Skip to main content

Συναντήσεις του Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνιών - Βιομηχανιών ΑΜΘ με Γενικούς Γραμματείς στην Αθήνα

Σειρά συναντήσεων με Γενικούς Γραμματείς είχε σήμερα στην Αθήνα αντιπροσωπεία του Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνιών Βιομηχανιών ΑΜΘ.

Αρχικά βρέθηκε με την ΓΓ Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, κα Βασιλική Λοΐζου, όπου στο μικροσκόπιο μπήκαν η τακτοποίηση επενδυτικών σχεδίων, η μείωση της γραφειοκρατίας και η αυτοματοποίηση διαδικασιών για υφιστάμενα επενδυτικά σχέδια του Αναπτυξιακού Νόμου. Επιπρόσθετα ζητήθηκε η χορήγηση κίνητρων ικανών να προσελκύσουν νέα επενδυτικά σχέδια στην Περιφέρεια ΑΜΘ, ενώ τονίστηκε η ανάγκη πρόσβασης των επιχειρήσεων σε δάνεια με ανταγωνιστικό ή χαμηλό επιτόκιο και ρεαλιστικούς όρους για την περιφερειακή βιομηχανία (Ελλάδα 2.0, ΕΚΤ, EBRD). Τέλος, η αντιπροσωπεία εξέφρασε αίτημα να υπάρξει ειδική ζώνη κινήτρων, ειδικά για τις ΜμΕ της ευρύτερης περιοχής, στην νέα προγραμματική περίοδο, καθώς και ικανή μοριοδότηση και έγκαιρη καταβολή των επιχορηγήσεων ώστε να υλοποιηθούν επενδύσεις την Περιφέρεια ΑΜΘ.

Μετέπειτα η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον ΓΓ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη, όπου η ατζέντα της κουβέντας εστιάστηκε στο κορεσμένο δίκτυο μέσης τάσης του ΔΕΔΔΗΕ και στο αντίστοιχο υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ, τα οποία δημιουργούν προβλήματα ποιότητας στην ηλεκτρική ενέργεια και κατ’ επέκταση πολλές βλάβες στην βιομηχανία, ενώ παράλληλα καθίσταται αδύνατη η αξιοποίηση του net metering, το οποίο αποτελεί καθολικό αίτημα των μεταποιητικών επιχειρήσεων ως ανάχωμα στα δυσθεώρητα σημερινά ενεργειακά κόστη. Το net metering θα επιτρέψει, εκτός των άλλων, οι υφιστάμενες επιχειρήσεις να παραμείνουν ανταγωνιστικές και καινοτόμες σε εγχώριο και παγκόσμιο επίπεδο. Οι επιχειρήσεις κατέθεσαν στον ΓΓ την αγωνία τους για την συνεχή αναβολή της υλοποίησης των αναγκαίων έργων υποδομής από τους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Ενέργειας. Επιπρόσθετα σημειώθηκαν τα προβλήματα που δημιουργεί η προηγούμενη κακή οριοθέτηση της ζώνης ΝΑΤΟΥΡΑ στον Δήμο Σουφλίου, η οποία αφενός ουσιαστικά απαγορεύει νέες επενδύσεις και αφετέρου αναγκάζει τις υφιστάμενες επιχειρήσεις να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Η αντιπροσωπεία απαρτιζόταν από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Βιοτεχνιών Βιομηχανιών Έβρου, κ. Χρήστο Γιορδαμλή, τον Αντιπρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα του Συνδέσμου Βιομηχανίων - Βιοτεχνιών Ροδόπης, κ. Πάρη Γραβουνιώτη και κ. Γεώργιο Σωτηρόπουλο αντίστοιχα.