Skip to main content

Διασφάλιση λειτουργίας Βιομηχανικών και Βιοτεχνικών επιχειρήσεων των παραμεθόριων περιοχών και θέματα ανάπτυξης

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Οι Εκπρόσωποι των Μεταποιητικών Επιχειρήσεων της Θράκης θέτουμε υπόψη σας το σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως Βιομηχανία και Βιοτεχνία μιας περιοχής σχετικά με τη συνεχιζόμενη υπερβολική καθυστέρηση καταβολής, στις μεταποιητικές επιχειρήσεις – δικαιούχους του μοναδικού κινήτρου αποκέντρωσης της μεταποιητικής επιχειρηματικότητας, αυτό της επιδότησης κατά 12% του κόστους εργασίας επιχειρήσεων που είναι συνεπείς στις ασφαλιστικές τους εισφορές και παράγουν σε μη ανταγωνιστικές περιοχές με διολισθαίνουσα και ασθματική τοπική οικονομία οφειλόμενης σε λαθέμενες πολιτικές δεκαετιών, ειδικών συνθηκών και ελλειπουσών υποδομών.

 

Εφόσον η Περιφερειακή ισόρροπη ανάπτυξη συνολικά της χώρας και η άρση των αντικινήτρων του επιχειρείν μακριά από τις οργανωμένες & συνδυασμένες υποδομές της Ελλάδος είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης ζητούμε την άμεση τακτοποίηση των οφειλών του Δημοσίου με τρόπο που εσείς θα κρίνετε πρόσφορο έχοντας υπόψη σας τα παρακάτω:

  1. 1. Υπάρχουν ληξιπρόθεσμα υπόλοιπα που καθυστερούν να καταβληθούν στις δικαιούχες επιχειρήσεις, από το 2ο εξάμηνο του 2009 (!!!) για την επιδότηση του εργοδοτικού κόστους, αλλά και οφειλές ετών από υλοποίηση Ερευνητικών έργων και Έργων ενταγμένων σε αναπτυξιακούς Νόμους.

Ζητούμε

Την πλήρη εξώφληση των οφειλόμενων προς τις επιχειρήσεις και την τακτική καταβολή κάθε νέου οφειλόμενου ποσού .

  1. 2. Τα κίνητρα που δόθηκαν στην περιοχή της Θράκης δεν αποτελούν προνόμιο αλλά επιτρέπουν την διάχυση της επιχειρηματικότητας στις εσχατιές της χώρας.

Ζητούμε

να δημιουργηθεί αυτόνομη Διεύθυνση Περιφερειακής Ανάπτυξςη στο ΥΠΑΝ και με θεσμικό τρόπο να συζητηθούν τα ειδικά θέματα της περιοχής με τα αρμόδια Υπουργεία.

  1. 3. Η άρση της υφέρπουσας απειλής για την μη καταβολή ή και επιστροφή των ενισχύσεων αυτών διότι οι υπηρεσίες του κράτους πλημμέλησαν να υπερασπιστούν και να τεκμηριώσουν το σύνομο των κινήτρων που στήριξαν την επιχειρηματικότητα της  Θράκης και ανέστειλαν την επιδιωκόμενη από κάποιους ερήμωση της περιοχής πρέπει να αποτελεί σήμερα καθήκον και υποχρέωση για κάθε εκπρόσωπο και λειτουργό  του κράτους.

Ζητούμε

Να υπάρξει σαφή πολιτική Δέσμευση για την Πολιτική Υπεράσπιση σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο των κινήτρων που δόθηκαν και δίνονται στην περιοχή για την δραστηριοποίηση μεταποιητικών Επιχειρήσεων και την υποστήριξη των Αναγκών των Μεταποιητικών Επιχειρήσεων.

Θεωρώντας πως εσείς προσωπικά δεν θεωρείτε ως επιχειρηματικό λάθος την δραστηριοποίηση στην Θράκη αναμένουμε άμεσα τις ενέργειες σας και είμαστε στην διάθεση σας να θέσουμε από κοινού τις βάσεις ανάπτυξης της Θράκης βασισμένης σε σαφή μεσομακροπρόθεσμη πολιτική βούληση.

 

Με τιμή,

Για τους Συνδέσμους Βιομηχανιών και Βιοτεχνιών Θράκης

Έβρου,        Χρήστος Γιορδαμλής       Ροδόπης,    Ιάκωβος Φραντζής Ξάνθης,      Αθανάσιος Πασατζής