Skip to main content

«Επιχειρηματικό πάρκο» πλέον η ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης

Την υπαγωγή της ΒΙ.ΠΕ.  στις διατάξεις του ν.4982/2022 ως Επιχειρηματικό Πάρκο Αλεξανδρούπολης Τύπου Α1 αποφάσισε το Υπουργείο Ανάπτυξης. Οι στόχοι των Επιχειρηματικών Πάρκων  

 

Με απόφαση της υπηρεσιακής Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ελένης Δενδρινού, στις 23 Ιουνίου 2023, η ΒΙΠΕ της Αλεξανδρούπολης καθώς και όλων των άλλων πόλεων της περιφέρειας ΑΜΘ, υπάγεται στις διατάξεις του νόμου 4982, σύμφωνα με τον οποίο, οι συγκεκριμένες ζώνες όλης της χώρας μετεξελίσσονται σε Επιχειρηματικά Πάρκα.

Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι οι υποδομές στις ΒΙΠΕ της Ελλάδας  καταγράφουν βασικές ελλείψεις, σε κρίσιμους τομείς, ελλείψεις που δυσχεραίνουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων και περιορίζουν τις αναπτυξιακές τους προοπτικές. Συνολικά στην χώρα λειτουργούν περίπου 30 «επίσημες» ΒΙΠΕ και φιλοξενούν πάνω από 2.000 επιχειρήσεις, στη συντριπτική τους πλειοψηφία βιομηχανικές μονάδες, που απασχολούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Πολλές από αυτές έχουν έντονα εξωστρεφές προφίλ. Συνολικά, η παραγωγή αυτών των επιχειρήσεων ανέρχεται σε πάνω από 5% του ελληνικού ΑΕΠ. Ποσοστό που μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω, όπως υποστηρίζει ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ, εφόσον υλοποιηθούν οι απαραίτητες επενδύσεις.

Η διοίκηση της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ανακοίνωσε, τον Απρίλιο, την έναρξη διετούς επενδυτικού σχεδίου για τις ΒΙΠΕ, που φιλοδοξεί να είναι το μεγαλύτερο από τη δεκαετία του 1970.

Η ΕΤΒΑ έχει σήμερα την εκμετάλλευση και διαχείριση 25 Βιομηχανικών Περιοχών (ΒΙ.ΠΕ.), την εκμετάλλευση με εκχώρηση της διαχείρισης σε 2 ΒΙ.ΠΕ. ενώ συνεχίζει τη δημιουργία νέων.

Το σχέδιο προβλέπει χορήγηση 50 εκατομμυρίων ευρώ, μέρος εκ των οποίων θα προέλθει από τα κονδύλια του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, που θα διατεθούν για το «λίφτιγνκ» των ΒΙΠΕ σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Ιωάννινα, Πρέβεζα, Δράμα, Καβάλα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Λαμία, Καρδίτσα, Πάτρα, Μελιγαλά και Ηράκλειο. Παράλληλα, προβλέπεται η ανάπτυξη υποδομών 1.000 στρεμμάτων στις βιομηχανικές περιοχές της Λάρισας, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης. Μέρος του κόστους για τις αναπλάσεις θα κληθούν να καταβάλλουν και οι ίδιες οι επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, το εμβαδόν της οριοθετημένης περιοχής του Επιχειρηματικού Πάρκου Αλεξανδρούπολης είναι 2.068.422,83 τ.μ.

Πηγή: ΓΝΩΜΗ