Skip to main content

Προς : ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ κ. Γιακουμάτο Γερ.

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

 

Με την ευκαιρία της επίσκεψης σας στην Ξάνθη σας παραθέτουμε τα σημαντικά θέματα που απασχολούν την μεταποίηση της περιοχής μας και παρακαλούμε για ενέργειες σας γνωρίζοντας ότι ειδικά για την περιοχή μας υπάρχουν ειδικά θέματα όπως:

  • Ο ανταγωνισμός με επιχειρήσεις των όμορων κρατών (οι περισσότερες των οποίων είναι Ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν εγκατασταθεί στις γειτονικές χώρες) αναζητώντας φιλικότερο περιβάλλον από αυτό της χώρας μας και οι οποίες βιώνουν πολύ πιο ευνοϊκές συνθήκες (φορολογικές, εργασιακές, δασμολογικές κλπ) εξάγοντας στις περιοχές μας, «υποδεέστερα προϊόντα», χωρίς κανένα έλεγχο προδιαγραφών και χωρίς δασμούς  (λόγω ειδικών διακρατικών συμφωνιών με την Ε.Ε.), εν αντιθέσει με τις εξαγωγές των προϊόντων μας προς τις ίδιες χώρες που επιβαρύνονται με υπέρμετρους δασμούς, που καθιστούν τα προϊόντα μας στις χώρες αυτές πανάκριβα.
  • Τη μεγάλη απόσταση από τα οικονομικά και καταναλωτικά κέντρα της χώρας μας που τις αναγκάζουν να συνεργάζονται με εταιρείες διανομής που επιβαρύνουν υπέρμετρα το κόστος των προϊόντων τους σε συνδυασμό με την απουσία ολοκληρωμένων υποδομών.
  • Τα αυξημένα μεταφορικά και λειτουργικά κόστη λόγω απόστασης από τα καταναλωτικά κέντρα  και από τα λιμάνια της χώρας που επιβαρύνουν και αυτά το κόστος των προϊόντων και δημιουργούν συνθήκες άνισης μεταχείρισης
  • Το κεντρικοποιημένο σύστημα διοίκησης της χώρας μας, αναγκάζει τους επιχειρηματίες για την επίλυση κάθε θέματος να μεταβαίνουν στην Αθήνα,  προσαυξάνοντας σημαντικά το κόστος του επιχειρείν στη Περιφέρεια

Θα μπορούσαμε να καταγράψουμε δεκάδες τέτοια θέματα, που αθροιζόμενα δημιουργούν πολύ πιο μειονεκτική τη θέση των επιχειρήσεων των παραμεθόριων περιοχών, από αυτές των υπολοίπων περιοχών της χώρας μας. Εσείς κύριε Υφυπουργέ, ως βουλευτής προερχόμενος από παραμεθόρια περιοχή, τα γνωρίζετε πολύ καλά.

Κύριε Υπουργέ Ζητούμε όπως

  1. Να ενεργήσετε για την άμεση καταβολή ή συμψηφισμού του ειδικού βοηθήματος που δίνεται από τον ΟΑΕΔ ως ποσοστό του εργοδοτικού κόστους των μεταποιητικών επιχειρήσεων.
  2. Τον χειρισμό των εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο δανείων που έχουν δοθεί στις παραμεθόριες περιοχές με τρόπο που να εξασφαλίζει την βιωσιμότητα και την συνέχεια της μεταποίησης στις ακριτικές περιοχές  ώστε να μπορούν και αυτές με ίσους όρους με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις να διαπραγματευτούν με τις τράπεζες τη ρύθμιση των οφειλών τους.
  3. Να διακοπεί κάθε ενέργεια ανάκτησης κρατικών ενισχύσεων από τις ακριτικές επιχειρήσεις ( Νόμος 3220/2004. Επιδοτήσεις επιτοκίων κλπ)
  4. Να ενισχυθεί η περιφερειακή διάσταση του νέου ΕΣΠΑ και κυρίως του νέου Αναπτυξιακού Νόμου με την δημιουργία αρμόδιας διεύθυνσης περιφερειακής ανάπτυξης στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
  5. Να προστατευθεί η μεταποίηση απέναντι στις αλυσίδες λιανικής και τις τραπέζες

Παρακαλούμε πολύ όπως υποστηρίξετε τα ανωτέρω εύλογα θέματα και που δημιουργούν προοπτικές ανακάμψης της  μεταποίησης στις ακριτικές περιοχές και όπως μας ενημερώσετε ως προς ενέργειες σας και τα επόμενα βήματα

Για τους Προέδρους των Συνδέσμων Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών

Έβρου,        Χρήστος Γιορδαμλής

Ροδόπης,    Ιάκωβος Φραντζής

Ξάνθης,      Αθανάσιος Πασατζής

Καβάλας & Δράμας, Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου

Κιλκίς,         Αθανάσιος Τζεβελέκης

Φλώρινας, Λιβέρης Μητακάκης

Για το Δικτύο Συνδέσμων

Βιοτεχνιών & Βιομηχανιών Ακριτικών Περιοχών

Αθανάσιος Πασατζής