Skip to main content

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κύριο Αντώνιο Σαμαρά

Προς τον : Πρωθυπουργό της Ελλάδος

κύριο Αντώνιο Σαμαρά

  1. Υπουργό Προεδρίας
  2. Κυβερνητικό Εκπρόσωπο
  3. Βουλευτές των Νομών μας.
  4. Επιμελητήρια Περιοχών μας

Θέμα : Αίτημα Παρέμβασης για την απόσυρση της τροπολογίας 478 της 19/04/2013 και προάσπιση της λειτουργίας των Ακριτικών Μεταποιητικών Επιχειρήσεων από την πιθανολογούμενη ανάκληση των επιδοτήσεων στις ακριτικές περιοχές και από κακούς χειρισμούς για τα εγγυημένα δάνεια του Ελληνικού Δημοσίου.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Γνωρίζετε ήδη τις πρόσφατες παρεμβάσεις των Επιμελητηρίων και των Συνδέσμων για το θέμα που απασχολεί κύρια τις μεταποιητικές επιχειρήσεις της Περιφέρειας και ότι χάρη στις δικές σας προσπάθειες το Υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευτεί στην σύστασης ΤΡΙΜΕΡΟΥΣ επιτροπής (Δημόσιο – Τράπεζες – Επιχειρήσεις) και στην λειτουργία του Συμβουλίου Διαχείρισης και Αξιολόγησης της εγγυητικής ευθύνης του Ελληνικού Δημοσίου ώστε να υπάρξει μία νόμιμη, κοινά αποδεκτή ενναλακτική οδός για την διατήρηση όχι μόνο της μεταποίησης στις ακριτικές περιοχές αλλά και της αξιοπρέπειας πολλών επιχειρηματιών που βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να στραγγαλίζονται  από αυθαίρετες πρακτικές τραπεζών, αδιαφορία και μία οικονομική συγκυρία δίχως προηγούμενο.

 

 

 

Επειδή

  1. Κάθε καθυστέρηση στην εφαρμογή του Νόμου απαξιώνει επιχειρήσεις και ηθικές αξίες,
  2. Το κλείσιμο υγειών επιχειρήσεων που μπορούν να διασωθούν υπό  την αιγίδα της πολιτείας και την εφαρμογή των Νόμων δημιουργεί :
    • χαμένες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας που δεν πρόκειται να αναπληρωθούν μέσα στα επόμενα χρόνια στις ακριτικές περιοχές
    • απαξίωση της περιφερειακής πολιτικής σας και των δεσμεύσεων του ΕΣΠΑ
    • περαιτέρω απόκλιση του ΑΕΠ των περιοχών μας με αυτό του Κέντρου
    • χαμένα έσοδα στο κράτος και από καταπτώσεις εγγυήσεων, και από φόρους /ΦΠΑ, και από ασφαλιστικές εισφορές, και από ατέρμονες γραφειοκρατικές διαδικασίες
    • Έλλειψη εμπιστοσύνης όταν Νόμοι και Υπουργικές αποφάσεις δεν εκτελούνται, ή  και ανατρέπονται με περισσή ευκολία.
  1. Ο τραπεζικός τομέας έχει απαξιώσει κύρια τις μεταποιητικές επιχειρήσεις τις μεταποιητικές επιχειρήσεις που έχουν στο παρελθόν λάβει την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και τις οδηγεί στην διακοπή των εργασιών τους.
  2. Η Διαφάνεια, η εύκολη πρόσβαση – αξιοποίηση των εργαλείων που έχει θεσπίσει η πολιτεία  και η η ίση μεταχείριση είναι απαίτηση όλων περισσότερο από ποτέ.
  3. Επειδή οι παραγωγικές επιχειρήσεις με τις επιδόσεις `ου λείπει από την πατρίδα μας για την υπέρβαση της κρίσης και την δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης.

Παρακαλούμε, για την δική σας άμεση προσωπική σας παρέμβαση :

α) για την υπεράσπιση της λειτουργίας ακριτικών μεταποιητικών επιχειρήσεων, την διατήρηση εκατοντάδων θέσεων εργασίας και την αντιμετώπιση κακών πρακτικών,

β) την άμεση εφαρμογή των όσων δεσμεύτηκε ο Αν. Υπουργός Οικονομικών κος Χρ. Σταϊκούρας  παρουσία του Υπουργού Επικράτειας κου Δημ. Σταμάτη στις 23/3/2013 στους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων και των Συνδέσμων ήτοι

  1. Την θεσμοθέτηση και ουσιαστική λειτουργία ΤΡΙΜΕΡΟΥΣ Επιτροπής με σαφή πολιτική βούληση προς υποστήριξη των  βιώσιμων μεταποιητικών επιχειρήσεων.
  2. Την λειτουργία του Συμβουλίου Διαχείρισης και Αξιολόγησης της Εγγυητικής ευθύνης του Ελληνικού Δημοσίου
  3. Την έκδοση απόφασης για την αναστολή καταβολής χρεωλυσίων στα εγγυημένα δάνεια που σήμερα λήγει την 31/12/2013.
  4. Την διατήρηση του υφιστάμενου πλαίσιου και την αποφυγή μονομερών ενεργειών έως ότου η πολιτεία έχει σαφή εικόνα του προβλήματος.
  5. Την άμεση εκταμίευση οφειλών του Δημοσίου που οφείλονται από επιστροφές ΦΠΑ, αναπτυξιακούς Νόμους, Επιδοτήσεις από ερευνητικά και άλλα προγράμματα.

Παρότι μας λυπεί ιδιαίτερα η έλλειψη εμπιστοσύνης που δημιουργείται ως προς τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών οι οποίοι επιχειρούν ακόμη και σήμερα να επιλύσουν μείζοντα θέματα όπως αυτά του προπτωχευτικού δίκαιου με μία εμβόλιμη τροπολογία και παρότι παρουσία του Υπουργού Προεδρίας κο Δημ. Σταμάτη έχουν δεσμευτεί να πράξουν τα δέοντα αφούν έχουν σαφή εικόνα της κατάστασης εμείς αναιρώντας ουσιαστικά την δική σας αγωνία και τιτάνια προσπάθεια για δημιουργία νέα θέσεων εργασίας, την διατήρηση των υφιστάμενων και επαναφορά της χώρας σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Επειδή για τον επιχειρηματικό κόσμο ισχυρός τραπεζικός τομέας  μπορεί να υπάρξει μόνο με ισχυρές επιχειρήσεις

Ζητούμε

Την προσωπική σας παρέμβαση για την απόσυρση της τροπολογίας 478 της 19/04/2013  που κατατατέθηκε σήμερα

Την σύσταση της ΤΡΙΜΕΡΟΥΣ επιτροπής (Δημόσιο – Τράπεζες – Επιχειρήσεις) για την οριστική και μακροπρόθεσμη επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων και την δημιουργία προϋποθέσεων πραγματικής ανάπτυξης στην Περιφέρεια.

Σε κάθε περίπτωση είμαστε στην διάθεση σας να συζητήσουμε με ουσιαστικές προτάσεις και ενεργά να συμβάλουμε στην προσπάθεια σας για την ανακάμψη της Ελληνικής Οικονομίας.

Με τιμή

Οι Πρόεδροι των Συνδέσμων Ακριτικών Περιοχών

Για τον Σύνδεσμο Βιοτεχνιών & Βιομηχανιών Έβρου

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Χρήστος Γιορδαμλής

Για τον Σύνδεσμο Βιοτεχνιών & Βιομηχανιών Ροδόπης

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ

Ιωάννης Νικολαϊδης

Για τον Σύνδεσμο Βιοτεχνιών & Βιομηχανιών Ξάνθης

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Αθανάσιος Πασατζής

Για τον Σύνδεσμο Βιοτεχνιών & Βιομηχανιών Αν. Μακεδονίας

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Κων/νος Παπακωνσταντίνου

Για τον Σύνδεσμο Βιοτεχνιών & Βιομηχανιών Κιλκίς

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Αθανάσιος Τζεβελέκης

Για τον Σύνδεσμο Βιοτεχνιών & Βιομηχανιών Φλώρινας

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Λιβέρης Μητακάκης

 

Για την επίδοση

 

Ο Πρόεδρος του Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνιών

& Βιομηχανιών Ακριτικών Περιοχών

 

Χρήστος Γιορδαμλής