕ

Διαχειριστής

20

ΣΑΝΙΔΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΚΛΕΜΑΝ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ

Γενικός Διευθυντής Ομίλου

21

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΑΡΗΣ

DHL EXPRESS (ΕΛΛΑΣ) ΑΕ

Διευθυντής Ελληνικής Περιφέρειας

22

ΥΦΑΝΤΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ISOMAT ABEE

Διευθυντής Εξαγωγών

23

ΧΑΣΑΠΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΑΝΤΙΣΕΛ - ΑΦΟΙ Α. ΣΕΛΙΔΗ ΑΕ

Οικονομικός Σύμβουλος

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα συνέλθει σε συγκρότηση σε σώμα την Τρίτη 28.06.22, θα εκλέξει τον νέο Πρόεδρο και τα Μέλη της νέας Διοικητικής Επιτροπής του ΣΕΒΕ και θα ορίσει τα Επίτιμα Μέλη ΔΣ.

Για την Εξελεγκτική Επιτροπή για διετή επίσης θητεία εξελέγησαν οι: Αναστασιάδου Μαρία, Μανώση Χριστίνα και Χατζάκου Αναστασία.

Η 47η Γενική Συνέλευση βρίσκει τον ΣΕΒΕ σε πολύ υψηλό επίπεδο ως τον πλέον δυναμικό και συνεχώς ενισχυμένο με νέα μέλη φορέα εξωστρέφειας πανελλαδικής εμβέλειας και με ανανεωμένο με εκπροσώπους της νέας γενιάς Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΒΕ με νέο Πρόεδρο που θα προκύψει από τη συγκρότηση σε σώμα, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση δύο διετών θητειών, σύμφωνα και με την καταστατική δέσμευση, του απερχόμενου Προέδρου Γιώργου Κωνσταντόπουλου.

Εκτύπωση Email

Σε αυτό το τεύχος

Εκτύπωση Email

SEVE GR

Μετά την σταδιακή επάνοδο σε κανονικότητα η πραγματοποίηση εκδηλώσεων με φυσική παρουσία και η επανασύνδεση με διεθνείς αγορές μέσω εξωστρεφών δράσεων επανέρχεται ως πρακτικό εργαλείο υποστήριξης της διεθνοποίησης ελληνικών επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας-Λατινικής Αμερικής, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος, συνδιοργανώνουν Ενημερωτική Ημερίδα για τις ευκαιρίες και δυνατότητες επιχειρηματικής παρουσίας στις αγορές της Λατινικής Αμερικής.

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022 και ώρες 17:00 – 19:30, στην αίθουσα του ΕΒΕΘ (Τσιμισκή 29, Θεσσαλονίκη).

Στην Ημερίδα θα παρουσιασθούν οι αγορές της Βραζιλίας, της Αργεντινής, του Περού, του Παναμά και της Ουρουγουάης.

Ομιλητές θα είναι Πρέσβεις, Εμπορικοί Ακόλουθοι και στελέχη των Πρεσβειών των χωρών αυτών που θα δώσουν στοιχεία για το οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον όπως διαμορφώνεται μετά την πανδημία, θα  επικεντρώσουν σε κλάδους και τομείς με προοπτική ανάπτυξης, θα αναδείξουν δυνατότητες και ευκαιρίες για εμπορικές, επενδυτικές και άλλες μορφές συνεργασίας και θα δώσουν χρήσιμες συμβουλές για προσέγγιση και δικτύωση στις τοπικές αγορές.

Στόχος της εκδήλωσης είναι αφενός να ενημερωθούν τα στελέχη εξωστρεφών ελληνικών εταιριών για τις χώρες αυτές και αφετέρου όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε Επιχειρηματική Αποστολή που θα διοργανώσουν οι Φορείς στη Λατινική Αμερική τον προσεχή Οκτώβριο με αποκλειστικό σκοπό συναντήσεις Β2Β με τοπικές εταιρίες.

Το Πρόγραμμα της Ημερίδας μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.

Είσοδος ελεύθερη.  Για την εγγραφή σας, πατήστε εδώ.

Η γλώσσα εργασίας της ημερίδας θα είναι η αγγλική.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κ. Γιάννη Πατσιαβό, Senior Manager του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (τηλ. 2106419026, 6945234747, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Εκτύπωση Email