Γράφτηκε στις .

Προς : ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ κ. ΝΙΚΟ ΔΕΝΔΙΑ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 

Την πρωτοβουλία σας με την ανάληψη των καθηκόντων σας ως Υπουργός του ΥΠ.ΑΝ. να ξεκινήσετε την εξεύρεση λύσης στο οξύτατο πρόβλημα των κόκκινων δανείων, δέχτηκε με ανακούφιση σχεδόν το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου σε όλη την Ελληνική Επικράτεια.

Πολύ καλά γνωρίζετε κύριε Υπουργέ ότι οι μόνες που δεν ευθύνονται για τη σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση τους είναι οι ίδιες οι επιχειρήσεις και οι φορείς τους, αλλά η παρατεταμένη οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας από το 2008.

 

Πέραν όμως της οικονομικής κρίσης που έχει επηρεάσει όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις της χώρας μας, οι επιχειρήσεις των παραμεθορίων περιοχών που εκπροσωπούμε, αντιμετώπιζαν και συνεχίζουν ακόμη να αντιμετωπίζουν σήμερα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, πλείστα άλλα προβλήματα όπως π.χ. :

 

 

 

 

Θα μπορούσαμε να καταγράψουμε δεκάδες τέτοια θέματα, που αθροιζόμενα δημιουργούν πολύ πιο μειονεκτική τη θέση των επιχειρήσεων των παραμεθόριων περιοχών, από αυτές των υπολοίπων περιοχών της χώρας μας. Εσείς κύριε Υπουργέ, ως βουλευτής προερχόμενος από παραμεθόρια περιοχή, τα γνωρίζετε πολύ καλά.

Τα ιδιαίτερα προβλήματα τους αυτά οι επιχειρήσεις των παραμεθόριων περιοχών, μέσω των συλλογικών φορέων τους (Συνδέσμους, Επιμελητήρια κλπ) τα έχουν μεταφέρει από δεκαετίες πριν στην κεντρική Διοίκηση, η οποία είτε σπασμωδικά είτε εξυπηρετώντας άλλες σκοπιμότητες, τα αντιμετώπιζε επιφανειακά, δίνοντας παρατάσεις ή εγγυήσεις (οι οποίες εκ  των υστέρων αποδεικνύονταν παράνομες ), τις έχουν φέρει σε αδιέξοδο, «πολλές από αυτές έχουν ήδη κλείσει» και οι υπόλοιπες εάν δε δουν άμεσες λύσεις θα ακολουθήσουν την τύχη των προηγούμενων, με όλες τις συνέπειες.

Κύριε Υπουργέ,

Ζητούμε στην πρόταση νόμου που ετοιμάζετε για τα Επιχειρηματικα Δάνεια και τον χειρισμό αυτών να συμπεριλάβετε και τις επιχειρήσεις με εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο δάνεια, απαλλάσσοντας τες από τη «Δαμόκλεια Σπάθη» των νόμων που διέπουν τους οφειλέτες του Δημοσίου ώστε να μπορούν και αυτές με ίσους όρους με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις να διαπραγματευτούν με τις τράπεζες τη ρύθμιση των οφειλών τους.

Παρακαλούμε πολύ όπως δεχτείτε αντιπροσωπεία του Δικτύου Συνδέσμων Παραμεθόριων Περιοχών για να σας εκθέσουμε δια ζώσης ζητήματα που δημιουργούν προοπτικές ανακάμψης της  μεταποίησης στις ακριτικές περιοχές

Για τους Προέδρους των Συνδέσμων Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών

Έβρου,        Χρήστος Γιορδαμλής

Ροδόπης,    Ιάκωβος Φραντζής

Ξάνθης,      Αθανάσιος Πασατζής

Καβάλας & Δράμας, Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου

Κιλκίς,         Αθανάσιος Τζεβελέκης

Φλώρινας, Λιβέρης Μητακάκης

Ο Πρόεδρος του Δικτύου Συνδέσμων

Βιοτεχνιών & Βιομηχανιών Ακριτικών Περιοχών

Xρήστος Γιορδαμλής