Skip to main content

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΣΕΒΕ ΓΙΑ ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Σε συνέχεια παλαιότερων πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης (κατάρτιση Εθνικής Στρατηγικής και Οδικού Χάρτη για τη Διευκόλυνση του Εξωτερικού Εμπορίου - α’ περίοδος 2012-2015 και β’ περίοδος 2016-2020) για την απλοποίηση τόσο των προ-τελωνειακών όσο και των τελωνειακών διαδικασιών με σκοπό την ενθάρρυνση των εξαγωγών και τη διευκόλυνση του διασυνοριακού εμπορίου για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και ενημερώσεών μας για το εν λόγω θέμα, σας γνωρίζουμε ότι υποστηρικτικό εργαλείο στην προσπάθεια για τη μεταρρύθμιση για τη διευκόλυνση του εμπορίου βάσει μιας ολοκληρωμένης «συνολικής κυβερνητικής προσέγγισης» (‘whole-of-government approach’) αποτελεί ο Οδικός Χάρτης για τη Διευκόλυνση του Εμπορίου 2022-2026.

Ήδη στο διάστημα που προηγήθηκε, ο Χάρτης είχε επιτυχή εφαρμογή και κατάφερε  να ολοκληρώσει αρκετές από τις δράσεις του, αλλά κυρίως να θέσει σε τροχιά υλοποίησης το πληροφοριακό σύστημα της Ενιαίας θυρίδας Εξωτερικού Εμπορίου (E-TRADE SINGLE WINDOW) με τις απαιτούμενες προπαρασκευαστικές ενέργειες και τελικά την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας από την ΑΑΔΕ για την ανάδειξη αναδόχου υλοποίησης του πληροφοριακού συστήματος.

Ο νέος Οδικός Χάρτης διαρθρώνεται γύρω από τέσσερις βασικούς άξονες: (α) τη θεσμική διακυβέρνηση της διευκόλυνσης του εμπορίου, (β) την απλοποίηση και ψηφιοποίηση των προ-τελωνειακών διαδικασιών, (γ) την υλοποίηση της ενιαίας εθνικής θυρίδας (E-trade Single Window) και (δ) την ενίσχυση της συνδεσιμότητας της Ελλάδας με γειτονικές χώρες.  Εντός του πλαισίου αυτού, αναπτύσσονται 15 δράσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην καθιέρωση και ανάπτυξη της ενιαίας θυρίδας - η έννοια της οποίας στην ΕΕ συνίσταται στη δημιουργία ψηφιακού περιβάλλοντος με το οποίο παρέχεται η δυνατότητα στους συναλλασσόμενους να υποβάλλουν ψηφιακά -  μόνο μια φορά και από ένα σημείο επαφής - όλα τα δεδομένα που απαιτούνται για τον τελωνισμό ενός εμπορεύματος, τόσο από την τελωνειακή όσο και από τη νομοθεσία άλλων εμπλεκόμενων Αρχών στο διασυνοριακό εμπόριο με τρίτες χώρες -, την ενίσχυση της συνεργασίας με παραγωγικούς / εξαγωγικούς φορείς, την προώθηση της συνεργασίας με όμορες χώρες για τη διευκόλυνση του εμπορίου, την προστασία της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας και την ανάπτυξη αποτελεσματικών συνεργιών μεταξύ δημοσίων φορέων προς όφελος των εξαγωγέων.  

Ειδικότερα, η υλοποίηση του πληροφοριακού συστήματος της Ενιαίας Θυρίδας προϋποθέτει τόσο την απλοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών έκδοσης των πιστοποιητικών/αδειών/εγκρίσεων αφενός, αλλά και αφετέρου την εναρμόνιση των δεδομένων αυτών με τα δεδομένα της τελωνειακής διασάφησης. Επίσης με την υλοποίηση του πληροφοριακού συστήματος της Ενιαίας Θυρίδας θα ψηφιοποιηθεί η διαδικασία των συντονισμένων ελέγχων από τις αρμόδιες Αρχές.

Σύμφωνα με το άρθρο 38 του ν.4072/2012 όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 19 του ν.4529/2018 για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες μίας στάσης για τη διευκόλυνση του εξωτερικού εμπορίου (E-trade Single Window) στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δημιουργείται, όπως προαναφέρθηκε, το εν λόγω πληροφοριακό σύστημα μέσω του οποίου διενεργούνται υποχρεωτικά όλες οι απαραίτητες για το εξωτερικό εμπόριο πράξεις.

Με τα παραπάνω δεδομένα και στο πλαίσιο συνεργασίας του ΣΕΒΕ με την Ομάδα Εργασίας Διευκόλυνσης Εμπορίου που έχει συσταθεί από τη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, σας καλούμε να μας καταθέσετε συγκεκριμένες προτάσεις για δράσεις διευκόλυνσης του διεθνούς εμπορίου, σε προτελωνειακό και τελωνειακό επίπεδο καθώς και δράσεις διακρατικής συνεργασίας  με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των καθυστερήσεων στις διασυνοριακές εμπορευματικές μεταφορές. Οι δράσεις αυτές θα τύχουν εξέτασης και θα ενταχθούν στον Οδικό Χάρτη, μετά από χρηματοδότηση π.χ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικόκτητας.

Ενδεικτικά ως μία τέτοια δράση αναφέρουμε την ψηφιοποίηση της διαδικασίας έκδοσης αδειών διπλής χρήσης (αγαθά διττής χρήσης είναι τα είδη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για πολιτική όσο και για στρατιωτική χρήση) με στόχο την επίσπευση της διαδικασίας και τη διευκόλυνση των εξαγωγέων.

Οι προτάσεις σας μπορεί να αφορούν και ειδικά φορολογικά διαδικαστικά θέματα που σχετίζονται με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις π.χ. απλοποίηση-ψηφιοποίηση Ειδικού Διπλοτύπου Απαλλαγής (ΕΔΔΑ) από τον ΦΠΑ, θέμα το οποίο ο ΣΕΒΕ έχει ήδη θέσει στην ΑΑΔΕ, όπως αντίστοιχα έχει κάνει για τη διαδικασία γνωστοποίησης ολοκλήρωσης της εξαγωγής με την αποστολή του μηνύματος ΙΕ599 ή και όποια άλλα συναφή, στο παραπάνω περιγραφόμενο πλαίσιο, θέματα σας προβληματίζουν και επηρεάζουν αρνητικά την εξαγωγική σας δραστηριότητα.

Παρακαλούμε για τις απαντήσεις σας με αναφορά σε:

- σύντομη περιγραφή της δράσης

- επισπεύδουσα και συναρμόδιες Αρχές

- προβλήματα/επιβαρύνσεις/καθυστερήσεις που δημιουργεί η αντίστοιχη διαδικασία και τυχόν προτάσεις σας ως προς τον τρόπο απλοποίησης

στο email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. μέχρι την Δευτέρα 30.05.22.

 

Με εκτίμηση,

Βάσω Λούντζη

Δικηγόρος-Εντεταλμένη Σύμβουλος

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ - ΣΕΒΕ

Πλατεία Μοριχόβου 1, 54625 Θεσσαλονίκη

T: 2310 535333

www.seve.gr