Skip to main content

Προς: τον ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Της ΕΛΛΑΔΟΣ κ. ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

Κοινοποίηση: ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

κ. ΓΚΙΚΑ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

κ. ΧΡΗΣΤΟ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να ξεκινήσει διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο οξύτατο πρόβλημα των κόκκινων δανείων, δέχτηκε με ανακούφιση σχεδόν το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου σε όλη την Ελληνική Επικράτεια.

Όλοι γνωρίζουν κύριε Πρωθυπουργέ ότι οι μόνες που δεν ευθύνονται για τη σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση τους είναι οι ίδιες οι επιχειρήσεις και οι φορείς τους, αλλά η παρατεταμένη οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας από το 2008.

 

Πέραν όμως της οικονομικής κρίσης που έχει επηρεάσει όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις της χώρας μας, οι επιχειρήσεις των παραμεθορίων περιοχών που εκπροσωπούμε, αντιμετώπιζαν και συνεχίζουν ακόμη να αντιμετωπίζουν σήμερα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, πλείστα άλλα προβλήματα όπως π.χ. :

 

  • Την μη έγκαιρη επιστροφή ΦΠΑ και την μη έγκαιρη καταβολή επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων από αναπτυξιακούς Νόμους, ερευνητικά προγράμματα και άλλες ενισχύσεις. Σημειωτέον ότι οι περισσότερες μεταποιητικές επιχειρήσεις έχουν σημαντικό κύκλο εργασιών με αποτέλεσμα να εξαιρούνται των προσφάτων ρυθμίσεων.
  • Τον ανταγωνισμό επιχειρήσεων των ομόρων κρατών (πολλές είναι και οι Ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν εγκατασταθεί στις γειτονικές χώρες) αναζητώντας φιλικότερο περιβάλλον από αυτό της χώρας μας και οι οποίες βιώνουν πολύ πιο ευνοϊκές συνθήκες (φορολογικές, εργασιακές, δασμολογικές κλπ) εξάγοντας στις περιοχές μας, «υποδεέστερα προϊόντα», χωρίς κανένα έλεγχο προδιαγραφών και χωρίς δασμούς  (λόγω ειδικών διακρατικών συμφωνιών με την Ε.Ε.), εν αντιθέσει με τις εξαγωγές των προϊόντων μας προς τις ίδιες χώρες που επιβαρύνονται με υπέρμετρους δασμούς ή διαδικασίες, που καθιστούν τα προϊόντα μας στις χώρες αυτές πανάκριβα.
  • Τη μεγάλη απόσταση τους από τα οικονομικά και καταναλωτικά κέντρα της χώρας μας που τις αναγκάζει να αναλαμβάνουν πρόσθετες διαδικασίες οι οποίες επιβαρύνουν υπέρμετρα το κόστος των προϊόντων τους.
  • Τα αυξημένα μεταφορικά και λειτουργικά κόστη λόγω απόστασης από τα καταναλωτικά κέντρα  και από τα λιμάνια της χώρας που επιβαρύνουν και αυτά το κόστος των προϊόντων και δημιουργούν συνθήκες άνισης μεταχείρισης.
  • Το κεντρικοποιημένο σύστημα διοίκησης της χώρας μας, αναγκάζει τους επιχειρηματίες για την επίλυση κάθε θέματος να μεταβαίνουν στην Αθήνα, προσαυξάνοντας σημαντικά το κόστος του επιχειρείν στην περιφέρεια.

Θα μπορούσαμε να καταγράψουμε δεκάδες τέτοια θέματα, που αθροιζόμενα δημιουργούν πολύ πιο μειονεκτική τη θέση των επιχειρήσεων των παραμεθόριων περιοχών, από αυτές των υπολοίπων περιοχών της χώρας μας.

Τα ιδιαίτερα προβλήματα τους αυτά οι επιχειρήσεις των παραμεθόριων περιοχών, μέσω των συλλογικών φορέων τους (Συνδέσμους, Επιμελητήρια κλπ) τα έχουν μεταφέρει από δεκαετίες πριν στην κεντρική Διοίκηση, η οποία είτε σπασμωδικά είτε εξυπηρετώντας άλλες σκοπιμότητες, τα αντιμετώπιζε επιφανειακά, δίνοντας παρατάσεις ή εγγυήσεις (οι οποίες εκ  των υστέρων αποδεικνύονταν παράνομες!!!) και σήμερα οι επιχειρήσεις παρότι βιώσιμες, παρότι εξωστρεφείς, παρότι με καινότομα προϊόντα να οδηγούνται σε πλήρη απαξίωση

Κύριε  Πρωθυπουργέ,

Ζητούμε την παρέμβασή σας, ώστε στην πρόταση νόμου που ετοιμάζετε για τα Επιχειρηματικά Δάνεια και τον χειρισμό αυτών να συμπεριλάβετε και τις επιχειρήσεις των 26 Νομών της χώρας με εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο δάνεια, απαλλάσσοντας τες από τη «Δαμόκλεια Σπάθη» των νόμων που διέπουν τους οφειλέτες του Δημοσίου, ώστε να μπορούν και αυτές, με ίσους όρους ως προς τις υπόλοιπες επιχειρήσεις στα πλαίσια της ίσης μεταχείρισης, να διαπραγματευτούν με τις τράπεζες τη ρύθμιση των οφειλών τους και επιτόκια αντίστοιχα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έμπρακτη υποστήριξη της Πολιτείας προς τα εύλογα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι  μεταποιητικές επιχειρήσεις της Περιφέρειας αποτελεί σήμερα αδήριτη ανάγκη και αναμένουμε τις δικές σας αποφάσεις

Παρόμοια επιστολή έχουμε υποβάλει με αρ. πρωτοκ. 6394/24-09-2014 στον Υπουργό Ανάπτυξης κ Νίκο Δένδια.

Με τιμή,

Για τους Προέδρους των Συνδέσμων Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών:

Έβρου,                         Χρήστος Γιορδαμλής

Ροδόπης,                     Ιάκωβος Φραντζής

Ξάνθης,                        Αθανάσιος Πασατζής

Αν. Μακεδονίας,         Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου

Κιλκίς,                          Αθανάσιος Τζεβελέκης

Φλώρινας,                   Λιβέρης Μητακάκης

 

Ο Πρόεδρος του Δικτύου Συνδέσμων

Βιοτεχνιών & Βιομηχανιών Ακριτικών Περιοχών

 

Χρήστος Γιορδαμλής