Skip to main content

Σύγχρονη Μεταποίηση και Τραπεζικό Σύστημα.

Προς ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Υπόψη Πρόεδρο Δ.Σ. κον Ζανιά

Αλεξανδρούπολη, 06η Φεβρουαρίου 2014

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

Εκ μέρους της Μεταποίησης των Ακριτικών Περιοχών σας καλοσορίζουμε στην περιοχή μας και δράττουμε της ευκαιρείας να θέσουμε υπόψη σας σημαντικά σημεία ως προς τις σχέσεις της μεταποίησης των Ακριτικών Περιοχών και των Ελληνικών Τραπεζών.

Γνωρίζετε ότι τα τελευταία χρόνια η μεταποίηση των ακριτικών περιοχών, πέρα από την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει όλη η Ελλάδα, είναι εκτεθειμένη σε προβληματικές ενέργειες και αποφάσεις της Πολιτείας ως προς τις όποιες κρατικές ενισχύσεις δόθηκαν για να προσελκύσουν ή και να διατηρήσουν την μεταποίηση στις άκρες της Μακεδονίας και της Θράκης και την έλλειψη ουσιαστικής περιφερειακής αναπτυξιακής κατεύθυνσης.

Η λειτουργία Περιφερειακών κέντρων για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κάθε περιοχής σε συνδυασμό με την γενικότερη καταστάστη του τραπεζικού συστήματος κατέστησε αυτά μηχανισμούς είσπραξης ή και αναδιαπραγμάτευσης επί χειριστω των υφιστάμενων δανείων και έχει πληγώσει σημαντικά την άρρηκτη σχέση Επιχείρηση – Τράπεζα και θα πρέπει να σας απασχολήσει άμεσα.

Σημεία τριβής της Μεταποίησης με τις τράπεζες ενδεικτικά σήμερα αποτελούν:

  • Η μη αποδοχή των εγγυητικών επιστολών Ελληνικών Τραπεζικών Ιδρυμάτων από πολλούς Αλλοδαπούς Φορείς
  • Η Αδυναμία των Τραπεζικών Ιδρυμάτων να χρηματοδοτήσουν ευέλικτα και ανταγωνιστικά με γραμμές πιστώσεις την αγορά πρώτων υλών
  • Η υπέρμετρη επαύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του δανεισμού και η πολυετής αφαίμαξη του ενεργητικού των μεταποιητικών επιχειρήσεων
  • Η μείωση των ορίων δανεισμού στο σύνολο ουσιαστικά της μεταποίησης άσχετως των οικονομικών στοιχείων κάθε επιχείρησης
  • Η δυνητική άρση της δοθείσας εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου και η απευθείας διαπραγμάτευση των επιχειρήσεων με τις Τράπεζες χωρίς την δαμόκλεια σπάθη της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου με ταυτόχρονη θέσπιση των κριτηρίων βιωσιμότητας, ώστε να είναι σαφές και δεσμευτικό το πλαίσιο διαπραγμάτευσης με τις Τράπεζες οι οποίες στηρίχθηκαν με πακτωλό δισεκατομμυρίων από χρήματα του δημοσίου και κατ’ επέκταση των Ελλήνων πολιτών.
  • Η πραγματική υποβοήθηση των βιώσιμων μεταποιητικών επιχειρήσεων να αντιπαρέλθουν το υπέρογκο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους τους

Θα θέλαμε να εξετάσετε ευμενώς τα παρακάτω και μας παραθέσετε εγγράφων την άποψη σας ως προς τα παρακάτω:

  1. Την άμεση μείωση κατά μία μονάδα τουλάχιστον όλων των υφιστάμενων δανείων της Τράπεζας σας ως προς τις μεταποιητικές επιχειρήσεις των Ακριτικών περιοχών ως ηθική πράξη ενίσχυσης της Περιφερειακής ανάπτυξης
  2. Την έκθεση της τράπεζας σας στις μεταποιητικές επιχειρήσεις της Περιφέρειας που έχουν λάβει την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου
  3. Την κατάργηση της ειδικής εισφοράς 0,6% Ν. 128/75 καθότι έχουν αναιρεθεί οι λόγοι εφαρμογής της εισφοράς αυτής
  4. Ενέργειες σας για την μείωση του ασφάλιστρου επί των εγγυημένων δανείων από 0,8% ετησίως σήμερα στο 0,4% όπως ανέφερε η αρχική απόφαση.
  5. Τις Ενέργειες σας ως προς την άρση της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου και την εκ νέου επαναδιαπραγμάτευση των δανείων αυτών με δεδομένα, την ουσιαστική αδυναμία του Δημοσίου να καταβάλλει τις εγγυήσεις αυτές αλλά και των αστικών / κακουργηματικών θεμάτων που άπτονται των ενισχύσεων αυτών ώστε να ευρεθεί ο τρόπος για την αναχρηματοδότηση των δανείων, την παράταση αυτών  και την εξώφληση τους σε βάθος χρόνου.
  6. Να υποστηρίξετε ενεργά την έκδοση απόφασης παράτασης καταβολής χρεωλυσίου στα εγγυημένα δάνεια ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για υλοποιηθούν οι αναγκαίες ενέργειες.
  7. Την αποφυγή μονομερών ενεργειών κατά την διαδικασία διαβούλευσης
  8. Την κατά προτίμηση χρηματοδότηση νέων μεταποιητικών επιχειρήσεων στην Περιφέρεια.

Με τους Νόμους 4151 και 4152/2013 η Πολιτεία κατέστησε τις κρατικές ενισχύσεις της προηγούμενης εικοσαετίας ουσιαστικά οφειλή προς το Ελληνικό Δημόσιο και σήμερα σχεδόν το σύνολο της Μεταποίησης των Ακριτικών Περιοχών με πολλές χιλιάδες εργαζόμενους είναι όμηροι των πιθανολογούμενων αποφάσεων αυτών, παρότι αυτές αποτελούν πυλώνες ανάπτυξης τοπικών κοινωνιών στην περιφέρεια και παρότι η κατάρευση αυτών θα επιφέρει πολλαπλή σώρευση επισφαλειών στο ήδη ταλαιπωρημένο τραπεζικό σύστημα .

Με την ελπίδα ότι η Τράπεζα σας θα συνεχίσει να είναι αρωγός στην ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΑΚΡΙΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ βοηθώντας κάθε βιώσιμη επιχείρηση να αναπνεύσει και να ανακάμψει αναμένουμε τις ενέργειες σας και την γραπτή ενημέρωση μας επί αυτών.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος του Δικτύου Συνδέσμων

Βιοτεχνιών & Βιομηχανιών Ακριτικών Περιοχών

Xρήστος Γιορδαμλής