Skip to main content

Ενημέρωση για αλλαγές του εξαγωγικού πλαισίου σε διάφορες χώρες από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων

SEVE GR

1. Αίγυπτος: Συμπληρωματική Πληροφόρηση για το σύστημα Advance Cargo Information (ACI)

Κοινοποιούμε Ρηματική Διακοίνωση του Αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών η οποία περιλαμβάνει εγκύκλιο προς τα Τελωνεία αναφορικά με το σύστημα ACI. Σημειώνεται ειδικότερα η παράγραφος 7 της εγκυκλίου, η οποία παρέχει ειδική διευκόλυνση για την εγγραφή των εξαγωγέων. Σύμφωνα με το κείμενο, οι εισαγωγείς έχουν τη δυνατότητα να εγγράφουν τους εξαγωγείς τους όποτε δεν είναι δυνατό για τους εξαγωγείς να εγγραφούν μόνοι τους.

2. Κατάθεση στον ΠΟΕ ειδοποιήσεων από την Αιγυπτιακή πλευρά σχετικά με την εφαρμογή νέων προτύπων (standards)/νομοθεσίας προϊόντων

Η Διπλωματική Αντιπροσωπεία της Ε.Ε. ενημέρωσε ότι η Αίγυπτος κατέθεσε στον ΠΟΕ νέα κοινοποίηση TBT σχετικά με τα επικαιροποιημένα πρότυπα για τα εξής: 1. Concrete products-Προϊόντα σκυροδέματος, 2. water pumps - αντλίες νερού, 3. Green Coffee Beans - Πράσινοι κόκκοι καφέ, 4. Instant coffee - Στιγμιαίος καφές, 5. Products of poultry meat - Προϊόντα από κρέας πουλερικών

Επισυνάπτονται ειδοποιήσεις για τη διευκόλυνσή σας. Μπορείτε επίσης να βρείτε τα κείμενα όλων των ειδοποιήσεων στο TBT: http://tbtims.wto.org/en/Notifications/Search και SPS: http://spsims.wto.org/en/Notifications/Search

Παρακαλούμε για την αποστολή τυχόν σχολίων, παρατηρήσεων κ.λπ στο Γραφείο ΟΕΥ Καϊρου (Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) μέχρι 22 Δεκεμβρίου, προκειμένου με τη σειρά του να τα προωθήσει στο τμήμα Εμπορικών Υποθέσεων της Διπλ. Αντι/πείας της Ε.Ε.

3. Εφαρμογή νέας νομοθεσίας για εξαγωγές αγρο-διατροφικών στην Κίνα

Αναφορικά με την εφαρμογή της νέας κινεζικής νομοθεσίας και ειδικότερα των Διαταγμάτων 248 και 249 (βλ. τελευταία ενημέρωση 24/11/2021 για εγγραφή παραγωγικών/μεταποιητικών επιχειρήσεων αγροτο-διατροφικών προϊόντων, που εξάγουν ή επιθυμούν να εξάγουν τα προϊόντα τους στην Κίνα)  στην νέα βάση δεδομένων των κινεζικών Τελωνείων, η Δ/νση Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ ενημερώνει ότι οι κινεζικές αρχές δεν έχουν εκδώσει σαφείς οδηγίες για τη διαδικασία και τον τρόπο καταχώρησης των εγκαταστάσεων τροφίμων ζωικής προέλευσης.  Επιπλέον η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής ένωσης έχει διαβιβάσει επιστολή στον επικεφαλής της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Λαϊκής Δημοκρατίας Κίνας δια της οποίας ζητείται παράταση της έναρξης ισχύος των Διαταγμάτων 248 και 249, επί τουλάχιστον δεκαοκτώ (18) μήνες.

Ως εκ τούτου, όταν περιέλθουν νέες πληροφορίες στην Υπηρεσία για τα ανωτέρω θα ενημερωθούν σχετικά οι τοπικές κτηνιατρικές αρχές και οι εμπλεκόμενοι φορείς, καθώς και θα αναρτηθούν στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ στο κάτωθι σημείο http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/eisagoges-ejogoges/ejagoges/288-pistopoiitikaejagogon.

4. Επιβολή περιορισμών στις εισαγωγές προϊόντων στη Λευκορωσία ως αντίμετρο στις δυτικές κυρώσεις

Αναλυτικός κατάλογος των εμπορευμάτων, των οποίων η εισαγωγή στην Λευκορωσία  απαγορεύεται από 1.1.2022.  Ο κατάλογος περιλαμβάνεται στο υπ’ αριθ. 700 διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας από 6 Δεκεμβρίου 2021, το οποίο επισυνάπτουμε στο σύνολό του (για λεπτομέρειες εξαιρέσεων, ποσοστώσεις) προς ενημέρωσή σας σε μετάφραση εργασίας στην ελληνική.