Skip to main content

Να θεσπιστούν ειδικά κίνητρα για τη Θράκη

Η θέσπιση ειδικών κινήτρων για τις επιχειρήσεις της περιοχής του Εβρου και της Θράκης και η εφαρμογή μίας πραγματικής περιφερειακής πολιτικής ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής είναι αναγκαίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι επιχειρήσεις της περιοχής, που τη χαρακτηρίζει η έντονη αποβιομηχάνιση.
Τη θέση αυτή υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνιών - Βιομηχανιών Εβρου κ. Χρήστος Γιορδαμλής, μιλώντας στο «Κέρδος» για τις επιπτώσεις που προκάλεσε η κρίση στην επιχειρηματικότητα της περιοχής του Εβρου, επισημαίνοντας ότι οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν άλλες επιβαρύνσεις. «Το να μην θεσπίζεις κίνητρα σε μία περιοχή, όπου οι όμορες περιοχές έχουν το 1/4 της φορολογίας, τα μισά έξοδα, το 1/8 του εργατικού κόστους και το 1/2 του καυσίμου σημαίνει ότι απλά μεταθέτεις το πρόβλημα στην επόμενη κυβέρνηση», υποστηρίζει ο κ. Γιορδαμλής.
Το σύνολο της μεταποιητικής δράσης παρουσιάζει σημαντική υστέρηση στον Εβρο και ειδικά οι παραγωγικές επιχειρήσεις στον χώρο της οικοδομής, επισημαίνει, έχουν πληγεί σοβαρά από τη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας και των έργων που εκτελούνται στην ευρύτερη περιοχή. Κατά τον κ. Γιορδαμλή το υψηλό μεταφορικό κόστος αποτελεί τροχοπέδη στις δραστηριότητες επεξεργασίας της πρωτογενούς παραγωγής αλλά και της μεταποίησης γενικότερα. Ωστόσο πιστεύει ότι βασική ελπίδα ανάπτυξης στο άμεσο μέλλον αποτελεί η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και ο κλάδος τροφίμων - ποτών, υποβοηθούμενη από την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων που παράγονται στην περιοχή σε συνδυασμό με επιχειρήσεις καθετοποιημένης παραγωγής και εντάσεως γνώσης - κεφαλαίου.
Οι παραγωγικές επιχειρήσεις του Εβρου και της Θράκης «στέκονται αντιμέτωπες με μία διαφορετική κρίση από αυτήν που μαστίζει την Ελλάδα» τονίζει και εξηγεί ότι «πέρα από την κρίση θεσμών, νομίσματος, παραγωγικότητας, ανταγωνιστικότητας, κόστους, πλαισίου λειτουργίας της αγοράς η περιοχή αντιμετωπίζει ένα ιδιαίτερα αυξημένο μεταφορικό και λειτουργικό κόστος που οφείλεται σε ημιτελείς υποδομές και παρεμβάσεις. Παράλληλα το κόστος διάθεσης των προϊόντων, σε μία αγορά έντονα αθηνοκεντρική, διατηρείται επίσης σε υψηλά επίπεδα που μόνο με τη νησιώτικη Ελλάδα μπορούν να συγκριθούν».
Οι όποιες παρεμβάσεις της πολιτείας, επισημαίνει, δεν αποφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, γιατί συνήθως είναι αποσπασματικές και όχι ουσιαστικές.
«Τα όποια κίνητρα έχουν θεσπιστεί στο παρελθόν, είτε έχουν καταργηθεί, είτε δίνονται με τόσο σημαντική καθυστέρηση που αναιρούν την ουσία των μέτρων. Η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων έχει ουσιαστικά κλείσει από τον τραπεζικό τομέα και δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας ακόμη και σε υγιείς επιχειρήσεις», συμπληρώνει ο κ. Γιορδαμλής. Κατά τον ίδιο απαιτείται να δοθεί έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη, η οποία να είναι προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις της κάθε Περιφέρειας.
Για τον νέο αναπτυξιακό νόμο υποστηρίζει ότι δεν αφορά σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων της περιοχής και θα αποτελέσει αιτία για απώλεια περισσότερων θέσεων εργασίας στην περιοχή. Κατά τη γνώμη του δεν διαθέτει εκείνη την περιφερειακή διάσταση που πρέπει, ενώ οι παρεμβάσεις για τη διατήρηση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας αντί να συμπληρώνουν αναστέλλουν υφιστάμενες ρυθμίσεις για την περιοχή. «Τα ?κουφάρια? εργοστασίων, σύμβολο χαμένων ευκαιριών, αυξάνονται, δίνοντας τροφή για ατέρμονες συζητήσεις, που αποπροσανατολίζουν από την ουσία του προβλήματος», συμπληρώνει.
Ο συνδυασμός των μη ολοκληρωμένων υποδομών με το απαγορευτικό κόστος μεταφοράς πρώτων υλών και προϊόντων που θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο με τα αναμενόμενα διόδια στην Εγνατία, τα θέλγητρα από χώρες με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος εργασίας και φορολογία δυναμιτίζουν την αξία του ελληνικού επιχειρείν στην περιοχή. Οι όποιες ρυθμίσεις και κίνητρα αδυνατούν, κατά τον κ. Γιορδαμλή, να κατανοήσουν την ιδιαιτερότητα της περιοχής και έχουν ελάχιστο αποτέλεσμα.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Επισημαίνει την ανάγκη στήριξης της ελληνικής παραγωγής και των ελληνικών υπηρεσιών, ώστε να εξασφαλισθούν ελληνικές θέσεις απασχόλησης, να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που «θα μας επιτρέψουν να διατηρήσουμε αύριο το επίπεδο διαβίωσης που έστω και με δανεικά αποκτήσαμε. Στη χρεοκοπία δεν υπάρχουν δικαιώματα και ευκαιρίες παρά μόνο διασυρμός και υποθήκευση του μέλλοντος», σημειώνει.
Ανάμεσα στα αιτήματα του Συνδέσμου συμπεριλαμβάνονται η απονομή δικαιοσύνης σε ελάχιστο χρόνο και ενιαία κωδικοποίηση της νομολογίας χωρίς παραπομπές, θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς υπέρ των παραγωγικών επιχειρήσεων που να υπερασπίζεται σθεναρά από τις σχετικές δημόσιες υπηρεσίες, κανόνες συναλλακτικής ηθικής - π.χ. υποχρεωτική εξόφληση οφειλών εντός 60 ημερών από όλους, φορολογικό και ασφαλιστικό πλαίσιο που να βοηθά την επιχειρηματικότητα και να είναι ανταγωνιστικό, τραπεζικό σύστημα που να μεταφέρει στις επιχειρήσεις τα πλεονεκτήματα της εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου που δίδεται στις τράπεζες και υποβοήθηση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων με ειδικές ενισχύσεις για την άρση της κακής φήμης του ελληνικού ονόματος.

Συνέντευξη του προέδρου του ΣΒΒΕ κ. Χρήστου Γιορδαμλή  στην εφημερίδα Κέρδος 26/6/2011