«Μακεδονία Θράκη σε τροχιά μνημονίου»
«Μακεδονία Θράκη σε τροχιά μνημονίου» : Άρθρο του Προέδρου του ΣΒΒΕ στήν εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ
Ευχαριστούμε για την ευκαιρία που μας δίδετε να παρουσιάσουμε τις θέσεις και τις απόψεις του επιχειρείν της Θράκης στην δύσκολη περίοδο που διάγει η χώρα μας. Η γενίκευση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας έχει οδηγήσει σε μία απαξίωση των επιμέρους προβλημάτων και των αντιστοίχων λύσεων που με μία ενιαία μακροπρόθεσμη σταθερή πολιτική επίλυσης αυτών, συνετή διαχείριση και αντιμετώπιση σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων μπορούν να οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση.
Ο επιχειρηματικός κόσμος παρακολουθεί απορημένος μία νοσηρή κατάσταση πολιτικής διαχείρισης κεκτημένων και ευθυνών αντί πολιτικών θέσεων και επιλογών επί συγκεκριμένων θεμάτων που αντιμετωπίζει η Ελληνική Οικονομία. Η έννοια της επιχείρησης και τα θέματα περί αυτής είναι ακόμη εκτός προτεραιότητας της πολιτικής ενώ όλοι κόπτονται για το δικαίωμα στην εργασία, τα προνόμια του Δημοσίου και προβληματίζονται από την διογκούμενη ανεργία.
-Ποια είναι τα βασικά προβλήματα και οι αδυναμίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του Έβρου εξαιτίας της ύφεσης και τι λύσεις προτείνετε για τη βιωσιμότητα τους και για να τεθεί φρένο στην αποβιομηχάνιση ?
Τα βασικά θέματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγικές επιχειρήσεις της περιοχής μπορούν να ταξινομηθούν στις παρακάτω κατηγορίες
- Τα αντικίνητρα του επιχειρείν στον Έβρο (αθέμιτος ανταγωνισμός από όμορες χώρες, μεταφορικό κόστος, απόσταση από τα κέντρα διαμετακόμισης, μη ολοκληρωμένες, ή υπολειτούργουσες υποδομές, απουσία τοπικού σχεδιασμού κ.α.),
- Η μη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και θέματα τα υπέρογκα επιτόκια, οι επιμέρους χρεώσεις, οι εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου και οι απαγορευτικές εμπράγματες εξασφαλίσεις
- Η μη έγκαιρη καταβολή της ειδικής ενίσχυσης επί του εργοδοτικού κόστους. Σήμερα είναι ανεξόφλητες οφειλές από το 2009-2010 ενώ παράλληλα οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν το κίνητρο αυτό έχουν αποκλειστεί από άλλες ενισχύσεις.
- Οι ανεξόφλητες οφειλές του ευρύτερου Δημοσίου τομέα προς τις επιχειρήσεις και η μη έντοκη καταβολή αυτών όταν καταβάλλονται με καθυστέρηση.
- Το πολυδαίδαλο νομικό, φορολογικό, ασφαλιστικό, διοικητικό, λειτουργικό καθεστώς μέσα στο οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις και η υπερβολική γραφειοκρατία αντί του ουσιαστικού πλαισίου λειτουργίας και συνεχούς ελέγχου που θα επιτρέψει τον υγιή ανταγωνισμό και την συγκρισιμότητα των τιμών.
- Ο Κεντρικός σχεδιασμός και η λήψη των περισσότερων αποφάσεων κεντρικά, δίχως κατανόησης των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή και χωρίς την ακρόαση - συμμετοχή των παραγωγικών επιχειρήσεων
-Η πολιτική των δυο μνημονίων πιστεύετε ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση και απεγκλωβίζουν τις επιχειρήσεις της περιοχής από τα αδιέξοδα που προκαλεί η ύφεση της ελληνικής οικονομίας ή συμβαίνει το αντίθετο, λόγω έλλειψης αναπτυξιακής κατεύθυνσης ?
Ενώ η υποχρέωση για την υλοποίηση των μνημονίων είναι δεδομένη και αναγκαία για να μην επιτρέψουμε στην χώρα μας να γυρίσει πολλές δεκαετίες πίσω, οι επιμέρους όροι δείχνουν ένα πολιτικό σύστημα αδύναμο να διαπραγματευτεί επί πολλών ειδικών σημείων που καθορίζουν και την επιτυχία ή την αποτυχία αυτού συνεπικουρούμενο δε από ένα ξύλινο πολιτικό λόγο που επιμένει να μην συζητά για ειδικούς στόχους, σημεία αναφοράς, χρονοδιαγράμματα, επιμερισμούς και υποχρεώσεις και που προτιμά να αναδυκνύει την δημαγωγία. Τα μνημόνια απεικονίζουν την σχέση του Ελληνικού κράτους με τους δανειστές μας και ως εκ τούτου οφείλουμε να τα σεβαστούμε και να διεκδικήσουμε την τροποποίηση -προσαρμογή εκείνων των όρων που θα εξασφαλίσουν την μακροπρόθεσμη δανειοληπτική μας ικανότητα και την φερεγγυότητα μας. Ακόμη και σήμερα δύο χρόνια από την εφαρμογή του μνημονίου συζητείται περισσότερο, η διατήρηση των κεκτημένων και η διαρκή διαπραγμάτευση επί αυτών, καθώς και ακραίων θέσεων - ειδικών συμφερόντων, αντί των τομών που θα φέρουν μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας και καλύτερο μέλλον για την πλειοψηφία των πολιτών. Είναι καιρός η συζήτηση να πάει προς τα επιτόκια δανεισμού, την σχέση εισαγωγών – εξαγωγών, την παιδεία και την σύνδεση της με την επιχείρηση, την επαύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και πως το ελληνικό κράτος θα γνωρίζει και ποιος παράγει και τι παράγει και θα πράττει τα όσα πρέπει για την δια βίου βελτίωση όλων.
-Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις «επαναληπτικές» εθνικές εκλογές για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη της περιοχής?
Η βασική προσδοκία αφορά σε μία κυβέρνηση ικανή να συζητήσει με τον επιχειρηματικό κόσμο για τις ειδικές του ανάγκες και να τις υποστηρίζει αποτελεσματικά, ικανή να συγκρουστεί με τις κακές πρακτικές του παρελθόντος και να πάρει θέσεις σε θέματα όπως:
- Την αντικατάσταση της πολιτικής ευθύνης από την προσωπική ευθύνη.
- Την διαφάνεια, την διαφθορά και τον καθορισμό του μέγιστου χρόνου απονομής της Δικαιοσύνης σε κάθε υπόθεση.
- Η εξυπηρέτηση και προστασία του πολίτη και των επιχειρήσεων από τον ευρύτερο Δημοσίου με όρους συγχρονους και ανταποδοτικούς
- Την στήριξη των επιχειρήσεων απέναντι στο τραπεζικό σύστημα είτε με συγκεκριμένους όρους, είτε με επιδότηση επιτοκίου, είτε με αυτό που είναι πλέον επιθυμητό από όλους, την δημιουργία μιας πραγματικής bad bank που θα απορροφήσει το κακό ενεργητικό του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα και θα επιτρέψει σε όσους πραγματικά μπορούν, να επιχειρήσουν στο μέλλον.
- Τον περιορισμό της ισχύος διαπραγμάτευσης που διαθέτουν σήμερα οι αλυσίδες λιανικής έναντι των παραγωγικών επιχειρήσεων.
- Την προτίμηση στην ελληνική προστιθέμενη αξία και τον ουσιαστικό έλεγχο της αγοράς.
- Την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας μέσα σε ένα σταθερό και μακροπρόθεσμο πλαίσιο με κανόνες απλούς, σεβαστούς και υποχρεωτικούς για όλους. Άλλωστε συνεχής επίκληση της φοροδιαφυγής σημαίνει πρώτα από όλα ανικανότητα του Δημοσίου, μη σεβασμός αυτών που προσπαθούν να είναι σωστοί και ασυνέπεια δεσμεύσεων απέναντι στους πιστωτές μας.
-Η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας της Θράκης πιστεύετε ότι περνά μέσα από τις ειδικές οικονομικές ζώνες και την προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων ή αυτό θα προκαλέσει πλήγμα για τις υφιστάμενες ελληνικές επιχειρήσεις? Ποια η θέση σας για τις ΕΟΖ Θράκης?
Η ανταγωνιστική παραγωγική δραστηριοποίηση μακριά από μεγάλα αστικά κέντρα σε μία χώρα όπως η Ελλάδα απαιτεί πολιτικές παρέμβασης και ενίσχυσης. Η πρωτογενή παραγωγή (αγροτικά προϊόντα, κτηνοτροφία, μεταλλεύματα) δεν αρκούν για την συνολική ανάπτυξη μιας περιοχής ειδικά όταν σε όμορες περιοχές υπάρχει άκρατος παρεμβατισμός, μη παρόμοια περιβαλλοντολογική πολιτική και πλήθος οικονομικών κινήτρων.
Ως εκτούτου θεωρούμε αναγκαία την ενίσχυση του επιχειρείν στην περιοχή μας με μία μακροπρόθεσμη στρατηγική και στόχους που θα επιτρέψουν την περιοχή να αποτελέσει σημείο εισόδου στις Παρευξείνιες περιοχές. Η Δημιουργία μίας ενιαίας ΕΟΖ στην περιοχή μας με κίνητρα Φορολογικά και διοικητικά σε επιχειρήσεις και πολίτες, με την υποστήριξη της ΕΕ και της Ελληνικής Κυβέρνησης, μπορεί να συντελέσει στην ανάπτυξη της περιοχής αλλά και να αυξήσει το αίσθημα ασφάλειας, συνεργασίας και μακροπρόθεσμης ευημερίας στην περιοχή. Η επιχειρούμενη στρέβλωση, με την παρθενογένεση ειδικών περιφραγμένων περιοχών απειλεί και την επιτυχία του εγχειρήματος αλλά και δημιουργεί πρόσθετα κόστη και στις υπάρχουσες αλλά και στις μελλοντικές επιχειρήσεις. Η περιοχή έχει τα ποιοτικά εγχέγγυα (ποιότητα ζωής, βασικές υποδομές, εγγύτητα σε χώρες με χαμηλό κόστος παραγωγής) για να προσελκύσει επιχειρηματικά σχήματα με υψηλή προστιθέμενη αξία και χρειάζεται μία ισχυρή ώθηση για να δημιουργήσει την κρίσιμη μάζα που απαιτείται για την επιτυχία του εγχειρήματος.
-Πότε βλέπετε έξοδο της χώρας από το τούνελ της ύφεσης?
Η έξοδος από το τούνελ προϋποθέτει ανάπτυξη, ανταγωνισμό, επιχειρηματικότητα, κέρδος, σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο και θετικό ισοζύγιο εσόδων – εξόδων. Κοινώς λήψη αποφάσεων που μπορεί να στεναχωρούν αρκετούς, αλλά δημιουργούν τα εχέγγυα για το μέλλον των παιδιών μας. Στην δεκαετία αυτή θα δοκιμαστούν και οι αντιλήψεις μας και οι αξίες μας.
Ευχαριστώ
Με εκτίμηση
Χρήστος Γιορδαμλής
Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών Έβρου