Skip to main content

Μέτρα περιορισμού εισαγωγών στην Τυνησία

8c1145b5e81cc4f8478981fd273cf8c7 L

Σε κοινό δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε στις 16/10/2022, τα Υπουργεία Εμπορίου, Βιομηχανίας και Υγείας της Τυνησίας  ανακοίνωσαν μια σειρά από μέτρα με στόχο τον περιορισμό των εισαγωγών, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης κυβερνητικής δέσμης μεταρρυθμίσεων για την βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

Το νέο αυτό σύστημα επιβάλλει τον εκ των προτέρων έλεγχο των διαδικασιών εισαγωγής ορισμένων καταναλωτικών προϊόντων και επιβάλλει την απευθείας αγορά από τα εργοστάσια παραγωγής των προϊόντων αυτών. Πρακτικά έτσι περιπλέκονται οι εισαγωγές ενός μεγάλου καταλόγου αγαθών (1600 περίπου προϊόντα). Η αιτιολογία είναι ότι το μέτρο αυτό είναι προς το συμφέρον της διασφάλισης της ποιότητας των προϊόντων και της ασφάλειας των καταναλωτών. Η παρούσα απόφαση τέθηκε σε ισχύ στις 17/10/2022, ενώ θα εξαιρούνται οι διαδικασίες εισαγωγής που έχουν εκκινήσει πριν από την έναρξη ισχύος του μέτρου.

Συνοπτικά, απαιτείται από τον εισαγωγέα η προσκόμιση τιμολογίου που φέρει την έγκριση των εξειδικευμένων υπηρεσιών των δημοσίων δομών και συγκεκριμένα των Υπουργείων Εμπορίου και Ανάπτυξης Εξαγωγών, Βιομηχανίας, Ορυχείων και Ενέργειας και της Εθνικής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων. Για να αποκτήσει αυτή την έγκριση, ο εισαγωγέας πρέπει να παρουσιάσει, ένα αρχείο σχετικά με το προς εισαγωγή προϊόν που περιέχει αρκετά προαπαιτούμενα έγγραφα τα οποία περιγράφονται εδώ: https://www.ilboursa.com/marches/le-gouvernement-adopt-le-systeme-de-controle-prealable-a%C2%A0limportation-des%C2%A0biens%C2%A0de-consommation_37044.

Αναλυτικότερα, απαιτούνται τιμολόγια από το εργοστάσιο, πιστοποιητικό από τις αρμόδιες αρχές της χώρας προέλευσης για να επαληθευθεί ότι η εταιρεία είναι νόμιμη, απόδειξη ότι ο κατασκευαστής ακολουθεί σύστημα παρακολούθησης ποιότητας, κατάλογο των τύπων προϊόντων που πρόκειται να εισαχθούν, καταχώριση του εμπορικού σήματος στη χώρα προέλευσης για την αποφυγή παραποίησης/απομίμησης, υπόδειγμα θεώρησης των προϊόντων που πρόκειται να εισαχθούν, πιστοποιητικό ελεύθερης πώλησης που εκδίδεται από τις αρχές της χώρας καταγωγής και τα έγγραφα που αποδεικνύουν την ποιότητα του προϊόντος.

Το μέτρο αυτό θα ισχύει ιδίως για την εισαγωγή τσιμέντου, ελαστικών, τηλεοράσεων, tablets, καλλυντικών, κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, οικιακών συσκευών, μοτοσικλετών, αποξηραμένων φρούτων, προϊόντων διατροφής, σοκολάτας, χυμών, μη αλκοολούχων ποτών κ.λπ. Ο κατάλογος είναι διαθέσιμος στην αραβική, αλλά με τους κωδικούς Σ.Ο. είναι δυνατόν να ταυτιστούν τα προϊόντα https://www.ilboursa.com/docs/LISTEBIENSDECONSOMMATIONS.pdf.

Περισσότερα στο ενημερωτικό έγγραφο του Γραφείου ΟΕΥ Τύνιδας.