Skip to main content

Απολογισμός 46ης Γενικής Συνέλευσης ΣΕΒΕ

image005

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Πραγματοποιήθηκε χθες 18.05.2021 η 46η Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του ΣΕΒΕ. Το Ανοιχτό μέρος της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒΕ πραγματοποιήθηκε σε υβριδική εκδήλωση με τη συμμετοχή ως ομιλητών του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, του Προέδρου της Optima bank, κ. Γεώργιου Τανισκίδη και του Προέδρου του ΣΕΒΕ, κ. Γιώργου Κωνσταντόπουλου. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης, ενώ το συντονισμό έκανε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Παναγιώτης Χασάπης. Προηγήθηκε το Κλειστό μέρος (μόνο για μέλη), με Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης τον π. Πρόεδρο του ΣΕΒΕ κ. Δημήτρη Λακασά, όπου παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, τα Πεπραγμένα του ΣΕΒΕ για το διάστημα Μάιος 2020-Μάιος 2021.

Το Ανοιχτό μέρος ξεκίνησε με την ομιλία του Προέδρου του ΣΕΒΕ, Δρ. Γιώργου Κωνσταντόπουλου, ο οποίος εξήρε το ρόλο των εξαγωγικών επιχειρήσεων στην επανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «η διεθνοποίηση είναι αυτή που φέρνει την ανάπτυξη». Στη συνέχεια σκιαγράφησε τις εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας κατά την περίοδο της πανδημίας, οι οποίες ήταν ιδιαίτερα ενισχυμένες και αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη υποστήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων ώστε να αποτελέσουν τον κινητήριο μοχλό της μετά-covid-19 εποχής. Ακολούθησε εκτενής αναφορά στις ιδιαίτερα διευρυμένες δραστηριότητες του Συνδέσμου κατά την περίοδο της πανδημίας, οι οποίες αποτέλεσαν αρωγό στην αύξηση των εξαγωγών σε μία δύσκολη περίοδο. Τέλος, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ αναφέρθηκε στα θέματα που θα απασχολήσουν μελλοντικά τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, όπως είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, τονίζοντας την ανάγκη ορθής και στοχευμένης διαχείρισης των πόρων που θα εισρέσουν στην ελληνική οικονομία στο προσεχές διάστημα, με σκοπό την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Γεώργιος Τανισκίδης, Πρόεδρος της Optima bank, της νέας και δυναμικά αναπτυσσόμενης τράπεζας που δημιουργήθηκε με στόχο να αλλάξει την τραπεζική εμπειρία, αναφέρθηκε στις ευνοϊκές -παρά τη συνέχιση της πανδημίας- συνθήκες για την οικονομία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Τανισκίδη, η οικονομία θα ανακάμψει με γοργούς ρυθμούς, σημειώνοντας πως οι πόροι που θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελούν μία ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα και την επιχειρηματικότητα, η οποία δεν πρέπει να χαθεί. Ο Πρόεδρος της Optima bank δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην τεράστια δυναμική που παρουσιάζουν οι επιχειρήσεις της Β. Ελλάδος καθώς και στις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται για την ενίσχυση των εξαγωγών, τονίζοντας πως η Optima bank είναι έτοιμη και κυρίως αποφασισμένη να αποτελέσει έναν σταθερό, αξιόπιστο σύμμαχο για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα. Υπογραμμίζεται ότι η Optima bank από την αρχή της λειτουργίας της έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο να βρεθεί δίπλα σε κάθε ελληνική επιχείρηση που επέζησε της δεκάχρονης κρίσης. 

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος ΣταΪκούρας, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαχείριση της πανδημίας και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κυβέρνησης θα καταγράψει ρυθμό μεγέθυνσης κατά 3,6% το 2021 έναντι 4,1% που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Ταμείο Ανάκαμψης, διευκρινίζοντας ότι οι πόροι θα διατεθούν στοχευμένα βάσει τεσσάρων βασικών πυλώνων, ενώ τόνισε ότι στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας του πλούτου, μέσω της αύξησης των εξαγωγών και των επενδύσεων. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι εφόσον υπάρξει επιπρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, το Υπουργείο θα προχωρήσει σε στοχευμένη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας σκιαγράφησε τους τέσσερις άξονες στους οποίους θα δοθεί προτεραιότητα στο Υπουργείο Οικονομικών, οι οποίοι είναι η υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, η δημιουργία πολλών και καλών θέσεων απασχόλησης και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης απονεμήθηκε βραβείο στον πρώην Πρόεδρο του ΣΕΒΕ, Δρ. Κυριάκο Λουφάκη, ο οποίος ανακηρύχθηκε σε επίτιμο Πρόεδρο του ΣΕΒΕ. Ο Δρ. Λουφάκης ευχαρίστησε θερμά τη Διοίκηση και τα μέλη του Συνδέσμου αναφέροντας ότι ο στόχος εφαρμογής του δόγματος «Παράγω και εξάγω» θα πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα της χώρας στο προσεχές διάστημα.

Χορηγοί της 46ης Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒΕ ήταν οι: OPTIMA BANK, ΕΡΕΝ ΕΛΛΑΣ, AEGEAN, ALUMIL, KLEEMANN, ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΣΙΔΕΝΟΡ, PELOPAC, GRANT THORNTON, DHL EXPRESS, ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΟLYMP, PALAPLAST, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, OLYMPIA ELECTRONICS, LEX ΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, και η LIVEON με την ευγενική υποστήριξη των οποίων πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση.

  • Το βίντεο ολόκληρης της εκδήλωσης μπορείτε να το βρείτε εδώ
  • Το βίντεο με τις δηλώσεις των ομιλητών μπορείτε να το βρείτε εδώ
  • Φωτογραφικό υλικό (5 φωτογραφίες):

image002image001

 

image003image004