Skip to main content

Επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας

Θέμα : «ΘΕΜΑ: ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ».

Αξιότιμε Κύριε Γενικέ,

Σας παραθετούμε εύλογο αίτημα επιχειρήσεων της περιοχής και θα θέλαμε να συζητήσουμε περαιτέρω τα θέματα που τέθηκαν στην συνάντηση της 06/08/2013.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει δημιουργηθεί έντονο πρόβλημα σε όλα τα πρατήρια άρτου, στο Ν. Έβρου και ιδιαίτερα στη πόλη της Αλεξανδρούπολης, με εντατικούς ελέγχους, μηνύσεις και καταγγελίες σχετικά με τη συσκευασία αρτοσκευασμάτων, όπως πλέον αυτή προβλέπεται με τους Ν. 3526/2007, 3982/2011και την ΑΔ 7/2009.

Με την αναμόρφωση της αρτοποιητικής νομοθεσίας, προκειμένου να εξασφαλισθεί η δημόσια υγεία, έγινε υποχρεωτική η συσκευασία αρτοσκευασμάτων (ψωμί, κουλούρι, σταφιδόψωμο κλπ) είτε αυτά πωλούνται σε αμιγή πρατήρια άρτου, είτε σε μικτά- μεγάλα καταστήματα (σούπερ μάρκετ). Ο νόμος απαιτεί από τα καταστήματα που διαθέτουν φρέσκο ψωμί να τα μεταφέρουν από το χώρο παραγωγής και να τα πωλούν μέσα σε χάρτινη ή νάιλον σακούλα, η οποία θα αναγράφει στο εξωτερικό της, το είδος, τα συστατικά και την ημερομηνία παραγωγής του εκάστοτε προϊόντος .

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, με την καλπάζουσα οικονομική κρίση της χώρας, άτομα προσκείμενα σε μεγάλα καταστήματα με καταγγελίες και μηνύσεις να προσπαθούν να εξαφανίσουν τα αμιγή πρατήρια άρτου και τους φούρνους  τα οποία και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν πρακτικά στην απαίτηση της νομοθεσίας για τη συσκευασία των αρτοσκευασμάτων. Αυτό διότι για να επιτευχθεί επιτυχώς η συσκευασία του ψωμιού συγκεκριμένα, θα πρέπει μετά το ψήσιμο, να αποκτήσει θερμοκρασία περιβάλλοντος, κατόπιν να συσκευασθεί στην ειδική σακούλα, μετά να τοποθετηθεί στα ειδικά τελάρα και στην συνέχεια να μεταφερθεί στον προορισμό του. Η ως άνω διαδικασία μπορεί να ακολουθηθεί μόνο από μεγάλα εργοστάσια παρασκευής αρτοσκευασμάτων που λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο και προετοιμάζουν τα είδη τους ουσιαστικά από την προηγούμενη ημέρα. Σε καμία περίπτωση όμως αυτό δεν είναι εφικτό να γίνεται από τους παραδοσιακούς φούρνους που έχουν συγκεκριμένα και περιορισμένα ωράρια λειτουργίας οι οποίοι και προμηθεύουν άλλα πρατήρια άρτου πέριξ αυτών.

 

 

Με τη συσκευασία εξισώνεται το φρέσκο ψωμί που διατίθεται από τους φούρνους με ψωμί και αρτοσκευάσματα που διατίθεται με συντηρητικά σε όλη τη χώρα και μετά από αρκετές ημέρες διακίνησης. Επίσης ο καταναλωτής πλέον δεν μπορεί να διακρίνει το ψωμί προϊόν παραδοσιακής διαδικασίας με το ψωμί προϊόν κατεψυγμένων προϊόντων.

Ο καταναλωτής που προσέρχεται σε φούρνο ή αμιγώς κατάστημα πρατηρίου άρτου και αρτοσκευασμάτων κατα κανόνα επιθυμεί την αγορά μη συσκευασμένου ψωμιού που δεν θα έχει χάσει την τραγανότητά του ή τη γεύση του. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελληνικής διατροφής και παράδοσης  αντί να ενισχύονται, συνθλίβονται και εξαφανίζονται.

Το κόστος συσκευασίας όλων των αρτοσκευασμάτων σε καθημερινή βάση, είναι αρκετά υψηλό και θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής  πώλησης των προϊόντων μέχρι και 0,20 €!!!!, γεγονός  που θα τα καταστήσει μη ανταγωνιστικά.

Επιπρόσθετα σε μία εποχή, που για την επιβίωσή τους οι μικρές επιχειρήσεις προσπαθούν με κάθε τρόπο να μειώσουν ή έστω να κρατήσουν σταθερό το κόστος λειτουργίας προκειμένου να αποφύγουν το οριστικό κλείσιμο, το κράτος με την νομοθεσία, τους υποχρεώνει να το αυξήσουν, να τροποποιήσουν τα χαρακτηριστικά των προϊόντων τους σε μία κατεύθυνση που δεν συνάδει με τις διατροφικές ανάγκες των καταναλωτών ωθώντας τους αδιαμφισβήτητα στην οικονομική κατάρρευση, τον αφανισμό τους και την ανεργία των ήδη απασχολούμενων εργαζομένων.

Η εύρεση μη συσκευασμένων αρτοσκευασμάτων από τις αρμόδιες αρχές επισύρει ποινικές αλλά και διοικητικές κυρώσεις, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν απλό πρόστιμο αλλά σφράγιση του εκάστοτε καταστήματος και εν συνεχεία οριστικό κλείσιμο αυτού.

Είναι πασιφανές λοιπόν, ότι η παρούσα κατάσταση με τις καταγγελίες και τις μηνύσεις, οι οποίες είναι αξιοσημείωτο ότι σε καμία περίπτωση δεν προέρχονται από το καταναλωτικό κοινό, θα οδηγήσει στον αφανισμό κάθε πρατηρίου άρτου και  φούρνου, στην κυριαρχία μόνο των μεγάλων καταστημάτων και όλα αυτά με τις «ευλογίες» του νόμου.

Είναι επιτακτική και άμεση ανάγκη να επιλυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να παραβιάζει τους κανόνες υγιεινής ή να θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Συμφωνούμε ότι η συσκευασία αρτοσκευασμάτων στα μεγάλα καταστήματα με πλήθος κόσμου για μεγάλο χρονικό διάστημα όπως τα σούπερ μάρκετ, είναι αναγκαία και υποχρεωτική, αφού τα αρτοσκευάσματα  είναι εύκολο να έρθουν σε επαφή με άλλα προϊόντα του καταστήματος, όπως τα απορρυπαντικά που συνυπάρχουν εκεί  και η επιλογή - διαλογή όλων αυτών γίνεται κύρια από τους αγοραστές με τα χέρια.

Αντίθετα στους φούρνους και τα αμιγή πρατήρια άρτου τα προϊόντα βρίσκονται σε ειδικές προθήκες ώστε να μην μπορεί το αγοραστικό κοινό να έρθει σε επαφή με το προϊόν, οι καταναλωτές εξυπηρετούνται από πωλητή, ο οποίος εκ του νόμου φοράει γάντια και είναι κατάλληλα ενδεδυμένος ώστε να σερβίρει τα προϊόντα και επιπλέον δεν πραγματοποιεί εργασίες ως προς άλλα προϊόντα που απαιτούν διαφορετικό χειρισμό. Η διαλογή αυτών δεν είναι δυνατή και προσβάσιμη στους καταναλωτές.  Η μεταφορά των προϊόντων από τους φούρνους στα πρατήρια άρτου γίνεται σύμφωνα με όλους τους κανόνες υγιεινής που εφαρμόζονταν μέχρι πρότινος. Δηλαδή με μία πρακτική προσέγγιση του θέματος, η διαφορά του πρατηρίου άρτου ιδιοκτησίας κάποιου αρτοποιού, με τον φούρνο της γειτονιάς έγκειται αποκλειστικά και μόνο στη μεταφορά από τον χώρο παραγωγής στον χώρο πώλησης(με ειδικά πλαστικά τελάρα και με όχημα κατάλληλο για την μεταφορά μόνο τροφίμων). Το προσωπικό στα πρατήρια άρτου όπως και στους φούρνους είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο και ενημερωμένο ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί με ασφάλεια τους πελάτες.

Εύλογο λοιπόν το ερώτημα για ποιον λόγο να είναι υποχρεωμένο το αμιγές πρατήριο άρτου κάποιου αρτοποιού, να έχει τα προϊόντα του συσκευασμένα σε αντίθεση με τον φούρνο της γειτονιάς ενώ στην ουσία όλη η διαδικασία παραγωγής και πώλησης είναι ίδια.

Για το λόγο αυτό, προτείνουμε να επιτραπεί η πώληση μη συσκευασμένων αρτοσκευασμάτων μόνο από φούρνους και πρατήρια άρτου όπου τα αρτοσκευάσματα υποχρεωτικά παραδίδονται στον καταναλωτή από τον πωλητή, με συγκεκριμένη διαδικασία παραγωγής και δεν προέρχονται από προϊόν κατάψυξης.

Στον παρελθόν είχε δημιουργηθεί παρόμοιο πρόβλημα και η λύση δόθηκε με διευκρινιστική απάντηση του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας με τα ίδια ως άνω επιχειρήματα, την οποία και σας επισυνάπτουμε.

Παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε άμεσα για την εξαίρεση των φούρνων και των πρατηρίων άρτου (αμιγή καταστήματα) από αυτή την διάταξη του νόμου που αντί να προτάσει και να επιβάλλει την ποιότητα και την παράδοση σε συνδυασμό με το συμφέρον του καταναλωτή οδηγεί στον  άμεσο αφανισμό έναν από τους πλέον δυναμικούς κλάδους των τοπικών κοινωνιών και πολλούς αυτοαπασχολούμενους που πασχίζουν για το «μεροκάματο»».

 

Ζητούμε την κατανόηση σας για την έκταση της επιστολής που συντάχθηκε από ανθρώπους που με μεράκι παράγουν επί πολλές δεκαετίες τα προϊόντα με τα οποία εμείς μεγαλώσαμε και κρίναμε σκόπιμο να σας την μεταφέρουμε.

 

Οι Ενέργειες σας και οι απόψεις σας είναι ιδιαίτερα σημαντικές και θα θέλαμε άμεσα τις όποιες αποφάσεις σας.

 

 

Με εκτίμηση για τον

Σύνδεσμο Βιοτεχνιών – Βιομηχανιών Έβρου

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

 

Χρήστος Γιορδαμλής