Άρθρο του Προέδρου Χ.Γιορδαμλή στην Ναυτεμπορική για την ΔΕΘ 2013
ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.
Η μεταποίηση στις ακριτικές περιοχές βιώνει εκθετικά τις συνέπειες της κρίσης που έχει πλήξει εδώ και χρόνια και την Ελληνική Οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. Η απόσταση από τα Κέντρα λήψης αποφάσεων σε πολιτικό και χρηματοοικονομικό επίπεδο δημιουργούν σημαντικά προσκόμματα στην εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων ενώ υποδομές, μη ανταγωνιστικές ροκανίζουν τα περιορισμένα περιθώρια κέρδους.
Η αδυναμία της Ελληνικής Πολιτείας να αντιληφθεί τα γενουσιουργά αίτια της κρίσης και να λάβει τις θεσμικές αποφάσεις που απαιτούνται επιτείνει την ανασφάλεια και την διάρκεια της κρίσης η οποία πλέον έχει αγγίξει άμεσα ή έμμεσα το σύνολο της πραγματικής οικονομίας.
Σημαντικά θέματα όπως οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, η φορολογία, η φοροδιαφυγή, το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το Δημόσιο αλλά και τον Πολιτικό Βίο, η απελευθέρωση των επαγγελμάτων και πολλά άλλα έχουν κυριαρχήσει και έχουν αποπροσανατολίσει τις προτεραιότητες ως προς τα ουσιαστικά μέτρα που αφορούν την ανάπτυξη της οικονομίας όπως
- Η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης,
- Η ελαχιστοποίηση της διαφθοράς,
- Ο ισχυρός ελεγκτικός μηχανισμός με το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο,
- Η διαρκή υποστήριξη των Επιχειρήσεων που επιχειρούν στην Ελλάδα,
- Η Σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τις δυναμικές ανάγκες της Μεταποίησης,
- Η σύνδεση της εκπαίδευσης με επιχείρηση,
- Η ανακύκλωση και φιλικότητα προς το περιβάλλον,
- Διαρκή επένδυση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια,
- Ποιοτικές & ανταγωνιστικές Υπηρεσίες στον Τουρισμό και τον Πολιτισμό,
- Το θετικό πρόσημο στο ισοζύγιο εξαγωγών - εισαγωγών
Επιπρόσθετα η κοντοφθαλμη και μονομερής αντιμετώπιση της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών, όπως και η απουσία σχεδιασμού που θα επέτρεπε την κεντρική διαχείριση επί ίσοις όροις όλων των επισφαλειών που έχουν συσσωρευθεί στον ιδιωτικό τομέα μέσω μιας πραγματικής bad bank, έχουν στερήσει από την πραγματική οικονομία την εμπιστοσύνη και την ανάσα που χρειάζεται, ενώ η έλλειψη κεφαλαίων δημιουργεί πλέον σημαντικά προσκόμματα στις επιχειρήσεις με θέση και άποψη στην εσωτερική και διεθνή αγορά.
Η μεταποίηση σήμερα βιώνει έναν ιδιότυπο αποκλεισμό σε νέα κεφάλαια από το υπάρχον τραπεζικό σύστημα και προσπαθεί να αμυνθεί απέναντι σε μία φοροεπιδρομή και υψηλά επιτόκια που απειλούν τα τελευταία ίχνη ρευστότητας που έχουν απομείνει. Σε τοπικό επίπεδο, το παρεμπόριο με τις όμορες χώρες και η απουσία υποδομών με ανταγωνιστικούς όρους δημιουργούν πρόσθετα θέματα. Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα περιοχών όπως η Θράκη και ο Έβρος μετατρέπεται σε συγκριτικό μειονέκτημα από την έλλειψη πολιτικής βούλησης και έχει οδηγήσει σε μία πρωτοφανή απαξίωση. Η δε υποβόσκουσα φημολογία περί του παρανόμου των κρατικών ενισχύσεων που δόθηκαν την προηγούμενη εικοσαετία στις περιοχές μας εξαιτίας τυπικών λόγων διώχνει κάθε σοβαρή διάθεση για νέες επενδύσεις και απειλεί να επιστρέψει τις περιοχές μας πολλές δεκαετίες πίσω.
Παρόλες τις δυσκολίες ακόμη και σήμερα λειτουργούν αρκετές εκατοντάδες μεταποιητικές επιχειρήσεις οι οποίες συμβάλλουν με τον πλέον ουσιαστικό τρόπο στις τοπικές κοινωνίες.
Η ενίσχυση της ζήτησης μέσα από την προτίμηση των τοπικά παραγόμενων προϊόντων από τους καταναλωτές και το Δημόσιο ως προς προϊόντα τρίτων χωρών που συνήθως διαθέτουν και το πλεονέκτημα της χαμηλότερης τιμής αποτελεί την πλέον ουσιαστική & συνειδητή επένδυση του καθενός μας για την αναστροφή της οικονομίας.
Η κατεύθυνση των διαθεσίμων χρηματοδοτήσεων σε δράσεις καινοτομίας, εξωστρέφειας, διαφοροποίησης, συνεργασίας, ποιότητας, συμόρφωσης, τεχνολογικής εξέλιξης και αναδιάρθρωσης των υφιστάμενων επιχειρήσεων με τρόπο ετεροβαρή υπέρ της περιφέρειας αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης εκ νέου της Ελληνικής Οικονομίας και εφόσον αυτές συνδυασθούν με ταχύτατες διαδικασίες.
Αποτελεί σταθερή επιδίωξη για τους Συνδέσμους Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών στις ακριτικές περιοχές η δημιουργία νέων επενδυτικών εργαλείων και νέων τραπεζών με φρέσκα κεφάλαια για την ενίσχυση της μεταποίησης και των καινοτομικών επιχειρήσεων αποτελεί έναν ισχυρό καταλύτη για μία πραγματική ανάπτυξη στις περιοχές μας και η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από συνέργειες και αλληλουποστήριξη. Μέσω του ΔΙΚΤΥΟΥ Συνδέσμων ενώνουμε τις προσπάθειες μας και αυξάνουμε τις επιλογές μας για να επαναφέρουμε την επιχείρηση σε τροχιά ανάπτυξης.
Με εκτίμηση
ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΙΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΑΚΡΙΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ
Για τον Σύνδεσμο Βιοτεχνιών – Βιομηχανιών & Εξαγωγικών Επιχειρήσεων Έβρου
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Χρήστος Γιορδαμλής