Skip to main content

Ενημέρωση για την κρίση στην Ουκρανία από τον ΣΕΒΕ

Παραθέτουμε για ενημέρωσή σας πληροφορίες σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις σχετικές επιπτώσεις:

  1. Διεθνείς κυρώσεις-Περιοριστικά μέτρα ως προς τις περιοχές των Περιφερειών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ:

Σε εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/263/23.2.2022 του Συμβουλίου, εκδόθηκε σχετικό έγγραφο της ΑΑΔΕ-Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και ΕΦΚ, βάσει του οποίου απαγορεύεται:

α) η εισαγωγή, στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμπορευμάτων προερχομένων από τις περιοχές των Περιφερειών Ντονέτσκ (Donetsk) και Λουχάνσκ (Luhansk)

β) η μεταφορά και εξαγωγή εμπορευμάτων σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, οντότητα ή φορέα στα συγκεκριμένα εδάφη ή για χρήση σε αυτά (Παράρτημα ΙΙ του εν λόγω Κανονισμού)

  1. Ενημερωτικό δελτίο του Γραφείου ΟΕΥ Μόσχας https://www.agora.mfa.gr/infofiles/Economic_Newsletter_Russia_February_2022%20ru.pdf
  1. Κατόπιν εντολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η Αρχή Εποπτείας του Τραπεζικού Συστήματος της Αυστρίας (FMA) απαγόρευσε στην «Sberbank Europe AG» να συνεχίσει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες.  Σε δημοσίευμά της για το ίδιο θέμα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι η Sberbank Europe AG και οι θυγατρικές της στην Κροατία και τη Σλοβενία ​​ είναι πιθανό να πτωχεύσουν, ενώ η FMA σε χθεσινή, επίσης, ανακοίνωσή της δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός εξυγίανσης ή ρευστοποίησης της Τράπεζας, διότι δεν είναι σύμφωνος προς το δημόσιο συμφέρον.
  1. Περιοριστικά μέτρα της ΕΕ λόγω της κρίσης στην Ουκρανία https://www.consilium.europa.eu/el/policies/sanctions/restrictive-measures-ukraine-crisis/history-ukraine-crisis/
  1. Σημερινή ενημέρωση (μέσω της ΟΦΑΕ) του International Road Transport Union (IRU) για την κατάσταση στα σύνορα με την Ουκρανία https://www.seve.gr/wp-content/uploads/2022/03/IRU-flash-info-Ukraine.docx
  1. Eνδεικτικές ανακοινώσεις εταιρειών διεθνών μεταφορών και logistics για διακοπή διακίνησης αγαθών από/προς Ουκρανία, Ρωσία, Λευκορωσία:
  1. Ενημέρωση της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης των Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες για τις οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία 
  1. Ανακοίνωση (01.03.2022) του Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με τα νέα τηλέφωνα επικοινωνίας του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης

 

Επισημαίνουμε ότι η παραπάνω πληροφόρηση δεν είναι εξαντλητική και λόγω της δυναμικής της κατάστασης μεταβάλλεται συνεχώς.

Προφανώς οι συνέπειες της κρίσης δεν έχουν γίνει ακόμη εμφανείς και τα προβλήματα αναμένεται να ενταθούν, θεωρείται δε  δεδομένο ότι διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες, πληθωρισμός και ενέργεια θα επηρεαστούν σημαντικά.

Κατανοώντας τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη μας, ιδίως όσα έχουν συναλλαγές με τις εμπλεκόμενες χώρες, παρακαλούμε να μας ενημερώνετε για ζητήματα που σας απασχολούν ώστε να τα μεταφέρουμε αναλόγως για την όποια πιθανή και δυνατή υπό τις ιδιαίτερες συνθήκες βοήθεια-παρέμβαση.