Skip to main content

Μονομερής Συμψηφισμός οφειλών προς την ΔΟΥ για μη ληξιπρόθεσμες οφειλές

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ

  1. Υπουργό Οικονομικών Κο Ιωάννη Στουρνάρα
  2. Υφυπουργό Οικονομικών Κο. Μαυραγάνη
  3. Υπ. Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Κο Κωστή Χατζηδάκη

Κοιν. Συνήγορος του Πολίτη

ΘΕΜΑ: Μονομερής Συμψηφισμός οφειλών προς την ΔΟΥ για μη ληξιπρόθεσμες οφειλές – ΠΟΛ 1022 /24/1/2012- Προστασία μεταποιητικών επιχειρήσεων από κακές πρακτικές.

Κύριοι Υπουργοί,

Οι εκπρόσωποι των μεταποιητικών επιχειρήσεων σας καταθετούμε κοινό υπόμνημα, εκφράζοντας την αγωνία εκατοντάδων μεταποιητικών επιχειρήσεων με ενήμερες οφειλές προς την ΔΟΥ και συνναλαγές με το σύνολο του Δημοσίου.

 

 

 

Σήμερα οι επιχειρήσεις με ενήμερες οφειλές προς την ΔΟΥ και συνναλαγές με το Δημόσιο είτε λόγω του εξαγωγικού τους χαρακτήρα, είτε λόγω πωλήσεων προς το Δημόσιο αντιμετωπίζουν μία συμπεριφορά που παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και της ίσης μεταχείρισης ως προς το σύνολο των επιχειρήσεων διότι οι κατά τόπους ΔΟΥ αφαιρούν μονομερώς από τις επιχειρήσεις αυτές το δικαίωμα να τύχουν των ευργετικών ρυθμίσεων ως προς την καταβολή των πάσης φύσεως υποχρεώσεων τους προς την ΔΟΥ και τις υποχρεώνουν να συμψηφίσουν άμεσα μελλοντικές τους οφειλές στερώντας αυτές από πολύτιμη ρευστότητα και κυρίως δημιουργώντας τρομακτικό διαχειριστικό κόστος αλλά και δυσφήμιση για πιθανή αδυναμία καταβολής των υποχρεώσεων τους.

Παραδείγματα που έχουν αναφερθεί στους Σύνδσμους μας.

  • Εξαγωγική επιχείριση που έχει να λαμβάνει επιστροφή ΦΠΑ υποχρεούται να εξωφλήσει εκ των προτέρων όλες τις μελλοντικές καταβολές από τις κατά τον νόμο ρυθμίσεις για τα οφειλόμενα ποσά από την φορολογία εισοδήματος της.
  • Εξαγωγική επιχείριση που έχει να λαμβάνει επιστροφή Φόρου υποχρεούται ουσιαστικά να δεχθεί άτυπο τακτικό έλεγχο των βιβλίων της με τρομακτικό διαχειριστικό κόστος για να λάβει τα χρήματα της με σημαντική καθυστέρηση πολλών μηνών.
  • Επιχείρηση που οφείλει να καταβάλλει τον Φόρο αναπροσαρμογής της αξίας ακινήτων  σε 4 εξαμηνιαίεςες καταβολές έως το 2014 υποχρεούται από την ΔΟΥ να λαμβάνει μηνιαία φορολογική ενημερότητα για κάθε νόμιμη χρήση αντί ανά τετράμηνο, να ζητεί αυτοπροσώπως αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας προς είσπραξη ανά ΑΦΜ του Ευρύτερου Δημόσιου Τομεία και να υποχρεούται στην προεξώφληση των οφειλών αυτών με το πρώτο τιμολόγιο προς είσπραξη από Δημόσιο.
  • Επιχείρηση που καταβάλλει εμπρόθεσμα με μερικές καταβολές εντός 90 ημερών   τον ΦΠΑ υποχρεούται να συμψηφίσει άμεσα την επιδότηση εκ του αναπτυξιακού Νόμου, καταβλητέα με σημαντική καθυστέρηση, και αναγκαία για την κάλυψη επιταγών της και παρότι οι αναλογούσες πωλήσεις στον ΦΠΑ που οφείλει αφορούν οφειλές άλλων Δημοσίων Φορέων οι οποίοι δεν έχουν εξωφλήσει ακόμη την σχετική τους υποχρέωση.
  • Διευθύντες Σύμβουλοι ή Ομορρύθμα μέλη επιχειρήσεων που έχουν να λαμβάνουν επιστροφή φόρου υποχρεούνται να συμψηφίζουν τις οφειλές των επιχειρήσεων τους με τις ατομικές δημιουργώντας συνθήκες άνισης μεταχείρισης ακόμη και μεταξύ των μετόχων.

Όλα τα ανωτέρω δημιουργούν διαχειριστικό κόστος μόνο στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις οι οποίες αντί να βοηθούνται και να αναδεικνύονται από την ελληνική πολιτεία, αντιμετωπίζονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας και τιμωρούνται με απίστευτη αναμονή σε ουρές, με ατελείωτα πηγαινε-έλα εργαζόμενων ακόμη και για φωτοτυπίες χωρίς κανένα παραγωγικό αποτέλεσμα και σημαντική στέρηση πολύτιμης ρευστότητας.

Παρακαλούμε για  ενέργειες σας σχετικά με :

  • την άμεση έκδοση διορθωτικής εγκυκλίου ώστε οι καταβολές σε μελλοντικό χρόνο προς την ΔΟΥ να μην αποτελούν αντικείμενο συμψηφισμού.
  • Την ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας και την ηλεκτρονική έκδοση των Φορολογικών Πιστοποιητικών αυτών χωρίς την παρουσία στην ΔΟΥ.
  • Την Δέσμευση σας για την επιστροφή του ΦΠΑ ή της προκαταβολής φόρου στους δικαιούχους εντός 60 ημερών από την κατάθεση των σχετικών εγγράφων

Στην παρούσα συγκυρία η μεθοδική υποστήριξη των μεταποιητικών επιχειρήσεων της Περιφέρειας και η συνέπεια του Δημοσίου ως προς τις οφειλές του θα αποτρέψει την πλήρη αποβιομηχάνιση της περιοχής μας.