Skip to main content

Βιβλίο αναφοράς καπνίσματος υποχρεωτικό σε όλα τα καταστήματα Υγειονομικού ενδιαφέροντος.

14s10kapnisma thumb large 1 thumb large

Με αφορμή τη διενέργεια ελέγχων από τα αρμόδια όργανα στα πλαίσια της εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, το Επιμελητήριο Έβρου ενημερώνει τους επαγγελματίες καταστημάτων Υγειονομικού ενδιαφέροντος να προμηθευτούν και να τηρούν στην επιχείρηση τους «Βιβλίο Αναφοράς (Καπνίσματος)» σύμφωνα με το ν. 3868/2010 και το ν. 4633/2019.

Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (Κ.Υ.Ε.) θεωρούνται τα καταστήματα στα οποία γίνεται παρασκευή, συσκευασία, διάθεση σε πελάτες (όρθιους, καθιστούς, περαστικούς), αποθήκευση, διανομή, εγκατάσταση και τροφοδοσία αυτόματων μηχανημάτων φαγητών, τροφίμων γλυκισμάτων και ποτών π.χ. καταστήματα τροφίμων, ιχθυοπωλεία, καφεκοπτεία κ.ά.

Επίσης, Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (Κ.Υ.Ε.) θεωρούνται επιχειρήσεις οι οποίες παρέχουν Υπηρεσίες Υγειονομικού Ενδιαφέροντος μέσω των οποίων μπορούν να επηρεάσουν τη Δημόσια Υγεία όπως κομμωτήρια, γυμναστήρια κ.λπ.

Η παράβαση βεβαιώνεται σε «Βιβλίο Αναφοράς του ν. 3868/2010 και 4633/2019», το οποίο οφείλει να προμηθευτεί και να τηρεί ο υπόχρεος. Πρόκειται για κοινό 100φυλλο βιβλίο αναφορών με χοντρό εξώφυλλο και με αριθμημένες σελίδες, ριγέ, μεγέθους Α4, θεωρημένο από την αδειοδοτούσα αρχή, το οποίο θα  πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις που περιγράφονται στο αρθρο 3 παρ.2 της υπ. απ. Δ2β/Γ.Π. οικ.80727/15-11-2019 ΚΥΑ.

Η αρίθμηση του βιβλίου Αναφοράς γίνεται ανά σελίδα  από τον υπεύθυνο του καταστήματος και η θεώρηση του γίνεται από την αδειοδοτούσα αρχή (αρμόδιο τμήμα του Δήμου), στην πρώτη και την τελευταία σελίδα αυτού, όπου θα αναγράφονται η επωνυμία και το είδος της επιχείρησης, το ΑΦΜ, η ΔΟΥ, η Ταχυδρομική Διεύθυνση και ο Αριθμός Άδειας Λειτουργίας της Επιχείρησης.

Απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσει ο ενδιαφερόμενος στην αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή κατά την θεώρηση του Βιβλίου Αναφοράς είναι:

  1. Φωτοαντίγραφο της Άδειας Λειτουργίας του καταστήματος
  2. Φωτοαντίγραφο του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας
  3. Μία μηδενική ταμειακή απόδειξη  με το ΑΦΜ της επιχείρησης του.

Αρμόδιες Αρχές και Όργανα Ελέγχου για την διασφάλιση της εφαρμογής του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου σχετικά με την ολική απαγόρευση του καπνίσματος είναι αυτές που ορίζονται στο αρθρο 1 της υπ. αρ. Δ2β/Γ.Π.οικ.80727/15-11-2019 ΚΥΑ.

Προσοχή: Στις περιπτώσεις μεταβιβάσεων των επιχειρήσεων με την νέα διαδικασία απλούστευσης των αδειοδοτήσεων  (οι οποίες είναι πολλές), πρέπει να θεωρήσει νέο βιβλίο ο νέος ιδιοκτήτης με την πιο πάνω διαδικασία γιατί το παλιό είναι άκυρο.