Skip to main content

Αίτημα ενσωμάτωσης σημαντικών σημείων στην απόφαση αναστολής καταβολής χρεωλυσίου στα δάνεια επιχειρήσεων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου

Προς τον : Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών

κύριο Χρήστο Σταϊκούρα

Κοινοποίηση

  1. Πρωθυπουργό της Ελλάδος
  2. Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης
  3. Υπουργούς Οικονομικών & Ανάπτυξης
  4. Βουλευτές & Επιμελητήρια Περιοχών μας

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 

Σε συνέχεια της έκδοσης απόφασης σας για την παράταση καταβολής χρεωλυσίου στα εγγυημένα δάνεια από το Ελληνικό Δημόσιο, και η οποία αφορά χιλιάδες επιχειρήσεις, σας μεταφέρουμε τον προβληματισμό μας για το γεγονός ότι αφήνει εκτός την συντριπτική πλειοψηφία των μεταποιητικών επιχειρήσεων εξαιτίας των προϋποθέσεων και της διαδικασίας που θέτει.

Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σας σε σημαντικές λεπτομέρειες οι οποίες εφόσον εισακουσθούν θα καταστήσουν την απόφαση σας αυτή πραγματικό εργαλείο ανάπτυξης της περιφέρειας αλλά και αποφυγής αστόχων καταπτώσεων που επιβαρύνουν σημαντικό  τον προϋπολογισμό του Ελληνικού Δημοσίου

Σημεία προσοχής

  • Η συμπερίληψη όλων των βιωσίμων επιχειρήσεων που έχουν λάβει την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου στην απόφαση αυτή, ήτοι με την παροχή δυνατότητας στις επιχειρήσεις που χρωστούν ληξιπρόθεσμες δόσεις από το 2008 (από την έναρξη της κρίσης) και μετά να κεφαλαιοποιήσουν τους τόκους και να καταστήσουν ενήμερα τα δάνεια τους.
  • Ο κεντρικός καθορισμός του επιτοκίου σε ανταγωνιστικά επίπεδα ως προς τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και αντίστοιχα δάνεια. Προτείνεται το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κέντρικής Τράπεζας + ασφάλιστρο + Εισφορά  ώστε να μακροπρόθεσμα όσες επιχειρήσεις είναι πραγματικά βιώσιμες να ανακάμψουν.
  • Η πρόβλεψη δυνατότητας καταβολής χρεωλυσίων κυμαινόμενης ισορροπίας.
  • Η επιβράβευση των επιχειρήσεων που θα είναι συνεπείς στην καταβολή των τόκων με την αυτόματη ένταξη τους στους νέους σχεδιαζόμενους μηχανισμούς ενίσχυσης των επιχειρήσεων από τις τράπεζες και την δυνατότητα χρηματοδότησης τους έως και στο πενταπλάσιο των τοκοχρεωλυσίων που έχουν καταβάλει από το 2008.
  • Τέλος θα πρέπει να τονίσουμε ότι είναι σημαντικό να μην υπάρξει διαπραγμάτευση μεταξύ τράπεζας – επιχείρησης διότι αυτό προκαλεί πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει η απόφαση σας. Προτείνουμε την κατάθεση βασικού συνοπτικού πλάνου από την επιχείρηση να συνεπάγεται την βιωσιμότητα αυτής και την ένταξη αυτής στην ρύθμιση.

Ευελπιστούμε ότι οι παρατηρήσεις μας θα τύχουν της αποδοχής σας ώστε η απόφαση σας να είναι πραγματικά ωφέλιμη για τον ακρογωνιαίο λίθο της οικονομίας των ακριτικών περιοχών.

Οι ανωτέρω λεπτομέρειες δεν έχουν επιπρόσθετο κόστος, απαιτούν όμως πολιτική βούληση υπέρ των μεταποιητικών επιχειρήσεων.

 

Είμαστε στην διάθεση σας για την παροχή σχετικών διευκρινήσεων

Με εκτίμηση

 

Για το Δίκτυο Συνδέσμων Βιοτεχνιών

Βιομηχανιών Ακριτικών Περιοχών

 

Ο Πρόεδρος

Χρήστος Γιορδαμλής

 

 

Για την επίδοση

 

Εκ μέρους του Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνιών

& Βιομηχανιών Ακριτικών Περιοχών