Γράφτηκε στις .

Συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών

Θέμα : Συνάντησης Υπουργείο Οικονομικών Ένωση Τραπεζών Επιμελητήρια & ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΑΚΡΙΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ σχετικά με τις δοθείσες εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας και την επαπειλούμενη ανάκληση επιδοτήσεων 1993 -2005 και μετά την απόσυρση των άρθρων 22 και 42 από την Βουλή των Ελλήνων.

 

Την Παρασκευή 22/3/2013 στο Υπουργείο Οικονομικών οργανώθηκε συνάντηση με συμμετοχή του Υπουργού  Επικρατείας κ. Δημητρίου Σταμάτη, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα,  μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Υπηρεσιακών παραγόντων και εκπρόσωπων των Επιμελητηρίων και του ΔΙΚΤΥΟΥ Συνδέσμων.

 

 

 

Μετά από αναλυτική  συζήτηση  προέκυψαν τα ακόλουθα:

Διαπιστώθηκε το εύλογο των αντιδράσεων των Επιμελητηρίων και του Δίκτυου Συνδέσμων Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών Ακριτικών περιοχών για τα άρθρα 22 και 42 που αποσύρθηκαν.

Ως προς το θέμα σχετικά με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά  την ανάκληση της επιδότησης επιτοκίου στην Μακεδονία και την Θράκη, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το ποιούς αφορά καθώς και για τις επιπτώσεις που θα έχει στις τοπικές κοινωνίες και ότι οι υπηρεσίες συνεχίζουν την διαπραγμάτευση με την Ε.Ε προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις. Το άρθρο 22 αν και έχει γενικότερη εφαρμογή αν συνδυασθεί με την εν λόγω απόφαση θα δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα στην μεταποίηση των ακριτικών περιοχών. Διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν λάβει την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου δεν είναι ξεκάθαρος όπως και οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας γεγονός που καθιστά απρόβλεπτη την όποια εξέλιξη από ενέργεις που δεν έχουν μελετηθεί ενδελεχώς.

Διαπιστώθηκε ότι η μη λειτουργία του Συμβουλίου Εγγυήσεων έχει βραχυκλώσει τις επιχειρήσεις και πρέπει άμεσα να επαναλειτουργήσει.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός δεσμεύτηκε για τα παρακάτω:

  1. Σύσταση μέχρι την Τετάρτη 27/3/2013 ΤΡΙΜΕΡΟΥΣ Επιτροπής ( Δημόσιο – Τράπεζες – Επιχειρήσεις) η οποία θα ασχοληθεί με την επεξεργασία και διατύπωση σχεδίου για την οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος που μας αφορά, σε όλες τις πτυχές του.

Άμεση Λειτουργία του Συμβουλίου Διαχείρισης και Αξιολόγησης της Εγγυητικής Ευθύνης του Ελληνικού Δημοσίου με έκδοση των σχετικών αποφάσεων που αφορούν σε ζητήματα τρέχουσας λειτουργίας των επιχειρήσεων και των σχέσεών τους με τις Τράπεζες. Διατυπώσαμε την άποψη ότι εάν η Κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία και αν το επιθυμεί, μπορεί να μεταβάλει άμεσα τη σύνθεση του Συμβουλίου.

  1. Έκδοση Υπουργικής απόφασης για αναστολή καταβολής δόσεων στα δάνεια που έχουν  την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
  2. Αποφυγή Μονομερών ενεργειών από όλες τις πλευρές οι οποίες θα δυσχεράνουν ακόμη περισσότερο τα ήδη ιδιαίτερα πολύπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεταποίηση στις ακριτικές περιοχές.

 

Η προσπάθειά μας είχε ως στόχο να υπάρξει επιτέλους ένα σταθερό πλαίσιο συζήτησης και συνεννόησης με την Κυβέρνηση, ώστε να ξεκαθαριστούν τα ζητήματα, να μιλήσουμε με κοινή γλώσσα και να υπάρξει ένα πλαίσιο που θα αφορά αφενός στην άμεση ανακούφιση των επιχειρήσεων καθώς και στην οργάνωση της διαδικασίας για την οριστική επίλυση των προβλημάτων που μας αφορούν με τρόπο που να είναι συμβατός με το Ευρωπαϊκό πλαίσιο και αφετέρου να αποτελούν αφετερία ανάπτυξης.

Εφόσον τα ανωτέρω εφαρμοσθούν θεωρούμε ότι αυτά αποτελούν ένα ουσιαστικό βήμα για την επίλυση ενός ακανθώδους προβλήματος, ικανού να καταστρέψει τον παραγωγικό ιστό της Περιφέρειας και να οδηγήσει σε μία αποβιομηχάνιση άνευ προηγούμενου.