Skip to main content

Ενημέρωση για την κρίση στην Ουκρανία (2)

Παραθέτουμε για ενημέρωσή σας τις πλέον πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία/Ρωσία και τις σχετικές επιπτώσεις καθώς και ενδιαφέρον από πλευράς της Ουκρανικής Κυβέρνησης προμήθειας τροφίμων.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, μετά και από αίτημα του ΣΕΒΕ σε συναντήσεις που προηγήθηκαν, όρισε τα παρακάτω σημεία επαφών ώστε να έχουν δυνατότητα οι ελληνικές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα, να τα γνωστοποιούν απευθείας στο ΥΠΕΞ για την όποια συνδρομή. Εξυπακούεται ότι τα μέλη μας επιθυμούμε να συνεχίσουν να θέτουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και μέσω του ΣΕΒΕ που θα συνεχίσει με τη σειρά του να προσπαθεί για την καλύτερη δυνατή στήριξη των μελών του και σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη συνθήκη.

Στοιχεία επαφών:

Στο ΥΠΕΞ, όσον αφορά τα θέματα οριζόντιου συντονισμού του οικονομικού σκέλους των κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Λευκορωσίας, σημείο επαφής έχει οριστεί η Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, αρμόδιο στέλεχος κ. Παντελής Γκάσιος, Σύμβουλος Ο.Ε.Υ. Α΄, e-mails: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τηλ.: 210-368 4269.

Αρμόδιες όσον αφορά τομεακές λεπτομέρειες και επιπτώσεις της οικονομικής πτυχής των κυρώσεων είναι οι ακόλουθες Διευθύνσεις του Υπουργείου:

-       Β1 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ KAI ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΦΟΡΕΩΝ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ, e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.,

-       Β4 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΜΕΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΧΩΡΕΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΡΩΣΙΑ, ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ, ΧΩΡΕΣ ΚΑΥΚΑΣΟΥ KAI ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΟΣΕΠ, e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

-       Β6 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΥΜΕΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ KAI ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ι. ΜΕΤΡΑ-ΚΥΡΩΣΕΙΣ-ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ

1. Περιοριστικά μέτρα στο εμπόριο Ε.Ε. - Ρωσικής Ομοσπονδίας/Λευκορωσίας & Ρωσικά αντίμετρα:

1α. Η Ε.Ε. έχει υιοθετήσει τέσσερις, μέχρι στιγμής, δέσμες κυρώσεων σε βάρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ατομικές και τομεακές), οι οποίες κατατάσσονται στις κάτωθι κατηγορίες: α. Ατομικές κυρώσεις (απαγόρευση χορήγησης θεωρήσεων (visa ban) και δέσμευση οικονομικών πόρων (asset freeze), β. Τομεακές κυρώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στον τομέα μεταφορών, στον τομέα ενέργειας, στα αγαθά διττής χρήσης και στην απαγόρευση εισαγωγών από την ΕΕ τελικών προϊόντων σιδήρου και χάλυβα, καθώς και ειδών πολυτελείας, γ. Λοιπές κυρώσεις: κυρώσεις σε αποσχισθείσες περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, πάγωμα διμερών επαφών, απαγόρευση μετάδοσης ρωσικών ειδησεογραφικών πρακτορείων, κ.ά.  (βλ. αναλυτικά ανάρτηση ΥπΕΞ)

2α.  Κυρώσεις σε βάρος Λευκορωσίας

  • Επέκταση απαγόρευσης εξαγωγής αγαθών διττής χρήσης και απαγόρευση εμπορίας προϊόντων καπνού, ανθρακικού καλίου, ξύλου, τσιμέντου, σιδήρου, χάλυβα, καουτσούκ και ορυκτών προϊόντων.
  • Αποσύνδεση τριών λευκορωσικών τραπεζών από το SWIFT (Belagroprombank, Bank Dabrabyt και Τράπεζα Ανάπτυξης της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας), καθώς και των λευκορωσικών θυγατρικών τους.
  • Απαγόρευση συναλλαγών με την Κεντρική Τράπεζα της Λευκορωσίας που σχετίζονται με τη διαχείριση αποθεματικών ή περιουσιακών στοιχείων και την παροχή δημόσιας χρηματοδότησης για το εμπόριο και τις επενδύσεις στη Λευκορωσία.
  • Απαγόρευση εισαγωγής στο χρηματιστήριο και παροχής υπηρεσιών σε σχέση με μετοχές κρατικών φορέων της Λευκορωσίας σε τόπους διαπραγμάτευσης της ΕΕ από τις 12 Απριλίου 2022.
  • Περιορισμός χρηματοοικονομικών εισροών από Λευκορωσία, απαγορεύοντας την τήρηση λογαριασμών Λευκορώσων πελατών από τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων της ΕΕ, καθώς και την πώληση τίτλων σε ευρώ σε Λευκορώσους πελάτες.
  • Απαγόρευση παροχής τραπεζογραμματίων σε ευρώ στη Λευκορωσία.
  • Αναστολή διαδικασίας ένταξης στον ΠΟΕ.

3α. Ρωσικά αντίμετρα

  1. Έκδοση καταλόγου κρατών που ασκούν μη φιλικές ενέργειες προς τη ΡΟ (Απόφαση Κυβέρνησης ΡΟ 430/05.03.2022). Περιλαμβάνονται κ-μ Ε.Ε.
  2. Περιορισμός στη λήψη δανείων σε ρούβλια και στις συναλλαγές που συνεπάγονται τη δημιουργία δικαιωμάτων ιδιοκτησίας σε τίτλους και σε ακίνητα για ξένα πρόσωπα που συνδέονται με ξένα κράτη, τα οποία προβαίνουν σε μη φιλικές πράξεις εναντίον ρωσικών φυσικών και νομικών προσώπων (Διάταγμα Ρ/Προέδρου 81/01.03.2022).
  3. Εξυπηρέτηση υποχρεώσεων πληρωμών Ρώσων πολιτών και ρωσικών επιχειρήσεων έναντι ανωτέρω χωρών σε ρούβλια. Όλες οι συναλλαγές με φυσικά και νομικά πρόσωπα από τις μη φιλικές χώρες θα υπόκεινται σε έγκριση της κυβερνητικής Επιτροπής για τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων. (βλ. προσωρινή διαδικασία εκπλήρωσης υποχρεώσεων προς ορισμένους ξένους πιστωτές, βάσει διατάγματος Ρ/Προέδρου 95/5.3.2022)
  4. Εισαγωγή ορίου 5.000 δολαρίων ΗΠΑ/μήνα για τη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό από ξένα φυσικά και νομικά πρόσωπα προς το εξωτερικό.
  5. Απαγόρευση εξαγωγών από την Ρωσία ιατρικών συσκευών, οι οποίες εισήχθησαν από χώρες που επέβαλαν κυρώσεις και οι οποίες βρίσκονται στις αποθήκες των εισαγωγέων ή σε στάδιο εκτελωνισμού (κυβερνητικό διάταγμα 302/06.03.2022).
  6. Σύσταση ρωσικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας προς ρωσικές αεροπορικές εταιρείες που διαθέτουν μισθωμένα με leasing αεροπλάνα να αναστείλουν προσωρινά τις επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές από τη Ρωσία προς το εξωτερικό (από 06.03.2022) και από το εξωτερικό προς τη Ρωσία (από 08.03.2022).
  7. Επιβολή ειδικών οικονομικών μέτρων στην ξένη οικονομική δραστηριότητα (Διάταγμα Ρ/Προέδρου 100/08.03.2022). Απαγόρευση και περιορισμός εξαγωγής από τη Ρωσία προϊόντων που είχαν εισαχθεί στη χώρα, όπως τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός, ιατρικός εξοπλισμός, οχήματα, αγροτικά μηχανήματα, ηλεκτρολογικός εξοπλισμός (Απόφαση 311/09.03.2022). Απαγόρευση εξαγωγής ορισμένων τύπων ξυλείας (Απόφαση 313/09.03.2022).
  8. Απαγόρευση εξαγωγής λευκής ζάχαρης και ακατέργαστης ζάχαρης εκτός της επικράτειας της ΡΟ (Διάταγμα 361/14.03.2022).
  9. Περιορισμός εξαγωγών σιτηρών από τη ΡΟ προς τρίτες χώρες σε ποσόστωση 11 εκ. τόνων (8 εκ. τόνοι για σιτάρι/σμιγάδι και 3 εκ. τόνοι για σίκαλη) για την περίοδο 15.02-30.06.2022. Επιβολή απαγόρευσης εξαγωγής σιτηρών προς χώρες Ευρασιατικής Ένωσης (σιτάρι, σμιγάδι, σίκαλη, κριθάρι, αραβόσιτος) έως 30.06.2022 (Διάταγμα 362/14.03.2022).
  10. Ανησυχία για ενδεχόμενο εθνικοποιήσεων ξένων εταιρειών σε περίπτωση αναστολής δραστηριότητα σε ΡΟ (νομοσχέδιο περί εξωτερικής διαχείρισης).
  11. Προτροπή Ρωσικού Οργανισμού Τουρισμού προς τουριστικά πρακτορεία, tour operators και Ρώσους πολίτες να μην συμπεριλαμβάνουν τουριστικούς προορισμούς χωρών που έχουν επιβάλει κυρώσεις σε ΡΟ.

4α. Πληροφοριακοί σύνδεσμοι

Κανονιστικό πλαίσιο Ε.Ε.:

Συνοπτικό και περιεκτικό σημείωμα Συμβουλίου Ε.Ε. για τις κυρώσεις: https://www.consilium.europa.eu/el/policies/sanctions/restrictive-measures-ukraine-crisis

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2022/328 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 25ης Φεβρουαρίου 2022, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 833/2014 σχετικά με περιοριστικά μέτρα λόγω ενεργειών της Ρωσίας που αποσταθεροποιούν την κατάσταση στην Ουκρανία, 25.2.2022 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 49/1 (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32022R0328&from=EL)

Council Regulation (EU) 2022/263, of 23 February 2022, concerning restrictive measures in response to the recognition of the non-government controlled areas of the Donetsk and Luhansk oblasts of Ukraine and the ordering of Russian armed forces into those areas (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32022R0263&from=EN) 

Κείμενα λοιπών Κανονισμών Συμβουλίου Ε.Ε. για κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32022R0394&from=EN

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32022R0396&from=EN

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32022D0397&from=EN

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32022R0398&from=EN

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32022D0399&from=EN

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32022R0427&from=EN

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32022R0428&from=EN

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32022D0429&from=EN

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32022D0430&from=EN

- Κείμενο Κανονισμού Συμβουλίου Ε.Ε. για κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας:

-  ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2022/355 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 2ας Μαρτίου 2022 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 765/2006 σχετικά με περιοριστικά μέτρα λόγω της κατάστασης στη Λευκορωσία (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32022R0355&from=EL)

ΙΙ. Ενημερωτικό Σημείωμα με κωδικοποίηση Κυρώσεων ΕΕ κατά των περιοχών Κριμαίας και Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία (αφορούν επίσης φυσικά και νομικά πρόσωπα).

ΙΙΙ. Ενημερωτικό Σημείωμα με κωδικοποίηση Δυτικών Κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας.

ΙV. Δελτίο Τύπου και μια πρώτη αποτίμηση της κρίσης στην Ουκρανία από την Εθνική Τράπεζα.

V. Υπενθυμίζουμε ότι μία άμεση πληροφόρηση για δυνατότητα εξαγωγής προϊόντων σας μπορείτε να έχετε από το aξιόπιστο σύστημα ΤARIC της ΕΕ Διαβούλευση TARIC (europa.eu), το οποίο επικαιροποιείται συνεχώς από την ΕΕ με βάση όποια νομικά κείμενα προκύπτουν για δασμούς, απαγορεύσεις, μέτρα, κλπ., όπως επίσης και τις πρακτικές οδηγίες σχετικά με τους περιορισμούς εξαγωγών στη Ρωσία και τη Λευκορωσία όπως δημοσιεύτηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (https://trade.ec.europa.eu/doclib/press/index.cfm?id=2371). 

Για οτιδήποτε συμπληρωματικό μπορείτε να επικοινωνείτε, απευθείας ή μέσω του εκτελωνιστή σας, με τα οικεία τελωνεία ή τις αρμόδιες τελωνειακές περιφέρειες, Τμήματα Δασμολογικών Διαδικασιών (Τελωνειακή Περιφέρεια Θεσσαλονίκης - τηλ. 2313334239, Τελωνειακή Περιφέρεια Αττικής-έδρα Πειραιά τηλ. 210-4533027, Τελωνειακή Περιφέρεια Αχαΐας-έδρα Πάτρα, τηλ.  2613-622.165).

VΙ. Ακολουθεί μήνυμα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για το ενδιαφέρον από πλευράς της Oυκρανικής Κυβέρνησης προμήθειας τροφίμων με παράδοση στο λιμάνι της Κονστάντζα ( Ρουμανία) και πληροφορίες για τον τρόπο αποπληρωμής.

From: R. Xidou [Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.]
Sent: Wednesday, March 23, 2022 2:05 PM
To: R. Xidou <Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.>
Subject: AmCham GR: A message from AmCham Ukraine President | Ukraine food Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Dear AmCham Members and Friends,

We would like to inform you of the following request from the AmCham Ukraine President, Andy Hunder, regarding Ukraine Government urgent procurement of food supplies.

We thank you for your support and solidarity.

Kind regards

Dear AmChams in Europe,

We have received an urgent request from Ukraine's government looking to procure urgent food supplies. I would be very grateful if you could share this with your members, especially those in the food sector.

The Government of Ukraine is looking to procure the following food products:

-    10 million packs of pasta (all types, each pack 500-1000g);

-    50 million cans of meat/ or fish (each pack 100-500g). Canned beans may be an alternative.

-    10 million packs of rice (all types, each pack 500-1000g);

-    10 million packs of cereals (all types, each pack 500-1000g);

-    20 million of army food packs (one day ration – 3 meals) in line with NATO and/or UN standards.

The abovementioned products asked to be delivered by sea to Constantsa (Romania). The further shipment will be organized by the Government of Ukraine by rail.

30% of the total price will be paid immediately by the Government, while 60% is to be paid when the food products are loaded in the ship and customs documents are confirmed, and the rest 10% – when containers are delivered to Romania.

This is urgent need of the Government of Ukraine, which is to be procured in the following days and to be delivered immediately.

If your members are able to supply the above mentioned products, please contact directly Taras Kachka, Deputy Minister of Economy – Trade Representative of Ukraine at  Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

For more information, please contact Tetyana Prokochuk Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  or Andy Hunder Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  AmCham Ukraine

With my sincere best wishes,

Andy Hunder

President

 American Chamber of Commerce| 30 YEARS IN UKRAINE

12 Amosova St., Horizon Park BC | Kyiv 03038, Ukraine

P. +380 44 490 5800 | M. +380 50 389 0109

Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | www.chamber.ua