Skip to main content

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Κύριοι βουλευτές,

 

Απευθυνόμαστε σε εσάς ως ύστατη ελπίδα αποκατάστασης μίας νομοθετικής αδικίας που απειλεί να ακυρώσει την περιφερειακή ανάπτυξη πάνω στην οποία επένδυσε το Ελληνικό Δημόσιο με τις όποιες επιτυχίες και αποτυχίες τα προηγούμενα 25 χρόνια και που σήμερα με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στο κλείσιμο των μεταποιητικών επιχειρήσεων και χιλιάδες επιχειρηματίες με έδρα τις ακριτικές περιοχές στην φυλακή.

Σχεδόν το σύνολο των κρατικών ενισχύσεων που δόθηκαν στην μεταποίηση κύρια της περιφέρειας είναι πιθανόν παράνομες δια τυπικούς λόγους και το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει σύντομα να ξεκινήσει διαδικασίες έντοκης ανάκτησης. Με τον τρόπο αυτό τιμωρούνται οι επιχειρηματίες που προτιμήσαν να παραμείνουν στην Ελλάδα, να απασχολούν ακόμη και σήμερα δεκάδες χιλιάδες άμεσα ή έμμεσα εργαζόμενους και που διέπραξαν το τραγικό λάθος να αξιοποιήσουν τα όποια κίνητρα τους έδινε το κράτος για να παραμείνουν στην Ελληνική Περιφέρεια.

Ενισχύσεις όπως η επιδότηση επιτοκίου, η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου σε υφιστάμενα και δοθέντα με τραπεζικά κριτήρια δάνεια μεταποιητικών επιχειρήσεων (Πλημύρες Έβρου, ρυθμίσεις Θράκης, Μακεδονίας, Πυρόπληκτα κλπ), αποθεματικά για επενδύσεις και άλλα κίνητρα είναι υπό αίρεση και απειλούν με καταστροφή το πλέον υγιές και δυναμικό κομμάτι της Ελληνικής Περιφέρειας.

Επιπρόσθετα με περισσή αφέλεια το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσιεύσεις εκτιμά πως είναι εφικτό να ανακτηθούν και μάλιστα εντόκως αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις και το κόστος που αυτές επιφέρουν τις επόμενες δεκαετίες.

Η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου που δόθηκε  το 2006 σε χιλιάδες επιχειρήσεις απειλεί σήμερα τις επιχειρήσεις που έχουν κατορθώσει να μείνουν ανοιχτές με κλείσιμο δεδομένου ότι η ουσιαστικά μονομερής αύξηση των επιτοκίων εκ μέρους των τραπεζών χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Δημοσίου και ο επιχειρούμενος συμψηφισμός των δανείων αυτών μεταξύ τραπεζών και Δημοσίου καθιστούν προτιμώτερη λύση για τους πιστωτές τον θάνατο των επιχειρήσεων αυτών.

 

 

Στην σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, στο συζητούμενο νομοσχέδιο "Κώδικας Κοινωφελών Περιουσιών Σχολαζουσών κληρονομιών και λοιπές διατάξεις" είναι να  συζητηθεί, τροπολογία που υπογράφηκε από 40 Βουλευτές όλων των κομμάτων, η οποία ζητά την επαναφορά σε ισχύ των διατάξεων του άρθρου 58, παρ. 6 του Ν. 4075/2012, που καταργήθηκε με το άρθρο 20, του 4151/2013.

 

Η διάταξη αυτή, απετέλεσε Νόμο του Ελληνικού Κράτους ύστερα από παραίνεση του σημερινού πρωθυπουργού κυρίου Αντώνη Σαμαρά προς τον τότε υπουργό Οικονομικών κύριο Φίλιππο Σαχινίδη και προσδιόριζε τα δικαιώματα που θα είχε το Ελληνικό Δημόσιο και τον  τρόπο και την διαδικασία που αυτό θα αποφάσιζε να τα ασκήσει, όταν επιχειρήσεις με εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο δάνεια ή άλλες οφειλές, προωθούσαν, κατά τα νομίμως προβλεπόμενα, αιτήματα υπαγωγής τους στις διατάξεις του δικαίου εξυγίανσης του Εθνικού Δικαίου (Ν. 3588/2007, Κεφάλαια 6ο και 7ο). Οι τότε ψηφισθείσες διατάξεις :

ü    Προστάτευαν τα δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου έναντι οιασδήποτε δικαστικής και εξώδικης μεθόδευσης των πιστωτών και

ü    Επέτρεπαν στο Ελληνικό Δημόσιο να ασκεί πολιτική διάσωσης επιχειρήσεων, αποκλειστικά για τις περιπτώσεις που αυτές δραστηριοποιούνταν σε πληττόμενους κλάδους ή περιοχές.

 

Σημειωτέον ότι τροπολογία με παρόμοια διάταξη έχουν καταθέσει και 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,  στο νομοσχέδιο "Ενσωμάτωση της οδηγίας 2011/16/ΕΕ, ρύθμιση θεμάτων της ΕΛ.ΤΕ., Αναμόρφωση οργανισμού Ν.Σ.Κ. και λοιπές διατάξεις".

 

Η κοινώς αποδεκτή και υπερψηφισθείσα αυτή διάταξη εφαρμόσθηκε σε τέσσερις περιπτώσεις και παρά τις υποσχέσεις περί βελτίωσης της διαδικασίας και επιτάχυνσης αυτής η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου θεώρησε ως θέμα ελλάσονος σημασίας την ενασχόληση της με χιλιάδες μικρές και μεσσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις της Περιφέρειας και έως σήμερα το ίδιο θέμα λιμνάζει παρά τις αντίθετες υποσχέσεις και για το εύλογο και για δίκαιο των αιτημάτων μας. Επιπλέον η επιλεκτική σκανδαλοποίηση συγκεκριμένων αποφάσεων (από περίπου 1200 επιχειρήσεις στην Μακεδονία και την Θράκη και πάνω από 200.000 επιχειρήσεις και ιδιώτες  σε όλη την Ελλάδα που είναι αποδέκτες αυτών) σχετικά με τις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου που έχουν δοθεί αποπροσανατολίζει από του ουσία του προβλήματος και έχει ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΝ ΙΣΟΠΕΔΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ 24 ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ των οποίων τα επιμελητήρια μέσω της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων έχουν προβεί στην συγκεκριμένη πρόταση που επισυνάπτουμε.

 

Η σημερινή συζήτηση και ψήφιση, του νομοσχεδίου "Κώδικας Κοινωφελών Περιουσιών Σχολαζουσών κληρονομιών και λοιπές διατάξεις" εμπεριέχει και την κατατεθείσα τροπολογία η οποία εφόσον γίνει αποδεκτή από το Υπουργείο Οικονομικών θα τεθεί σε ψηφοφορία οπότε

ζητούμε

την αμέριστη και έμπρακτη  υποστήριξη της

 

ή εφόσον δεν γίνει αποδεκτή από τον Υπουργό Οικονομικών κατ’ ελάχιστον θα πρέπει να αιτιολογήσει έναντι της Βουλής και του Ελληνικού Λαού και των Κοινοτικών Αρχών :

  • Γιατί δεν καταθέτει προς συζήτηση και ψήφιση μία τροπολογία της οποίας προφανέστατα ο σκοπός και το περιεχόμενο συνοψίζεται στην προστασία του ενεργητικού (επιχειρηματικού και εξωεπιχειρηματικού) που έλαβε ως εγγύηση το Ελληνικό Δημόσιο, όταν παρείχε την εγγύησή του στις τράπεζες για τα δάνεια των επιχειρήσεων, ούτως ώστε, εάν και όταν τεθεί είτε από το Ελληνικό Δημόσιο θέμα κατάπτωσης εγγυήσεων, είτε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέμα ανάκτησης - επιστροφής, των εγγυήσεων αυτών (ως παράνομων κατά το Κοινοτικό Δίκαιο) δια του μηχανισμού των Δ.Ο.Υ. (όπως προβλέπει συμπληρωματικά προς την Κοινοτική νομοθεσία, η Εθνική νομοθεσία), το ενεργητικό αυτό να επαρκεί (σε διασφάλιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και προκειμένου να καταστεί εφικτή η εφαρμογή των αποφάσεων των Κοινοτικών οργάνων για την ανάκτηση - επιστροφή των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου από τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες ).
  • Γιατί προκρίνει αντί των όσων ορίζονται στην προτεινόμενη τροπολογία, από τους φορείς των επιχειρήσεων και τους υπογράφοντες την τροπολογία αυτή βουλευτές, να παραχωρήσει στις τράπεζες, τις εξασφαλίσεις που έλαβε ως εγγύηση το Ελληνικό Δημόσιο, όταν παρείχε την εγγύησή του στις τράπεζες για τα δάνεια των επιχειρήσεων.
  • Γιατί οι Νόμοι και οι Υπουργικές αποφάσεις του Ελληνικού Κράτους αναιρούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσβάλλοντας κάθε έννοια χρηστής διοίκησης και συνέχειας του Ελληνικού Κράτους
  • Γιατί το ευεργέτημα της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου οδηγεί στην απαξίωση χιλιάδες επιχειρήσεις και στην φυλακή αντίστοιχους επιχειρηματίες και πως προτίθενται να χειριστούν τις επιπτώσεις των επιλογών αυτών
  • Ποιά η θέση του Υπουργείου Οικονομικών στο δίλημμα, κλειστή επιχείρηση στην περιφέρεια με αδυναμία καταβολής οποιουδήποτε ποσού, ή ανοιχτή επιχείρηση με όρους που θέτει η Ελληνική Πολιτεία και ο εκάστοτε Υπουργός Οικονομικών

 

Κύριοι Βουλευτές

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητούμε την κατανόηση σας για την αμεσότητα της ενημέρωσης και εκφράζουμε την αγωνία μας για τους τρόπους αποφυγής καταστροφικών για την χώρα μας επιλογών  μέσα στα πλαίσια ενός αιτήματος κατάθεσης και συζήτησης μίας τροπολογίας η οποία ενώ ωφελεί το Ελληνικό Δημόσιο και το σύνολο της  μικρομεσαίας περιφερειακής επιχειρηματικότητα της χώρας, η οποία ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ, η οποία μακροπρόθεσμα ευνοεί και τις τράπεζες απαιτώντας με τον δικό σας τρόπο την συζήτηση της εν λόγω τροπολογίας ακόμη και αν πρέπει να καταψηφιστεί το νομοσχέδιο ώστε να επανακατατεθεί μαζί με την τροπολογία.

 

Θεωρώντας βέβαια την άμεση αντίδραση σας στην αποφυγή των εφιαλτικών σεναρίων είμαστε στην διάθεση σας για να συνεργασθούμε σχετικά με τα θέματα αυτά, όπως και να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις που θα οδηγήσουν σε πραγματική ανάπτυξη την Ελληνική Περιφέρεια και θα διατηρήσουν ανοιχτές τις μεταποιητικές επιχειρήσεις της Περιφέρειας που λειτουργούν, παράγουν και εξάγουν.

 

Με τιμή

 

Οι Πρόεδροι Των Συνδέσμων Βιοτεχνιών Και Βιομηχανιών

  • Έβρου,  Χρήστος Γιορδαμλής
  • Ροδόπης, Γεώργιος Νικολαϊδης
  • Ξάνθης, Βασίλειος Σκάρλατος
  • Καβάλας και Δράμας, Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου
  • Κιλκίς, Αθανάσιος Τζεβελέκης
  • Φλώρινας, Λιβέρης Μητακάκης

Ο Πρόεδρος του Δικτύου Συνδέσμων

Βιοτεχνιών & Βιομηχανιών Ακριτικών Περιοχών

Xρήστος Γιορδαμλής