Skip to main content

2nd Edition Energizing Greece Magazine - Be Part Of Tomorrow's World | "H ελληνική τεχνολογία για την μέτρηση και παρακολούθηση του ενεργειακού και του περιβαλλοντολογικού κόστους " (Χρήστος Γιορδαμλής, Διευθύνων Σύμβουλος, Prisma Electronics SA)

Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων και η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία ενός σύγχρονου οργανισμού για την μέτρηση και διαρκή παρακολούθηση της ενεργειακής κατανάλωσης και των εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα.

Η Συλλογή δεδομένων από αισθητήρες, όργανα μέτρησης και συστήματα αυτομάτου ελέγχου σε εργοστάσια και υποδομές δημιουργεί ένα νέο πλέγμα υπηρεσιών όπως η ανάλυση του ενεργειακού κόστους, η προβλεπτική συντήρηση και η αντικατάσταση ανταλλακτικών στον κατάλληλο χρόνο, έγκαιρο εντοπισμό δυσλειτουργιών, νέας γενιάς κέντρα επιχειρησιακών δεδομένων, αυτοματοποιημένες αναφορές χωρίς εμπλοκή ανθρώπων για την αποδοτική λειτουργία σε βάθος χρόνου καθώς και έξυπνες ειδοποιήσεις για πιθανές βλάβες, αστοχίες όπως και θέματα κακού προγραμματισμού των υφιστάμενων συστημάτων και διαδικασιών.

Το επόμενο στοίχημα στην αεροδιαστημική είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και γι’ αυτό η PRISMA ELECTRONICS έχει αναλάβει την επίβλεψη, την κατασκευή και την παράδοση των πρωτοτύπων μονάδας χαμηλής ισχύος επεξεργαστικής ισχύς

Η PRISMA ELECTRONICS, μία Ελληνική εταιρεία με εφαρμοσμένη εμπειρία στην αεροδιαστημική, στοχεύει στην διαρκή εξοικονόμηση ενέργειας. Έχοντας κατασκευάσει συστήματα ενεργειακής διαχείρισης και παρακολούθησης των συστημάτων παραγωγής και ηλεκτρικής πρόωσης Hall Effect Thrusters (Hets) για μικροδορυφόρους η εταιρεία έχει εφαρμόσει μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για διαρκή αξιολόγηση της επιχειρησιακής κατάστασης απαιτητικών συστημάτων και τον αυτοματοποιημένο προσδιορισμού του βέλτιστου τρόπου λειτουργίας. Τα μοντέλα αυτά έχουν ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία στα συστήματα που εγκαθιστά η εταιρεία στην ποντόπορο Ναυτιλία.

Η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί το νούμερο ένα στόχο της ποντοπόρου ναυτιλίας για την αποτελεσματική λειτουργία ενός πλοίου με το ελάχιστο περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα. Η PRISMA ELECTRONICS με το σύστημα LAROS, μία καινοτόμα πλατφόρμα που επιτρέπει την εξ’ αποστάσεως συνεχή παρακολούθηση, καταγραφή και ανάλυση κρίσιμων παραμέτρων για την λειτουργία ενός σκάφους.

Το σύστημα LAROS είναι ένα πολυδύναμο εργαλείο που παρέχει διάγνωση, πρόγνωση και έγκαιρη προειδοποίηση συλλέγοντας και μεταδίδοντας δεδομένα στο κέντρο ελέγχου σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου σε πραγματικό χρόνο. Με αυτό τον τρόπο αφενός επιλέγεται το κατάλληλο σχέδιο λειτουργίας ενός σκάφους, αφετέρου δε βελτιώνεται σημαντικά η ασφάλεια και η απόδοση λειτουργίας του.

Πολλές διεθνείς εταιρίες από τον χώρο της ποντοπόρου ναυτιλίας έχουν υιοθετήσει το LAROS επιτυγχάνοντας καλύτερα επίπεδα λειτουργίας, περιβαλλοντικής προστασίας και ταυτόχρονα δυναμικής-προληπτικής συντήρησης και συντονισμού ανάμεσα στα πληρώματα και την διοίκηση.

Πολλές διεθνείς εταιρίες από τον χώρο της ποντοπόρου ναυτιλίας έχουν υιοθετήσει το καινοτόμο σύστημα της PRISMA ELECTRONICS, LAROS αναζητώντας καλύτερα επίπεδα λειτουργίας, περιβαλλοντικής προστασίας και μείωσης κόστους ενέργειας

Η εφαρμογή του συστήματος LAROS οδηγεί σε σημαντική μείωση στην κατανάλωση καυσίμου. Σημαντικά ευρήματα που προέκυψαν από τις εκατοντάδες εγκαταστάσεις συστημάτων LAROS δείχνουν ότι τα αξιόπιστα δεδομένα συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση βλαβών, στην καλύτερη συντήρηση των συστημάτων ενός πλοίου, στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών CO2 καθώς και την μείωση του λειτουργικού κόστους.

Η τεχνολογία της Πρίσμα Ηλεκτρονικά δομεί ένα «έξυπνο» δίκτυο αισθητήρων που επιτρέπει την συνεχή απομακρυσμένη παρακολούθηση εγκαταστάσεων αλλά και την ενεργειακή διαχείριση αυτών.

Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι πλέον το ζητούμενο και στις κτιριακές εγκαταστάσεις σε διαφορετικούς τομείς, όπως ο βιομηχανικός, οι πόλεις, ο τομέας των κατασκευών, οι δημόσιες υπηρεσίες και οι μεταφορές. Η αναίτια αυξάνουσα κατανάλωση ενέργειας δίνει έγκαιρα πληροφορίες για την υγεία ενός συστήματος, η ταυτόχρονη λειτουργία ενεργοβόρων συσκευών, η άσκοπη χρήση κλιματιστικών, οι διαρροές αντλίες/συμπιεστές σε  και η απορρύθμιση αυτοματισμών επιβαρύνουν σημαντικά το κόστος ενέργειας και τις αναλογούσες εκπομπές CO2.  

Η PRISMA ELECTRONICS εξελίσσει την ελληνική τεχνολογία αιχμής στην μετα-σύγχρονη εποχή, δίνοντας λύσεις στα ανωτέρω πεδία αξιοποιώντας το διαδίκτυο των πραγμάτων  (IoT), την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και την ανάλυσης στοιχείων για οργανισμούς όπου η μείωση του περιβαλλοντολογικού αποτυπώματος και η μείωση του κόστους ενέργειας είναι σε υψηλή προτεραιότητα.

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωτοπόρος στο ΙοΤ (Internet of Things), δηλαδή, στο δίκτυο επικοινωνίας διαφορετικών συσκευών που διαθέτουν λογισμικό και αισθητήρες, δηλαδή, η σύνδεση μεταξύ τους, αλλά και η δυνατότητά σύνδεσή τους με το Διαδίκτυο. O ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας και άνοδος στην ευρωπαϊκή κατάταξης της ψηφιακής ωριμότητάς μπορεί να γίνει μόνο με την χρήση ΑΙ Όπως αναφέρουν έρευνες, η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να οδηγήσει σωρευτικά σε σημαντική άνοδο του ΑΕΠ.

Η Πολιτεία έχοντας αντιληφθεί την αναγκαιότητα λύσεων που οδηγούν την 4η βιομηχανική Επανάσταση (Industry 4.0) χρηματοδοτεί με σημαντικά ποσά την εφαρμογή λύσεων που συμβάλουν στην μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας. 

Η τεχνολογία PrismaSense καθιστά εφικτό τον έλεγχο της κατανάλωσης ενέργειας

H PRISMA ELECTRONICS ιδρύθηκε το 1991 έχοντας ως αποστολή την ανάπτυξη προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και εξειδικευμένων λύσεων στους τομείς Ηλεκτρονικών συστημάτων, Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών καθώς και Έρευνας & Ανάπτυξης. Η εταιρία θεωρείται η μεγαλύτερη του είδους της στην Ελληνική επικράτεια, ως αποτέλεσμα της σταθερά υψηλής ποιότητας στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών και της συνεχούς και αδιάλειπτης προσπάθειας για αξιόπιστη υποστήριξη στους πελάτες και συνεργάτες της. H PRISMA ELECTRONICS εξάγει ελληνική τεχνολογία αιχμής για την αεροδιαστημική βιομηχανία και τη ναυτιλία με τη μείωση του περιβαλλοντολογικού αποτυπώματος να είναι σε υψηλή προτεραιότητα

Η εταιρία διαθέτει έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό, εκπαιδευμένο που εστιάζει στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στο σχεδιασμό, παραγωγή και υποστήριξη παραγωγής ηλεκτρονικών, ενώ σε συνεργασία με το αναγνωρισμένο παγκοσμίως δίκτυο συνεργατών της, παρέχει υψηλής τεχνολογίας ολοκληρωμένα συστήματα πληροφορικής για τυποποιημένες ή και κατά παραγγελία λύσεις, συνοδευόμενες από υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.

Πηγή: https://energizinggreece.gr/2023/03/31/prisma-electronics-christos-giordamlis-2nd-edition-energizing-greece-magazine-march-2023/