Skip to main content

ΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΟΥ

μηχανηματα εργου 1 e1584093689480

Σας ενημερώνουμε ότι με το άρθρο 74 «Χειρισμός Μηχανημάτων Έργου - Προσθήκη άρθρου 4Β στον ν. 3982/2011» του νέου Νόμου 4982/2022  «Ίδρυση, ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία των Επιχειρηματικών Πάρκων-Ενιαίο πλαίσιο ρύθμισης για τους φορείς Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης» (ΦΕΚ Α' 195/2022), προβλέπονται τα παρακάτω:

 α. για την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας του χειρισμού μηχανημάτων έργου που κατατάσσονται στην «ειδικότητα 2» (εργασίες ανύψωσης και μεταφοράς φορτίων ή προσώπων),  με συνολική ισχύ κινητήρων άνω των δέκα (10) kw και μέγιστη ανυψωτική ικανότητα έως δύο χιλιάδων πεντακοσίων (2.500) kgr δεν απαιτείται η προηγούμενη λήψη άδειας ή αναγγελίας και η σχετική επαγγελματική δραστηριότητα ασκείται ελεύθερα.

β. για την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας του χειρισμού μηχανημάτων έργου που κατατάσσονται στην ως άνω «ειδικότητα 2», με συνολική ισχύ κινητήρων άνω των δέκα (10) kw και μέγιστη ανυψωτική ικανότητα έως τεσσάρων χιλιάδων (4.000) kgr, απαιτείται, είτε πιστοποίηση της τεχνικής επάρκειας, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου, είτε λήψη αντίστοιχης άδειας. Για την ενδιάμεση αυτή κατηγορία προστίθεται, εκτός από τη δυνατότητα χειρισμού μέσω λήψης άδειας και η δυνατότητα χειρισμού μετά από πιστοποίηση της τεχνικής επάρκειας του χειριστή. Επιπλέον, για την κατηγορία αυτή απαιτείται το πενήντα τοις εκατό (50%) της προϋπηρεσίας που ισχύει για το σύνολο της ειδικότητας. Η πιστοποίηση τεχνικής επάρκειας παρέχεται από κατάλληλα διαπιστευμένο φορέα πιστοποίησης, σύμφωνα με το πρότυπο «ELOT ΕΝ ISO 17024», βάσει Σχημάτων Πιστοποίησης Επαγγελματικής Εξειδίκευσης και Δεξιοτήτων που εγκρίνονται από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

 γ. για την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας του χειρισμού μηχανημάτων έργου που κατατάσσονται στην ως άνω «ειδικότητα 2», με συνολική ισχύ κινητήρων άνω των δέκα (10) kw και μέγιστη ανυψωτική ικανότητα άνω των τεσσάρων χιλιάδων (4.000) kgr, απαιτείται η λήψη αντίστοιχης άδειας, σύμφωνα με το π.δ. 113/2012 και την υπό στοιχεία oικ.10169/639/Φ.Γ.9.6.4(ΣΤ)/12.8.2013 κοινή απόφαση.

Ο ΣΕΒΕ εκφράζει την ικανοποίησή του για τη θετική αυτή ρύθμιση που θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις και τον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας ιδιαίτερα.

Να θυμίσουμε ότι ο Σύνδεσμος είχε επανειλημμένα παρέμβει στο παρελθόν, με πιο πρόσφατη την παρέμβαση-αίτημα του προς την κυβέρνηση, αναφορικά με το καθεστώς αδειοδότησης χειριστών Μηχανημάτων Έργου και την υπέρμετρα απαιτητική διαδικασία αδειών βοηθών χειριστών και χειριστών αυτών.