Το θέμα της Ρευστότητας στις Επιχειρήσεις του Έβρου αλλά και Γενικότερες προτάσεις : Επιστολή προς τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Παραγωγικότητας
ΠΡΟΣ : Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κο Μιχάλη Χρυσοχοϊδη
ΘΕΜΑ : «Το θέμα της Ρευστότητας στις Επιχειρήσεις του Έβρου αλλά και Γενικότερες προτάσεις»
Αξιότιμε κε Υπουργέ,
Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα σας για την παράθεση των απόψεων μας για την υποβοήθηση των Ελληνικών Επιχειρήσεων και με τις ιδιότητες του Προέδρου του Συνδέσμου Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών και Εξαγωγικών Επιχειρήσεων του Έβρου, ως Γ’ Αντιπρόεδρος του Σύνδεσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος αλλά και ως Διευθύνων Σύμβουλος μιας Ελληνικής Επιχείρησης που δαπανά άνω του 15% του κύκλου εργασιών της στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, ενεργό μέλος του Cluster της ENEBH (Corallia) και εξαγωγική δραστηριότητα σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, θέτουμε υπόψη σας τις παρακάτω προτάσεις για το θέμα της ρευστότητας αναμένοντας την πρόσκληση σας για μεθοδική συνεργασία και δράσεις επί αυτών.
Για μία νέα, δίκαιη συνναλακτική ηθική
Οι μεγάλες αλυσίδες Λιανικής και το Δημόσιο διαθέτουν την δύναμη να απαιτούν ακόμη και μονομερώς ειδικές διευκολύνσεις για την εξώφληση των οφειλών τους. Η συμπεριφορά αυτή εντείνεται σε περίοδους κρίσης στραγγαλίζοντας τις μεταποιητικές επιχειρήσεις και στερώντας από αυτές πολύτιμη ρευστότητα. Για να υπάρξει ισορροπία απαιτείται ισχυρή βούληση εκ μέρους σας για την ΄ψήφιση Νόμου που να αφορά:
- Θέσπιση υποχρεωτικής εξώφλησης τιμολογίων εντός τριάντα ημερών για κάθε επιχείρηση Λιανικής Πώλησης. Σε αντίθετη περίπτωση για να αναγνωρισθεί φορολογικά η δαπάνη η εξώφληση να γίνεται εντόκως
- Θέσπιση υποχρεωτικής εξώφλησης παραστατικών από το Δημόσιο εντός εξήντα ημερών ή άλλως έντοκη καταβολή του συνολικού οφειλόμενου ποσού από την 61 ημέρα
- Θέσπιση ανωτάτου ορίου εξώφλησης οφειλών μεταξύ επιχειρήσεων, για αγορά αγροτικών προϊόντων κλπ τις 180 ημέρες ή άλλως έντοκη καταβολή του συνολικού οφειλόμενου ποσού από την 181 ημέρα για να αναγνωρισθεί η φορολογικά η δαπάνη.
Για την ενίσχυση της ρευστότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων αλλά και κάθε επιχείρησης που προσθέτει ελληνική προστιθέμενη αξία, και με δεδομένη την δύσκολη θέση που έχουν περιέλθει οι περισσότερες από αυτές προτείνουμε
Την απαίτηση από την ΕΚΤ για την δημιουργία συνεγγυτικού Κεφαλαίου μεταξύ Ελλάδος – ΕΚΤ για την παροχή εγγυήσεων στις συνναλαγές των ελληνικών επιχειρήσεων. Με δεδομένο ότι σήμερα δεν αναγνωρίζονται από τους περισσότερους ξένους οίκους οι Εγγυητικές των Ελληνικών τραπεζών και τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και καθότι για το σύνολο ουσιαστικά των τραπεζών η έκδοση εγγυητικών ισοδυναμεί με παροχή δανείου, η Ελληνική Πολιτεία πρέπει να διεκδικήσει άμεσα την επίλυση του τεχνικού αυτού θέματος.
Για την κάλυψη της ρευστότητας των επιχειρήσεων:
Ανάλογα με το έτος έναρξης της προσδοκούμενης ανάκαμψης το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να κινηθεί αποτελεσματικά
Την παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου έως το 100% του υφιστάμενου βραχυπρόθεσμου και μεσομακροπρόθεσμου δανεισμού , μέσω του ΕΤΕΑΝ ή ανάλογου φορέα, του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων στον τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, τα προϊόντα των οποίων άμεσα ή έμμεσα εξάγονται με εύκολες και υποχρεωτικές για όλους διαδικασίες.
Την παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου έως το 40%, μέσω του ΕΤΕΑΝ ή ανάλογου φορέα, του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων στον τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών που παράγουν ελληνικά προϊόντα, με εύκολες και υποχρεωτικές για όλους διαδικασίες.
Το Δημόσιο μπορεί να διασφαλιστεί με πολλούς τρόπους απέναντι σε κάθε επιχείρηση. Με δεδομένο ότι:
Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν ήδη παραχωρήσει σημαντικές εμπράγματες εξασφαλίσεις για τον υφιστάμενο δανεισμό τους
Οι τράπεζες ουσιαστικά εκβιάζουν για νέα υπέρμετρη εμπράγματη εξασφάλιση των διαρκώς μειούμενων χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις γεγονός που στερεί τις επιχειρήσεις από μελλοντικές γραμμές πίστωσης
Το καθεστώς των εμπραγμάτων εξασφαλίσεων έχει κλονισθεί
Το γενονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του τραπεζικού τομέα αντιμετωπίζει τα δικά του διαρθρωτικά προβλήματα και δεν μπορεί να ανταποκριθεί σήμερα στον ρόλο του ως προς τις επιχειρήσεις
Το γεγονός ότι οι τράπεζες του εξωτερικού σήμερα δέχονται κυρίως cash collaterals για να συνεργασθούν με ελληνικές επιχειρήσεις γεγονός που σταθερά συνεπάγεται αφαίμαξη καταθέσεων και όχι μόνο
Το γεγονός ότι το Δημόσιο οφείλει σημαντικά ποσά προς τις επιχειρήσεις
Συνεπάγεται ότι ανάλογα μέτρα αφενός δεν δημιουργούν υψηλό ρίσκο στο Ελληνικό Δημόσιο και αφετέρου μπορούν και να διατηρήσουν ένα κρίσιμο πυρήνα ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και να εξασφαλίσουν ότι Ελληνική περιουσία δεν θα δοθεί έναντι ευτελούς τιμήματος σε τρίτους φορείς.
Συμπληρωματικές Κινήσεις
Εφόσον δε τα μέτρα συνδυασθούν με άλλες κινήσεις όπως
- Οι δράσεις Εξωστρέφειας να πλαισιωθούν με δράσεις (Εσωστρέφειας) δημιουργίας νοοτροπίας προτίμησης - προβολής προϊόντων και υπηρεσιών, που παράγονται στην Ελλάδα από τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, και τις Δημόσιες Υπηρεσίες.
- Δημιουργία Υπηρεσίας εντός του Υπουργείου σας, το οποίο να καταγράφει κάθε 30 ημέρες , και να ελέγχει ελληνικά προϊόντα με ειδική προστιθέμενη αξία στα πρότυπα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αλλά με πιο ουσιαστική εμπλοκή που μπορούμε να συζητήσουμε διεξοδικά.
- Θεσμικό πλαίσιο υπέρ του branding Ελληνικών Προϊόντων ως προς τα private label προϊόντα. Έμφαση στην Ελληνική προστιθέμενη αξία, την ποιότητα και τις προδιαγραφές προϊόντων και όχι στο κόστος αυτών.
- Διαρκή προβολή των Ελληνικών καινοτομικών προϊόντων και υπηρεσιών στην κοινωνία.
- Παροχή κινήτρων με επιβράβευση διαδικασίας και αποτελεσμάτων. Έμφαση σε επετυχημένα παραδείγματα λειτουργίας καινοτομικών Προϊόντων.
- Διεκδίκηση της Ελληνικής Προστιθέμενης Αξίας σε κάθε προμήθεια του Ελληνικού Δημοσίου.
- Ουσιαστική και ευέλικτη διαρκής υποβοήθηση Επιχειρήσεων για την προώθηση των προϊόντων τους στο εξωτερικό. Άρση δυσλειτουργιών που αφορούν την Ελληνική Πολιτεία.
- Εκπαιδευτικό Σύστημα που να προάγει τις ανωτέρω αξίες
Ευελπιστώντας στην άρρηκτη συμπαράστασή σας θα χαρούμε να τα συζητήσουμε από κοντά στον Έβρο που επιχειρεί.
Με εκτίμηση
Για τον Σύνδεσμο Βιοτεχνιών και
Βιομηχανιών Έβρου
Ο Πρόεδρος
Χρήστος Γιορδαμλής