Skip to main content

Προς τον :Υφυπουργό Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας Κύριο Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο

Κύριε Υφυπουργέ,

Με ευκαιρεία την παρουσία σας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος θα θέλαμε να ζητήσουμε την αρωγή σας για φλέγοντα θέματα που απασχολούν την Βιομηχανία της Ακριτικής Περιφέρειας ευελπιστώντας ότι η περιφερειακή ανάπτυξη αποτελεί ουσιαστική προτεραιότητα του Υπουργείου σας.

1ο Θέμα

Η απουσία αρμόδιας Διευθυνσης και αντίστοιχα χειριστών στο Υπουργείο Ανάπτυξης που να έχουν ως ευθύνη την περιφερειακή ανάπτυξη μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Θεωρούμε την σύσταση αρμόδιας Διεύθυνσης ως υψηλής προτεραιότητας ενέργεια ώστε στην συνέχεια να τεθούν τα ειδικά θέματα της περιφέρειας.

Θέμα 2ο

Τα υφιστάμενα δάνεια μεταποιητικών επιχειρήσεων για τα οποία έχει δοθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου στο παρελθόν και η αποπληρωμή αυτών με όρους αγοράς. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα τύπου ξεκινά διάλογος μεταξύ του Δημοσίου και των Τραπεζών απουσία εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων για τον τρόπο χειρισμού των δανείων με σημαντικό πρόβλημα εξυπηρέτησης.

Ζητούμενο η παροχή ρευστότητας στις βιώσιμες μεταποιητικές επιχειρήσεις της περιφέρειας με ανταγωνιστικούς όρους. Επιτέλους η πολιτεία θα πρέπει να εξασφαλίσει την προστασία του επιχειρείν απέναντι σε κακές πρακτικές τραπεζών που μεταφέρουν το δικό τους πρόβλημα στις πλάτες των επιχειρήσεων.  Οι Σύνδεσμοι των Ακριτικών Περιοχών έγκαιρα ζήτησαν από το Υπουργείο Οικονομικών να υποστηρίξει τις Επιχειρήσεις και παρότι επανελλειμένα υποσχεθηκαν την σύσταση Τριμερούς επιτροπής (Ελληνικό Δημόσιο – Τράπεζες – Επιχειρήσεις) που θα μελετήσει το θέμα και θα προτείνει τις βέλτιστες ενέργειες, αυτό δε κατέστη εφικτό έως σήμερα.

Ζητούμε τις ενέργειες σας ώστε να προσκληθούν και εκπρόσωποι Μεταποιητικών Επιχειρήσεων για τα ειδικά θέματα της Περιφέρειας.

Θέμα 3ο

Ο κανόνας DeMinimis (ενισχύσεις έως 200.000€ σε τρία έτη) καλύπτει κύρια μόνο τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και αφήνει εκτεθειμένες τις επιχειρήσεις διαμάντια της Ελληνικής Περιφέρειας που απασχολούν άμεσα και έμμεσα δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους!!!

Ζητούμε το εν λόγω όριο να αυξηθεί έως του ποσού των 500.000 ευρώ όπως ήταν για κάποιο διάστημα στο παρελθόν, ή οι ενισχύσεις μεταποιητικών επιχειρήσεων να εμπίπτουν στον Γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό.

 

Θέμα 4ο

Ο άμεσος και διαρκής συμψηφισμός οφειλών του Δημοσίου από επενδύσεις, επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις, επιστροφές ΦΠΑ και  Φόρου με οφειλές των επιχειρήσεων προς όλους τους Φορείς του Ευρύτερου Δημοσίου. Το μέτρο αυτό σε συνδυασμό με την υποχρέωση των μεγάλων επιχειρήσεων Λιανικής να εξοφλούν τις οφειλές τους εντός 30 ημέρες από την έκδοση του παραστατικού θα επιτρέψει την επιβίωση εκατοντάδων μεταποιητικών επιχειρήσεων

Θέμα 5ο

Η αναστολή κάθε ενέργειας ανάκτησης ενισχύσεων που έχουν κριθεί παράνομες από την Ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού. Για το θέμα αυτό υπάρχει εκτεταμένη ανταλλαγή επιστολών.

Θέμα 6ο

Ειδικά θέματα ουσιαστικής στήριξης της μεταποίησης των Ακριτικών περιοχών.

 

Όπως ήδη σας έχουμε αναφέρει οι Σύνδεσμοι των Ακριτικών Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών, ως εκπρόσωποι της ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ που δημιουργεί - παράγει – εξάγει και αποτελεί βασικό κορμό απασχόλησης και ανάπτυξης στις εσχατιές της Ελλάδος, το  παρατηρούμενο  έλλειμμα στήριξης της  Μεταποίησης της  Περιφέρειας διώχνει επιχειρήσεις από τις ακριτικές περιοχές και μας προβληματίζει ιδαίτερα.

Θεωρώντας βέβαια την άμεση αντίδραση σας σεναρίων είμαστε στην διάθεση σας για να συνεργασθούμε σχετικά με τα θέματα αυτά, όπως και να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις που θα οδηγήσουν σε πραγματική ανάπτυξη την Ελληνική Περιφέρεια.

 

Με τιμή

Οι Πρόεδροι Των Συνδέσμων Βιοτεχνιών Και Βιομηχανιών

  • Έβρου,  Χρήστος Γιορδαμλής
  • Ροδόπης, Γεώργιος Νικολαϊδης
  • Ξάνθης, Βασίλειος Σκάρλατος
  • Καβάλας και Δράμας, Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου
  • Κιλκίς, Αθανάσιος Τζεβελέκης
  • Φλώρινας, Λιβέρης Μητακάκης

 

Ο Πρόεδρος του Δικτύου Συνδέσμων

Βιοτεχνιών & Βιομηχανιών Ακριτικών Περιοχών

 

 

 

Xρήστος Γιορδαμλής